[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Otvoreno prvenstvo u planinskom orijentiringu na Rajcu

S busolom kroz divljinu

Treba preći zadatu stazu uz izvršavanje zadataka

Planinarsko društvo "Pobeda" iz Beograda organizovalo je u subotu prvo otvoreno prvenstvo u planinskom orijentiringu na Rajcu kod LJiga. Na ovoj planini se, osim ovog takmičenja, početkom maja održava i Memorijal "Čika Duško Jovanović"- međunarodno takmičenje u sportskoj orijentaciji, koji se boduje za svetsku rang listu.

U planinskom orijentiringu treba preći zadatu stazu uz pomoć busole i mape razmere 1:10.000, uz izvršavanje određenih zadataka. Na obeleženoj stazi se nalaze kontrolne tačke obeležene crveno- belim prizmama, na kojima je potrebno perforirati mapu, kako bi dokazali obilazak svih tačaka. Rastojanja između kontrolnih tačaka treba preći u predviđenom roku, a svako kašnjenje donosi kaznene poene.

Takmičare je pratilo tmurno vreme sa slabom kišom, što ih nije omelo da trče kroz vlažnu travu i blato. Oni koji se bave ovim sportom kažu da im loše vreme ne smeta pri takmičenju, i da im se dešavalo da kisnu na ledenoj kiši i budu izgrebani po rukama i nogama, na šta su, kako oni kažu "oguglali".

Rade Goljević, dvadesetogodišnji član beogradskog planinarskog društva "Pobeda", zajedno sa Goranom Stefanović i Ivanom Cvetkovićem pobedio je u najjačoj, seniorskoj konkurenciji.

- Staza je bila interesantna, kontrole ispravno postavljene, što je veoma važno u ovoj disciplini. Konkurencija je bila veoma jaka, tako da se desilo da je ekipa PD "Magic mag" iz Paraćina bila u zaostatku za nama samo jedan kazneni poen. Stazu dugu 10.400 metara prošli smo bez problema, ali smo pred cilj upali u gustu paprat iz koje smo se jedva izvukli i izgubili na tom mestu desetak minuta. Ova pobeda je samo početak uspeha seniora PD "Pobeda"- rekao je Rade za "Glas".

Medalje je delio i Branislav Božović, iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, koji je, kao stari planinar učestvovao u takmičenju u klasi veterana.

Sutradan, u nedelju 29. septembra je bio međunarodni Dan čistih planina, povodom koga su svi prisutni planinari, zajedno sa jednim autobusom đaka iz Prve beogradske gimnazije iz Beograda, krenuli u raščišćavanje planine od đubreta, tako da je čitav vikend protekao u ekološkom duhu.

Marija Ristić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:34h

Tri dana posle porođaja rekli su da je stariji blizanac umro

16:48h

Ljubovija: Održani izbori udruženja lažova

17:12h

"Glas" sa pitomcima i svršenim studentima Policijske akademije

17:26h

Otvoreno prvenstvo u planinskom orijentiringu na Rajcu

 


     


FastCounter by LinkExchange