[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Građani BiH juče birali novu vlast na četiri godine

Birači lobirani i SMS porukama

Prvi posleratni samostalno organizovani izbori koštali 11 miliona KM

SARAJEVO/BANJALUKA - U BiH su juče održani opšti izbori na kojima je 2,3 miliona glasača u RS i Federaciji prvi put biralo novu vlast sa četvorogodišnjim mandatom.

Između 7.537 kandidata, građani su birali tročlano Predsedništvo, poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsednika RS i poslanike Skupštine RS, predstavnike u parlamentu FBiH i kantonalnim parlamentima, te lokalnu vlast opštine Žepče u FBiH. Na izborima je učestvovalo 57 političkih stranaka, devet koalicija i tri nezavisna kandidata.

Besplatan prevoz

"Semberijatransport" iz Bijeljine juče je obezbedila 10 autobusa za besplatan prevoz birača iz udaljenih i izbegličkih naselja. Na graničnim prelazima između BiH i SRJ - Rača na Savi i Pavlovića most na Drini, nije bilo gužvi.

Glasanje na 4.106 biračkih mesta od 7.00 do 19.00 časova nadgledalo je blizu 7.000 domaćih i 500 stranih posmatrača. Građani BiH izlazili su na izbore sedam puta u proteklih pet godina. Ovo su prvi posleratni samostalno organizovani izbori u BiH, za koje je utrošeno 11 miliona KM.

Prvi preliminarni rezultati Izborne komisije BiH najavljeni su za večeras, a zvanični između 20. i 22. oktobra.

U Banjaluci je juče na vreme otvoreno svih 177 redovnih biračkih mesta na kojima je trebalo da glasa 118.104 birača. U RS je registrovano ukupno 1.021.407 birača. U čitavoj BiH juče je na vreme otvoreno više od 95 odsto biračkih mesta.

Iako je juče od 7 do 19 sati na snazi bila izborna tišina kojom se političkim kandidatima zabranjuje bilo kakvo javno promovisanje, juče su na mobilne telefone birača u BiH počele da stižu SMS poruke u kojima se građani mole da glasaju za određenu stranku.

Izbornim zakonom BiH nije utvrđen određen procenat odziva birača pa će i ako se odazove manje od 50 odsto izbori biti validni. Listići su počeli da se broje na licu mesta, dok će pristigli putem pošte biti prebrojani u glavnom centru u Sarajevu. Odziv birača juče do podne, prenose agencije, bio je dobar - 21,8 odsto, a svi kandidati izašli su da glasaju u prepodnevnim satima uz apele građanima da izađu na birališta i uobičajene izjave o veri u svoju ili pobedu svoje stranke.

Porazbijana stakla

Na prostorijama SDP BiH Zvornik u toku pretprošle noći porazbijana su stakla. Na biračkom mestu u OŠ u mestu Opara u Novom Travniku policija je udaljila tri lica zbog narušavanja javnog reda i mira. Na području RS juče do 15 sati nisu zabeležni nikakvi incidenti.
Otvorena je i posebna telefonska linija na koju su glasači mogli da se obrate zbog dilema u vezi sa načinom glasanja. Na tri biračka mesta u opštini Prozor/Rama posmatrači HDZ vršili su pritisak na birače da glasaju za njihovu stranku. Izborna komisija BiH juče je udaljavala uniformisane policajce sa biračkih mesta. Privatni automobil oblepljen promotivnim materijalom SNSD-a bio je parkiran ispred birališta u Donjim Orlovcima.


SRNA/SĐP


vesti po rubrikama

^balkan

18:12h

Građani BiH juče birali novu vlast na četiri godine

18:26h

Bivši ambasador Hrvatske u SRJ pred sudom

18:39h

Istraga o ubistvu načelnika Markovića tapka u mestu

18:51h

Srbin iz Knina uhapšen u SAD

19:13h

Ministar odbrane Grčke: Amerika povlači trupe s Balkana

      


FastCounter by LinkExchange