[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Objavljeno drugo izdanje knjige Vojislava Despotova

Petrovgradska prašina

Drugo izdanje knjige zrenjaninskog pisca Vojislava Despotova, (1950-2000) "Petrovgradska prašina", objavljeno je nedavno u "Stubovima kulture". Knjiga je prvi put izašla 1990. godine u "Dnevniku" iz Novog Sada i tada nije imala odjeka kod kritike. Pročitavši ovaj kratki roman, jer o romanu je reč, mogli bismo se zapitati zašto? Despotov je bio tada poznat pre svega kao pesnik ("Trening poezije", "Perač sapuna", "Deset deka duše", "Veseli pakao poezije"...) i pisac samo jednog romana - "Mrtvo mišljenje".

Drugi razlog mogao bi biti i taj što knjiga nije objavljena kod nekog "zvučnog" izdavača... Možda se roman nikome nije dopao. U svakom slučaju, čini se da je, iz nekog razloga, bio nepravedno ćušnut izvan glavnih književnih tokova. To je i jedan od razloga zašto su u "Stubovima" rešili da ga objave ponovo, kaže urednik ove izdavačke kuće Gojko Božović. Sada, ovo drugo izdanje opet testira književni ukus savremene kritike i čitalaca (a to su uglavnom isti oni sa početka 90-tih, možda samo s promenjenim kursom).

Žanrovski, ovaj roman, ili pripovedni ep, ili poetsku prozu, ili ciklus pesama u prozi, sam pisac odredio je kao "romančić".

To je knjiga o detinjstvu, onom kojeg se čovek priseća u svojim poznim godinama, sa kojeg briše prašinu koju je nanelo vreme. Zato je pun humora, radosti, ali i sete. Počinje: "Rodio sam se u jednom tajanstvenom, crnom gradu. Zvao se Petrovgrad, a danas, izgleda, više i ne postoji."

Ravnopravni deo knjige čine ilustracije sačinjene poput kolaža, nekog subjektivnog, autorovog prepakivanja već, u nekoj slici, datog. Istovremeno, kako ukazuje Božović, ova je knjiga i odgovor Vojislava Despotova na to kako bi trebalo da izgleda književnost za decu, kako bi je trebalo osloboditi preteranog infantilizma.

Iz "Petrovgradske prašine", uklonjene piščevim sećanjem, javljaju se gomboci, japuri, male svinje sa padobranima, španski igrači flamenka, Aleksić koji se samoispaljuje iz topa... Sve zaokruženo poslednjim rečenicama koje zatvaraju krug: "A onda je na Petrovgrad počela da pada najfinija prašina. Padala je i padala i lagano prekrivala sve njegove delove, mostove, Svetu Reku Mrtvi Begej, pekare i crkve, dućane i ordinacije."

LJ. P.


vesti po rubrikama

^kultura

16:02h

Drugo izdanje knjige Despotova: Petrovgradska prašina

16:13h

Premijera baleta Blanke Li u Parizu

16:19h

Smederevska pesnička jesen

16:24h

Savremena arhitektura: Ekscentrično engleski

16:31h

Lečić o opužbama gradonačelnika Aranđelovca

16:39h

Nedelja izraelskog filma u Muzeju jugoslovenske kinoteke

16:44h

Drugi koncert na 34. Bemusu

16:52h

Univerzitet umetnosti domaćin Međunarodnog savetovanja

17:01h

Promocija i najava koncerta grupe "Prozor"

17:19h

Brega u "Glasu"

22:19h

Na 36. Bitefu dodeljen Gran pri "Mira Trailović"     


FastCounter by LinkExchange