[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kog kandidata će podržati koja politička partija?

Podrška istih, bojkot poraženih

BEOGRAD - Na političkoj sceni Srbije ovih dana aktuelna su nova pregrupisavanja, koja se odvijaju u nekoliko pravaca. Dok jedni pozivaju glasače da u narednu nedelju ne izađu na birališta, drugi podržavaju kandidata DSS-a, Vojislava Koštunicu, treći Miroljuba Labusa, a ostali računaju na to da građanima Srbije nije potreban niko ko će im prstom pokazati čije ime da zaokruže.

Nezadovoljni ponuđenim alternativama, za bojkot su se opredelili radikali, socijalisti i Demohrišćanska stranka Srbije. Ako se simpatizeri Stranke srpskog jedinstva ugledaju na predsedničkog kandidata Borislava Pelevića, onda verovatno ni oni neće izaći na drugi krug glasanja. Ovakva odluka mogla bi da ozbiljno dovede u pitanje uspeh drugog kruga predsedničkih izbora.

Podrška sveta

Značaj uspeha drugog kruga izbora proteklih dana naglašavali su patrijarh Pavle, kao i Otpor. Iz sveta takođe poručuju da očekuju dovoljan odziv birača i da će pobednik, bez obzira da li će to biti Labus ili Koštunica, imati podršku međunarodne zajednice.

Da do toga ne bi došlo, ostale partije animiraju birače da izađu na glasanje. Nova demokratija smatra da je bitno da u nedelju izađe dovoljan broj glasača, a njihovoj savesti prepušta konačnu odluku. Iako iz SPO-a poručuju da svojim pristalicama ostavljaju punu slobodu da sami odluče hoće li i za koga glasati, kragujevački odbor stranke stao je iza Vojislava Koštunice.

Mnogo određeniji u podršci kandidatu DSS-a su reformisti Mileta Isakova, Demokratska alternativa, Demokratski centar, Nova Srbija, Narodna demokratska stranka, Srpski rojalistički blok... Njima se, mada su prethodno najavljivali bojkot drugog kruga, pridružila i Socijaldemokratija, uz obrazloženje da su "Koštuničini stavovi, posebno u pogledu uspostavljanja pravne države, snažnih demokratskih institucija, sadržaja i socijalne podnošljivosti reformskih procesa, kao i održavanja prevremenih parlamentarnih i drugih izbora", bliži opredeljenjima SD.

Istovremeno, u saopštenju je navedeno da Predsedništvo SD tom preporukom ne dovodi u pitanje pravo bilo kog člana stranke da postupi i glasa u skladu sa sopstvenim opredeljenjima.

Iza Labusa i dalje stoje G 17 plus, Demokratska stranka, Socijaldemokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Građanski savez Srbije koji "podržava brzinu reformi za koje se zalaže Labus." U tom bloku su još Savez vojvođanskih Mađara, koalicije "Šumadija" i "Vojvodina", Sandžačka demokratska partija, Lista za Sandžak i ASNS.

J. M.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Zašto pojedine stranke ukazuju da je neophodan uspeh drugog kruga izbora

17:35h

Božo Prelević podneo ostavku

17:45h

Kog kandidata će podržati koja politička partija?

17:50h

Medija centar o tv duelu Koštunica-Labus

18:05h

Labus posle prekida pregovora oko tv duela poručio lideru DSS-a

18:10h

Član Predsedništva Skupštine Kosmeta Oliver Ivanović o ponudi šefa Unmika

18:15h

EU i NATO o Kosovskoj Mitrovici: Štajnerov plan idealno rešenje

18:25h

Posle jednomesečne pauze, srpska deca ponovo u školi u Zvečanu

18:40h

U Orahovcu počela autopsija 35 tela

18:55h

Slezinger o izborima u Srbiji: Vašington neutralan

19:00h

Procene pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori

19:10h

Radojević odgovara Del Ponteovoj: Vojska ne čuva Ratka Mladića

23:05h

Đinđić kritikovao Labusa zbog mešanja u tude nadležnosti

      


FastCounter by LinkExchange