[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 2. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Boriša Milivojević iz Rabrova kod Požarevca pravi najbolje vino u Braničevu

U vinu je apoteka

U porodici Milivojević već sto godina prave izuzetno vino po sopstvenom receptu

Svi znamo da je u vinu istina, ali mnogo manje onih koji su otkrili da je u vinu zdravlje i dugovečan život. Vinogradar i vinar Boriša Milivojević iz sela Rabrova kod Požarevca, u Braničevu, u dolini Peka, tvrdi da je pravljenje vina veliko zadovoljstvo koje nema cenu, a tog zadovoljstva se ne bi ni za živu glavu odrekao. Naime, Boriša je "doktor" za dobro i kvalitetno vino, kažu njegovi seljani, jer je tom tehnikom odavno ovladao.

- Svako zrno crnog grožđa je apoteka u malom - tvrdi Boriša.
U domaćinstvu Milivojevića poslednjih pet generacija proizvode kvalitetno domaće vino. Možda nisu naučni eksperti, ali su veliki znalci jer se znanje o pravljenju vina i iskustvo sticalo i prenosilo s kolena na koleno u poslednjih sto godina. Najpre je dobro vino pravio čukundeda i solunac Bogoje, zatim njegov sin Dušan, pa Tomče i Boriša, a sada lozu nastavlja i sin Željko.

- Imam jedanaest vrsta stonog grožđa na špalirima i 1000 čokota "otele" i liparke. Pradeda Bogoje je živeo 85 godina, vino je pio iz vrga, na gladno, pre doručka i večere. Moja plantaža nije velika, ali je odnegovana kako valja i kako to nauka nalaže - priča zadovoljno Boriša.

Preventiva

Šira od grožđa se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Naročito onima koji imaju hemoroide, a grožđe i grožđani sok se koriste kao preventiva i odličan prirodni lek jer štite genetski materijal ćelija organizma od mutacija koje vode nastajanju kancera. Grožđe deluje antikancerogeno, zna se pouzdano od davnina, tvrde vinari.

U čemu je tajna pravljenja dobrog i kvalitetnog vina?
-U ljubavi, poštovanju, upornosti i nauci.

Grožđe se bere po hladovini?
- Naravno, najbolje je da dnevna temperatura bude oko 15 stepeni Celzijusovih, žega nije dobra jer zrno može da nabubri pre vremena pri visokoj temperaturi. Pre berbe obavezno proberem lišće da bi grozdovi dobili sunce i svetlost i dobro sazrelo. Ranije smo grožđe muljali usred vinograda, sada to činimo u našem podrumu.

Svaka vrsta se odvoji i dobro izmulja i ostavi da prenoći, a odmah ujutro se istače u burad koja su prethodno sumporisana sumpornim trakama i oprana hladnom vodom. Sumporna traka se pali i stavlja u bure, ako gori znači da je bure čisto i spremno da primi novo vino.

Kad se tako zatvoreno bure s trakom otvara?
- Posle sedam do osam sati naliva se u njega sveža šira i ostaje do vrenja, dakle još četiri do pet dana. Posle toga se stavlja sredstvo za bistrenje vina "bentovit", u meri sto grama na sto litara. Prah se još ranije potopi u vodu da odstoji 24 sata pa se sipa kad nabubri vino.

Kad se odvaja talog?
- Posle 6 do 7 dana vino se odvaja na šajtovima ili cevima i u njega stavlja vinobran za čišćenje vina od plesni i bakterija, burad se napune do vrha i zatvore da u njima ne ostane vazduh i ne otvaraju se do proleća.

O BURADIMA

Najbolja su hrastova i bagremova burad. U novo bure pre berbe treba sipati vodu do vrha i ostaviti je da odstoji 4-5 dana, da duga upije vodu kako se kasnije ne bi dogodilo da drvo ispusti svoju gorčinu u vino i onda vino gubi pravu aromu pa miriše na drvo. Inače, od grožđane komine Milivojević proizvodi lozovaču ili komovicu jačine oko 50 stepeni ili 23 grada - veli domaćin Milivojević.

Mnogo naučne literature o vinu je pročitao Boriša Milivojević, jedan od najboljih braničevskih vinara, ali je još više naučio od svojih predaka čija je iskustva zabeležio u posebnoj svesci.

Kako prepoznati dobro i loše vino?
- Dobro i kvalitetno ima venac u čaši, posebno ako je mnogo staro tad ima i jaču aromu.

Zdravlje i dugovečnost su i u čaši vina?
- Vino je posebno dobro za cirkulaciju krvi, crno ima u sebi više tanina, jako je, oporo i treba ga umereno i u manjim količinama piti - završava naš sagovornik.

Tekst i foto: Dragan Stodić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:24h

Bosanski Petrovac: Vraćaju se samo stari

15:58h

Reporter "Glasa" u redu za plaćanje telefonskih računa kao sumnjivo lice

16:12h

Inovator Obrad Ristić razočaran statusom pronalazača u Srbiji

16:37h

Boriša Milivojević iz Rabrova kod Požarevca pravi najbolje vino u Braničevu

 

 


     


FastCounter by LinkExchange