[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tri dana posle porođaja Radi Vasković iz Vitanovca kod Kruševca saopštili su da je stariji blizanac umro

Verujem da je moj sin živ

Vidi kako je sretna, a ne zna šta su joj uradili, rekla je jedna bolničarka, seća se Rada

Mlada, jaka i zdrava, posle devet meseci sasvim normalne trudnoće, Rada Vasković je 27. februara 1990. donela na svet dva dečaka. Bebe su, za blizance, bile veoma krupne, stariji je imao 3350 grama i 51 centimetar dužine, a mlađi 2600 grama i 49 centimetara. Majka je bila dobro, dečake su joj donosili na podoj, prvo obojicu, onda po jednog. Po starom srpskom običaju otac Stojan je častio prijatelje, cepale su se košulje, bilo je vina i rakije. Nije šala, dva sina odjednom.
Trećeg dana saopšteno im je da je beba koja je bila naprednija umrla, da je dobro što je tako, jer sasvim sigurno ne bi bila normalna. Na pitanja: "Pa kako, doktore, sve je bilo u redu?" otac Stojan dobio je objašnjenje da neki organi nisu funkcionisali. Objašnjenja nema ni u otpusnoj listi. Mnogih detalja Rada se prisećala tek kasnije, kada je izašla iz bolnice, što je i nagnalo na sumnju. Oduvek je verovala da je i njeno drugo dete negde živo.
- Sve smo poustajale iz kreveta i krenule na vrata. Bilo je to druge noći. Čuo se jak plač beba. Neka žena, koja je nosila bolnički teget bade mantil, vikala je: "Kradu se bebe! Žene, kradu se bebe!" Nisam na to obratila pažnju. Bilo je to oko 11 sati noću, a ujutru u pet u hodniku sam čula da se neki čovek raspituje kod sestre za mene.

Ušao je u sobu i pitao: "Da li si ti Rada Vasković?" Rekao je da je portir u bolnici, da je saznao da sam rodila velike blizance, pa je hteo da me vidi. Posmatrao me dugo. I toga sam se setila mnogo kasnije. Čovek je dolazio pre vizite, kada su mi rekli da je jedno dete umrlo, da je premoreno na porođaju i da je čak i ostalo živo sasvim sigurno mentalno ne bi bilo dobro, priča Rada Vasković
Po pravilima bolnice novorođenče je sahranjeno, a da ga roditelji nisu videli. Rada se još seća da su joj sestre mahale, dok su je fotografisali kada je izlazila iz bolnice i da je jedna od njih rekla: "Vidi kako je srećna, a i ne zna šta su joj uradili?"
Posle pet godina upornih sumnjičenja supruge Rade, suprug Stojan je počeo da se raspituje. Prvo kod prijatelja koji su radili u SUP-u. Bili su neophodni konkretni dokazi. Zatim kod lekara i drugog bolničkog osoblja. Dokumentacija ne postoji za čitavu tu godinu. Pre desetak dana podneo je i krivičnu prijavu kruševačkom SUP-u u kojoj za nestanak sina optužuje kruševačku bolnicu. Kaže da dokaze ima, ali da sada ne može da ih prezentuje javnosti.

Dečaci su jednojajčani blizanci, a dvadesetak minuta mlađi Radovan, sad ide u peti razred. Vaskovići su posle četrnaest meseci ponovo dobili blizance, Lazara i Milicu. Veruju da je negde živ još jedan njihov sin i neće prestati da ga traže.
Kako nezvanično saznajemo, više krivičnih prijava za krađu novorođenčadi podneto je u proteklih nekoliko meseci na području opštine Kruševac. Vreme koje se nagomilalo od porođaja do trenutka kada su se roditelji odlučili na prijavu često se meri decenijama, što u mnogome onemogućava dokazni postupak.
Načelnik Ginekološko akušerskog odeljenja kruševačkog Zdravstvenog centra, dr Blagoje Milovanović, komentarišući protekle dve do tri godine, za "Glas" kaže:" Praktično je nemoguće sprovesti tako nešto na ovom odeljenju, jer ekipa koja svakodnevno kontaktira sa bebama, ima dvadesetak lekara i sestara. Moralo bi da bude potkupljeno celo odeljenje. Interesantno je da su u svim slučajevima sa ovog područja, u kojima roditelji sumnjaju u smrtnost, bebe bile problematičnog zdravstvenog stanja, zbog premorenosti, teškog porođaja ili drugih razloga.

Statistički podaci govore da takva deca u 70 odsto slučajeva ne preživljavaju." Doktor Milovanović takođe kaže da odnedavno insistiraju da majka vidi mrtvorođenče, baš zbog ovakvih priča: " Uostalom, zašto bi neko radio takve stvari kada smo samo u proteklih godinu dana imali dve ostavljene bebe. Jednu smo našli prošle jeseni pored kontejnera ispred odeljenja."

N. E. S.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:34h

Tri dana posle porođaja rekli su da je stariji blizanac umro

16:48h

Ljubovija: Održani izbori udruženja lažova

17:12h

"Glas" sa pitomcima i svršenim studentima Policijske akademije

17:26h

Otvoreno prvenstvo u planinskom orijentiringu na Rajcu

 


     


FastCounter by LinkExchange