[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 01. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetski mediji već prognoziraju ishod drugog kruga

Svi tipuju na Koštunicu

Predsednički izbori u Srbiji juče su predstavljali top-temu među izveštajima svetskih agencija koje u prvi plan ističu činjenicu da nijedan od kandidata nije dobio dovoljnu podršku birača i da će odluka o pobedniku pasti u drugom krugu u koji su ušli "umereni nacionalista" Vojislav Koštunica i Miroljub Labus, najčešće opisivan kao "ekonomski reformista" i zagovornik brzog povezivanja sa Zapadom. Izveštači iz Beograda posebno, međutim, ističu uspon "ekstremnog nacionaliste" Vojislava Šešelja, koji je dobio podršku oko 26 odsto glasača.

Sukob dve koncepcije

Ulazak u drugi krug Koštunice i Labusa predstavlja ne samo sukobljavanje dva uticajna srpska političara, već i dve koncepcije razvoja Republike, ocenjuje ruski "Komersant". Po oceni lista, pozicije Koštunice na izborima izgledaju bolje, pošto su se Labus i Đinđić poslednje dve godine bavili "nezahvalnim poslom" - pokušavali su da pokrenu ekonomsku reformu i raščiste "svo đubre" koje je ostalo od bivšeg režima.

Nema nade za Labusa
Grčka agencije ANA piše da će "umereni nacionalista" Koštunica pobediti u drugom krugu zahvaljujući glasovima pristalica "supernacionaliste Šešelja" i ostalih njemu sličnih kandidata otpalih u prvom krugu. ANA smatra da "za Labusa nema mnogo nade", jer je teško da će privući "razočarane pristalice reformi" koje juče nisu uopšte glasale ili nisu za njega.

"Glas Amerike" navodi da je na prvi izborni krug izašlo 55,7 odsto upisanih birača i da je to, prema oceni analitičara, najmanji izlazak od početka demokratije u Srbiji. Agencija AP pozivajući se na mnogobrojne analize izbora, ukazuje da prevladava uverenje da će konačan pobednik biti Koštunica, delom i zbog toga što će većina Šešeljevih pristalica naknadno glasati za njega.

Nemačka agencija DPA uočava da rezultati izbora ukazuju da su se na političkoj sceni Srbije oformile tri grupacije koje bi uskoro, u takvoj formaciji, mogle da se nađu i u srpskom parlamentu.

Rojters navodi uveravanje Đinđićevih sledbenika da su oni "pravi reformisti", dok za Koštuničin tim kažu da "mnogo govori o reformama, a malo radi".

Frans pres je takođe konstatovala da, prema očekivanjima, nijedan od 11 kandidata nije dobio apsolutnu većinu koja bi ga odmah odvela u predsedničku fotelju.

BBC ocenjuje da su Koštunica i Labus podelili biračko telo DOS-a i dodaje da je visok rezultat Šešelja zapravo zbir glasova koje su SRS i SPS dobili na izborima u decembru 2000.

Ni jedan od kandidata nije uspeo da dobije većinu, tako da će birači o tome odlučiti u drugom krugu, ukazuje radio "Dojče vele", ocenjujući da je ključno pitanje da li će se kroz 14 dana odazvati preko 50 odsto birača. Austrijski mediji ističu da je Koštunica glavni favorit u drugom krugu.

I "El Pais" ocenjuje da Koštunica ima veće šanse da u drugom krugu privuče glasove ultranacionalista i nekadašnjih Miloševićevih pristalica, koje su ostale bez kandidata (Vojislava Šešelja), a neće glasati za "čoveka koji se prodao Zapadu" Miroljuba Labusa.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Svetski mediji već prognoziraju ishod drugog kruga

17:20h

Koštunica potvrdio pisanje "Glasa javnosti"

17:30h

Hag: Svedok tvrdio da su srpske snage činile zločine

17:40h

Niko od 11 kandidata nije osvojio potrebnu većinu

17:45h

Labusov štab: Utakmica nerešena

17:50h

DSS o uspehu svog kandidata

18:00h

Šešelj tvrdi da Labus nije prošao u drugi krug

18:10h

I u drugom krugu potrebno da glasa polovina upisanih

18:25h

EU o predsedničkim izborima u Srbiji

18:30h

Međunarodni posmatrači o toku izbora

18:40h

Pajtić: Labusa u drugi krug izbora "uvela Vojvodina"

18:55h

Bogosavljević o Labusu i Koštunici: Dobili manje od očekivanog

19:10h

RIK obradila 85,17 odsto: Potvrđeno vođstvo Koštunice     


FastCounter by LinkExchange