[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prokupački "Prokupac" trinaest godina ne može da istera pravdu

"Manastirku" nema ko da štiti

NIŠ - I pored brojnih sudskih odluka u našu korist, koje je potvrđivao i Vrhovni sud, trinaest godina ne uspevamo da se zaštitimo od preduzeća koje u Beogradu posluje pod našim imenom i uspeva da kod Saveznog zavoda za patente registruje i na tržištu prodaje rakiju "manastirku", po kojoj smo se inače mi pročuli širom sveta stvorivši od te rakije jednu od najpoznatijih i u svetu najnagrađivanijih srpskih robnih marki - rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića "Prokupac" iz Prokuplja Zlatko Dimitrijević.

On još tvrdi da beogradsko preduzeće proizvodi lažnu "manastirku", bez grama otkupljenih šljiva, koju jedino zbog stroge kontrole ne uspeva i da izvozi. Radi se o pravnom nasilju, o demonstriranju nekakve logike "ko je u Beogradu, taj je jači i od sudskih odluka" i verujemo da su u sve upleteni i prsti "alko-mafije", kaže Dimitrijević.

O čemu se ćuti
U traganju za odgovorom ko sve štiti njihov bivši beogradski pogon, čelni ljudi matičnog "Prokupca" nisu na konferenciji za novinare izbegli da prozovu i jednog političara, dr Dragoljuba Mićunovića, lidera DC i svog zemljaka. Rekli su da je on član Upravnog odbora beogradskog pogona i da je često viđan u Saveznom zavodu za patente, gde prokupačko preduzeće inače ima 80 zaštićenih žigova robnih marki, među njima i za "manastirku". Ali, u istom zavodu beogradski pogon ima tri zaštićena žiga "manastirke", što je pravno nemoguće. Prokuplje bruji od priče da je on i "glavni zaštitnik" beogradskog samozvanog "Prokupca", rečeno je novinarima.

Da bi pojeftinio proizvodnju "Prokupac" je 1966. godine u Beogradu osnovao istoimeni pogon za flaširanje svojih proizvoda, među kojima je bila i rakija "manastirka". Beogradski pogon je prerastao u OOUR i 1987. godine zatražio otcepljenje od matične radne organizacije, a dve godine kasnije su to i uradili gotovo nasilno, zadržavajući i ime i nazive za proizvode koje su patentirani od strane matične kuće iz Prokuplja, objašnjava direktor Dimitrijević.

Prokupački "Prokupac" je prvi put tužio beogradske "imenjake" Privrednom sudu 1989. godine, dobio presudu u svoju korist potvrđenu i od Vrhovnog suda Srbije. Beogradski pogon je zatim raspisao i konkurs za novi naziv firme, što je od njih zvanično zatražila i Mirjana Trninić, sudija tadašnjeg Registarskog, a sadašnjeg Trgovinskog suda u Beogradu. Oni su to morali da učine za 15 dana, pod pretnjom likvidacijom, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare advokat prokupačkog preduzeća Dragiša Stojanović.

- Dogodilo se da beogradski pogon nastavlja rad pod starim imenom i mi obnavljamo tužbu 1997. godine, ali na čudan način tom predmetu se gubi trag. Prokupačko preduzeće, međutim, ponovo podnosi tužbeni zahtev 7. maja prošle godine i dobija presudu u svoju korist, potvrđenu i posle žalbe beogradskog pogona.

Ali, predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević iznenada menja sudiju i predmet ponovo dolazi kod Mirjane Trninić, koja pokušava da dobije na vremenu slanjem tog predmeta republičkom i saveznom javnom tužiocu, ali uzalud i beogradski "Prokupac" 24. juna ove godine konačno menja ime u "AD-Beograd", kaže advokat Stojanović.

Taman smo mislili da je pravda posle 13 godina na vidiku, a onda je sledilo novo iznenađenje. Sudija Mirjana Trninić u sudski registar, bez ikakvog osnova, ponovo upisuje beogradsko preduzeće pod imenom "Prokupac", kaže direktor marketinga prokupačke firme Aleksandar Simonović, dodajući da nakon toga Trninićka odlazi na "neobično dug odmor i bolovanje". Istovremeno, sa njenim potpisom Prokupčanima stiže dopis sa pitanjem: "Otkud vama pravni interes za registraciju beogradskog pogona"?!

M. Doderović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:06h

U stanovima hladno po propisu

17:11h

Čeka se da Savezna vlada skine carine i prelevman

17:19h

Stamenković o Koštuničinim predizbornim obećanjima

17:24h

Danas odluka EPS-a: Dogovor ili štrajk

17:30h

Ministar Vlahović: Od prodaje društvenih firmi 300 miliona evra

17:36h

NBJ predložila nove poreske olakšice

17:41h

Niš: "Prokupac" trinaest godina ne može da istera pravdu

17:48h

Kruševac:Potpisan ugovor o prodaji Hemijske industrije "Merima"

17:54h

Slovenci preuzimaju Valjaonicu Sevojno za 15 dana

18:00h

Kragujevac: Oboren rekord u prodaju vozila     


FastCounter by LinkExchange