[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Objavljena poema "Kukavica" Matije Bećkovića

Još nijesmo svoje otkukali

Knjigu punu aluzija na aktuelnu crnogorsku stvarnost ilustrovao Momo Kapor

NIŠ - Niška privatna izdavačka kuća "Zograf" nastavlja seriju izdavačkih hitova knjigom "Kukavica" akademika Matije Bećkovića, koja je upravo izašla iz štampe u tiražu od 2000 primeraka. Ovu alegorijsku poemu punu aluzija na aktuelnu crnogorsku stvarnost ilustrovao je Momo Kapor na način koji zajedno sa Bećkovićevim stihovima nagone čitaoca na dvostruko reagovanje - smeh i istovremeno stavljanje prsta na čelo.

A zanimljivo je da pesnik i ilustrator na prvim promocijama ove knjige uporno naglašavaju da "ne žele da pripovedaju i raspravljaju o političarima i politici".

- Ovo je početak moje saradnje sa Bećkovićem, a nastavak saradnje sa Kaporom. "Kukavica" je inače već izazvala izuzetno interesovanje i već razmišljam o novom izdanju, kaže za "Glas" vlasnik "Zografa" Despot Despotović, napominjući da je serija promocija započela prošle sedmice u Gornjem Milanovcu, a nastavlja se ovih dana širom Srbije. Ići ćemo i preko Drine u Republiku Srpsku.

Jedino nam još ne pada na pamet da "Kukavicu" predstavimo i u Crnoj Gori. Jer, nismo sigurni kako bismo se proveli i kako bi tamošnji "milovci", "dedejićevci", "liberali" i ostali "Dukljani" podneli da im neko zakuka istinom pred nosom, kaže još za "Glas" Despotović, dodajući da pouzdano zna da se "Kukavica" već "čita i daje dalje" i pod Lovćenom i Durmitorom.

"Niđe ništa nije ispravnije no u Crnu Goru zakukati. Nije svaka gora za kukanje, a koja je, ako nije crna? Crno ime za crnu državu... Ođe ona nije kukavica, no čeljade, crnogorski paun... Blago nama s našijem ticama, još nijesmo svoje otkukali!" Ovo su samo neki od stihova iz Bećkovićeve "Kukavice" koji nemilosrdnom alegorijom slikaju (ne)prilike pesnikovog zavičaja.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^kultura

16:04h

Objavljena poema "Kukavica" Matije Bećkovića

16:12h

Tri koncerta na Bemusu: Pijanisti i Italijanski kvintet

16:19h

Nove teorije o poreklu Snežane i sedam patuljaka

16:26h

Vranje: Borini pozorišni dani

16:37h

Bečka premijera "Paviljona"

      


FastCounter by LinkExchange