[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Član Predsedništva Skupštine Kosmeta Oliver Ivanović o ponudi šefa Unmika

Plan za Mitrovicu neprihvatljiv za Srbe

Kosovci traže jasne garancije SAD, Evropske unije i Mihaela Štajnera

BEOGRAD - Plan koji je šef Unmika Mihael Štajner ponudio za Kosovsku Mitrovicu za Srbe sa severa Kosmeta zasad je potpuno neprihvatljiv, saznaje "Glas".
"Za nas je prihvatljiva samo dobra inicijativa koju plan sadrži, ali se on mora konkretizovati razgovorima koji se moraju završiti zakonom, uredbom ili sporazumom s višestrukim garancijama", kaže za naš list Oliver Ivanović, član Predsedništva Skupštine Kosmeta.

Sever kažnjavan

"Dobro je da Štajner napokon razmišlja o severu Kosmeta koji je dosad bio potpuno zapostavljen i kažnjavan, jer mi nismo apriori prihvatali sve njegove predloge. U Kosovskoj Mitrovici i dan-danas su na snazi restrikcije vode i struje, telefonske veze dobili smo tek posle 3,5 godine, a stopa nezaposlenosti je preko 70 odsto", ističe Ivanović.

Kako smo saznali, Srbi sa severa Kosmeta traže garancije od Mihaela Štajnera, ali i SAD i EU, jer je njihova situacija znatno otežana otkako su zapadne države prihvatile plan za Kosovsku Mitrovicu.
"Plan u suštini treba da parira našoj ponudi iz jula, kada smo predložili konkretnu decentralizaciju Kosmeta, u kojoj bi Srbi nesmetano ostvarivali svoja prava. Inicirali smo da Priština ima 7- 8 opština, a gradovi kao Peć, Prizren i Gnjilane da budu reorganizovani u dve ili više opština. Upravo bi ovaj model reorganizacije učinio opštine funkcionalnim, a time bi se i onemogućila majorizacija Srba, koji bi opštine doživljavali kao svoje", objašnjava Ivanović, dodajući da je srpski predlog podrazumevao i formiranje gradskog saveta.

Šef Unmika Mihael Štajner, podsetimo, ima " plan kako da od Kosovske Mitrovice napravi normalan evropski grad", u kojem će "poverenje i pouzdanje zameniti strah". Unmikov glavni prioritet biće obezbeđivanje povratka prognanih, koji će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji 5. novembra u Briselu.

Slovenački recept

Ivanović je naglasio da se prilikom nedavne posete delegacije Skupštine Kosmeta Sloveniji upoznao sa činjenicom da ova država ima čak 163 opštine. "Slovenija je tek nešto malo veća
od Kosmeta i ima oko dva miliona stanovnika, ali zbog efikasnosti čak namerava da ovaj broj opština poveća", kaže Ivanović, ističući da "slovenački recept" treba primeniti na Kosmet.

U Štajnerovom planu od sedam tačaka, ljudima sa severa Kosovske Mitrovice daju se čvrste garancije da neće biti najezde s juga, kao i da će se omogućiti Srbima iz severnog dela da se uključe u rad Kosovske policijske službe. Štajner je u planu istakao i važnost da se zajedničke odluke donose u opštini, a da bi se to postiglo, predložio je koalicioni dogovor posle izbora između srpskih i šiptarskih partija pod njegovim pokroviteljstvom.

On smatra i da prvo mora da se održe izbori, pa tek onda da se obavi decentralizacija. Štajner je Srbima obećao da će lično pokrenuti proces decentralizacije odmah posle 26. oktobra, ako Srbi izađu na izbore. On je izrazio spremnost da premesti značajan deo administracije Unmika i kosmetske povereničke agencije u severni deo grada, kako bi se ostvario brži ekonomski napredak.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Zašto pojedine stranke ukazuju da je neophodan uspeh drugog kruga izbora

17:35h

Božo Prelević podneo ostavku

17:45h

Kog kandidata će podržati koja politička partija?

17:50h

Medija centar o tv duelu Koštunica-Labus

18:05h

Labus posle prekida pregovora oko tv duela poručio lideru DSS-a

18:10h

Član Predsedništva Skupštine Kosmeta Oliver Ivanović o ponudi šefa Unmika

18:15h

EU i NATO o Kosovskoj Mitrovici: Štajnerov plan idealno rešenje

18:25h

Posle jednomesečne pauze, srpska deca ponovo u školi u Zvečanu

18:40h

U Orahovcu počela autopsija 35 tela

18:55h

Slezinger o izborima u Srbiji: Vašington neutralan

19:00h

Procene pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori

19:10h

Radojević odgovara Del Ponteovoj: Vojska ne čuva Ratka Mladića

23:05h

Đinđić kritikovao Labusa zbog mešanja u tude nadležnosti

      


FastCounter by LinkExchange