[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 2. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Naš reporter boravio u selu Sanica kod Bosanskog Petrovca gde žive i Srbi i muslimani

Vraćaju se samo stari

Nema struje, ni srpske škole, niti pravoslavne crkve. Srbi i muslimani se ne druže

Na oko 50 kilometara od Bosanskog Petrovca nalazi se selo Sanica. Dvadesetak kuća u kojima žive srpske i muslimanske porodice. Ipak, većinu u ovom selu čine muslimani jer je malo Srba povratnika. Srbi, koji su se poslednjih godina vratili, uglavnom su stari bračni parovi, koji žele da ostatak života provedu u rodnom kraju, bez obzira na uslove.

Selo Sanica već godinama nema struju, vode za piće nema često, pa domaćice u ovom selu peru veš kao nekada - na obližnjoj reci. Neke kuće imaju samo pola krova, a ostatak je prekriven ciradom.

UNHCR i nekoliko međunarodnih humanitarnih organizacija već godinama pomažu Srbima koji su pre rata živeli u Sanici da se ponovo vrate. Pomažu im u obnavljanju kuća, ugradnji vrata i prozora, nabavljaju građevinski materijal. Ovog meseca UNHCR je najavio da će stanovnicima ovog sela prvi put posle rata biti priključena struja.

Jedan od malobrojnih Srba povratnika koga smo zatekli u svojoj tek obnovljenoj kući je šezdesetogodišnji Bogdan Petrović. On kaže da se u svoje selo Sanicu vratio sam bez porodice 1999. godine, jer je želeo da vidi svoje imanje. Njegova žena sa nekoliko krava živi u Kozaračkom Prijedoru. Dok su bežali ispred muslimanske vojske, rečeno im je da mogu da se smeste u nekoj od kuća u Kozaračkom Prijedoru. Tamo su i ostali do 1999. godine, kada je Bogdan ipak odlučio da se vrati.

Bogdan priča da se njegova dva sina s porodicama nikada više neće vratiti u Sanicu, jer nema škole za srpsku, već samo za muslimansku decu, nema lekara i zdravstvene službe, pa ko se razboli, mora da ide lekaru u Bosanski Petrovac ili da se sam leči. U selu nema ni srpske crkve. Bogdan nam objašnjava da je malo onih koji žele sa decom da se vrate u Sanicu. U Sanici se danas igraju samo muslimanska deca.

Naš sagovornik se priseća da je po povratku u Sanicu 1999. godine zatekao većinu porušenih srpskih kuća. NJegova je, na sreću, bila samo prilično oštećena. Deo krova i zidovi kuće su sada popravljeni pa mu ne prokišnjava.

Planira da suprugu i nekoliko krava, koliko ima, preseli u Sanicu, ali za sada to još nije moguće. Tek kada se uvede struja, počeće da razmišlja o tome, a do tada on i supruga moraće da žive odvojeno.
O svojim komšijama muslimanima Bogdan kaže:

- Za sada nema nikakvih neslaganja sa komšijama muslimanima, a za svaki slučaj tu su stalno i vojnici SFOR-a koji obilaze ovo selo, jer ovde živi i srpsko i muslimansko stanovništvo. Sa komšijama muslimanima se puno ne družim. Ovde je praksa da se druže Srbi sa Srbima, muslimani sa muslimanima, objašnjava Bogdan. On kaže da je srećan bez obzira na sve okolnosti u kojima trenutno živi. Penziju od osamdeset maraka ne dobija često, ali važno je, kaže, da nešto stiže, da je u svojoj kući i na svom imanju.

T. Birač


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:24h

Bosanski Petrovac: Vraćaju se samo stari

15:58h

Reporter "Glasa" u redu za plaćanje telefonskih računa kao sumnjivo lice

16:12h

Inovator Obrad Ristić razočaran statusom pronalazača u Srbiji

16:37h

Boriša Milivojević iz Rabrova kod Požarevca pravi najbolje vino u Braničevu

 

 


     


FastCounter by LinkExchange