[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


NBJ predložila nove poreske olakšice

Manji porezi za kupce stanova na kredit

BEOGRAD - Ukoliko Republičko ministarstvo finansija prihvati inicijativu NBJ i u pripremljeni paket poreskih olakšica uvrsti predložene, građani bi mogli lakše da dođu do stanova na kredit. Centralna banka, naime, predlaže izmene Zakona o porezu na dohodak građana, prema kojima bi se ceo godišnji iznos koji građani plaćaju na ime rata za stambeni kredit izuzeo iz poreske osnovice za oporezivanje njihovog dohotka.

Takođe, izmenama istog zakona, trebalo bi omogućiti da se ne plaća porez na prihode od kamata na sredstva koja su položena u bankama radi namenske štednje za učešće u dobijanju stambenih kredita.

Na ovaj način, građani bi se stimulisali da dugoročno štede za obezbeđivanje krova nad glavom, što je inače praksa u mnogim zemljama, a istovremeno banke bi zahvaljujući toj štednji i dugoročnijim izvorima sredstava mogle ubuduće da odobravaju povoljnije stambene kredite, s dužim rokovima otplate i nižim kamatama, objašnjava guverner NBJ Mlađan Dinkić suštinu ovih predloga.

Po njegovim rečima, NBJ je predložila republičkom ministarstvu finansija i izmene zakona o porezu na imovinu, konkretno da se smanji porez na promet apsolutnih prava pri kupovini prvog stana na kredit i to sa sadašnjih pet na tri odsto. Po zakonu taj porez bi trebalo da plaća prodavac stana, ali on taj trošak najčešće prevaljuje na kupca, a s pomenutom poreskom olakšicom, takođe, bi se pomogla i olakšala kupovina stanova na kredit.

Srpski ministar finansija Božidar Đelić imaće prilike da razmisli o još dve poreske olakšice vezane za stimulaciju uvođenja platnih kartica. Prva se odnosi na oslobađanje od poreza plastike koja se koristi za izradu ovih kartica, a druga treba da otkloni sadašnje dvostruko oporezivanje u poslovanju sa platnim karticama i da stimuliše trgovinu da uvede što više terminala za promet platnih kartica.

Gubitak poreskih prihoda po ovoj osnovi, nadomestio bi se prevođenjem sive ekonomije, u kojoj se uglavnom plaća gotovinom, u legalne kanale, obzirom na to da su bezgotovinska plaćanja automatski i stoprocentno registrovana, smatraju u NBJ.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:06h

U stanovima hladno po propisu

17:11h

Čeka se da Savezna vlada skine carine i prelevman

17:19h

Stamenković o Koštuničinim predizbornim obećanjima

17:24h

Danas odluka EPS-a: Dogovor ili štrajk

17:30h

Ministar Vlahović: Od prodaje društvenih firmi 300 miliona evra

17:36h

NBJ predložila nove poreske olakšice

17:41h

Niš: "Prokupac" trinaest godina ne može da istera pravdu

17:48h

Kruševac:Potpisan ugovor o prodaji Hemijske industrije "Merima"

17:54h

Slovenci preuzimaju Valjaonicu Sevojno za 15 dana

18:00h

Kragujevac: Oboren rekord u prodaju vozila     


FastCounter by LinkExchange