[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zašto pojedine stranke ukazuju da je neophodan uspeh drugog kruga izbora

Odugovlačenje mnogo košta

Marković: Čim jedna institucija ne funkcioniše, druge optuže da su prigrabili vlast. Budišin: Sprečimo rasipanje para

BEOGRAD - Ako Srbija hoće da bude lider na Balkanu, mora da dobije predsednika u drugom krugu - poruka je kojom Miroljub Labus poziva birače da što masovnije izađu na birališta 13. oktobra. Njegov protivkandidat Vojislav Koštunica ističe da je "Srbiji potreban predsednik da ne bi ušla u haos i anarhiju". Pojedine stranke slažu se s ovim procenama, dok druge sve tumače kao unošenje panike bez razloga.

Analitičari ukazuju da će biti tesno, jer je dosadašnja praksa pokazala da je u drugom krugu glasanja odziv birača mnogo manji. Zašto je neophodno da predsednik bude sad izabran - pitanje je onih koji navode da smo preživeli i sa Milanom Milutinovićem koji je dve godine samo figurirao na toj funkciji.

- Važno je baš zato što je dosta bilo preživljavanja. Institucija predsednika je veoma važna. Praksa jeste pokazala da u drugom krugu glasa manje građana, ali sad su uslovi drugačiji, jer su ovo prvi demokratski izbori. Određenim krugovima koji žele vladavinu bezakonja odgovara da nemamo predsednika, a oni koji pozivaju na bojkot rade to iz uskostranačkih razloga - smatra Dušan Budišin, potpredsednik DSS-a, uz napomenu da se uspehom drugog kruga sprečava rasipanje para iz budžeta.

Sami plaćamo

- Građani plaćaju izbore, a novi bi opet koštali 320 miliona dinara. Da svaki birač iz svog džepa treba da izvadi po 75 dinara, pitanje je kako bi se odnosili prema glasanju. Ako sad ne bude izabran predsednik - neće biti smak sveta. Milutinović ostaje na položaju do isteka mandata, a potom dužnost predsednika kao v.d. preuzima Nataša Mićić, predsednik Skupštine Srbije. Glasanje se organizuje sve dok ne izaberemo predsednika - kaže Marko Blagojević, portparol CeSida.

Predrag Marković, predsednik Političkog saveta G17 plus, kaže da treba što pre da dobijemo predsednika da bi se stalo na put praksi da deo institucija praktično postoji, a ne funkcioniše.
- Nadležnosti su raspoređene i zato čim jedna od institucija ne funkcioniše, recimo, vladu ili parlament optužuju da su prigrabili svu vlast. Govori se o parlamentarnim izborima kojih će biti kad-tad. Kad bi se organizovali pre izbora predsednika, dogodilo bi se da nema nijedne institucije koja bi garantovala političku stabilnost. Zato ne smemo da dozvolimo da uspe bojkot onih koji žele da ovde i dalje nema institucija - navodi Marković.

Prema rečima Gordane Čomić, potpredsednika DS-a, vreme je da dobijemo predsednika koga će kontrolisati parlament i birači.
- Nisam za to da se širi strah, jer i ako sad ne izaberemo predsednika, biće i dalje sve po Ustavu i zakonu. Ušlo se u izborni proces, predsednik treba da bude izabran pre isteka mandata aktuelnom. Treba nam, jer je i takvo zakonsko uređenje - dodaje Gordana Čomić.

D. Stevanović


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Zašto pojedine stranke ukazuju da je neophodan uspeh drugog kruga izbora

17:35h

Božo Prelević podneo ostavku

17:45h

Kog kandidata će podržati koja politička partija?

17:50h

Medija centar o tv duelu Koštunica-Labus

18:05h

Labus posle prekida pregovora oko tv duela poručio lideru DSS-a

18:10h

Član Predsedništva Skupštine Kosmeta Oliver Ivanović o ponudi šefa Unmika

18:15h

EU i NATO o Kosovskoj Mitrovici: Štajnerov plan idealno rešenje

18:25h

Posle jednomesečne pauze, srpska deca ponovo u školi u Zvečanu

18:40h

U Orahovcu počela autopsija 35 tela

18:55h

Slezinger o izborima u Srbiji: Vašington neutralan

19:00h

Procene pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori

19:10h

Radojević odgovara Del Ponteovoj: Vojska ne čuva Ratka Mladića

23:05h

Đinđić kritikovao Labusa zbog mešanja u tude nadležnosti

      


FastCounter by LinkExchange