[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 01. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Usvajanjem Ustavne povelje o zajedničkoj državi nastaju promene u pravosuđu

Ukida se Vojni sud !

Niko nam nije objasnio razloge za ovakav predlog, a sličan je dala i Vlada Srbije, kaže Đorđe Trifunović, predsednik Vojnog suda

BEOGRAD - "Kada bude usvojena Ustavna povelja o zajedničkoj državi Srbije i Crne Gore, posle 163 godine, prestaće da postoji vojno pravosuđe, jer ovim nacrtom nije predviđeno postojanje ovakve vrste sudova, a sličan predlog dala je i Vlada Srbije, navodeći da vojni sudovi nisu potrebni", kaže za "Glas", pukovnik Đorđe Trifunović, predsednik Vojnog suda u Beogradu.

Samostalni kao i civili
Najglasniji zagovornici ukidanja vojnog pravosuđa su međunarodne nevladine organizacije koje vojne sudove smatraju ostacima starog režima, da nismo nezavisni a samostalni smo isto koliko i civilni sudovi, kaže Trifunović, dodajući da je samostalnost u onoj meri u kojoj svaki sudija može da izdrži pritisak.

Ovakva odluka je za nas bila iznenađenje jer smo nedavno od Ministarstva pravde i Saveznog ministarstva odbrane, dobili akte o reformi vojnog pravosuđa. Niko nam do sada nije objasnio ustavno pravne i političke razloge za ovakav predlog a mislim da ne postoji nijedan pravni razlog za ukidanje vojnog pravosuđa, objašnjava pukovnik Trifunović.

Prema rečima našeg sagovornika, ako se zagovara postojanje zajedničke države i jedinstvenog sistema odbrane onda je logično da prema tom sistemu postupa i jedinstven pravni sistem.

"Može te li da zamislite da li bi se na isti način sudilo vojnim licima u Sandžaku ili Kragujevcu ili Bujanovcu. Kao, argument za opstanak vojnog pravosuđa je da većina zemalja Evrope(Italija, Belgija, Holandija, Mađarska), u svom pravosudnom sistemu ima vojno pravosuđe. Francuzi nemaju posebno vojne sudove ali imaju vojno sudski krivični zakonik i odeljenje vojnih sudova u okviru civilnih, dok Nemačka i Austrija nemaju vojno pravosuđe, kao i skandinavske zemlje jer je broj počinjenih dela iz oblasti vojske u ovim državama, zanemarljiv", ističe Trifunović.

Predsednik Vojnog suda je istakao da su sudovi pretrpani predmetima s obzirom na ratove u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i da je potrebno nekoliko godina da se oni okončaju a da u međuvremenu ne stigne nijedan novi. U sudu je zaposleno 11 sudija koji pokrivaju 89 opština, iz budžeta se izdvaja dva miliona, a sud zaradi tri miliona dinara godišnje.

Na strani opstanka vojnog prvosuđa su i međunarodno pravni dokumenti Ženevska i Haška konvencija koji obavezuju svaku državu da formira vojne sudove u ratnom stanju, a to je jedan od razloga za formiranje vojnih sudova u mirnodopskom periodu.

Kako bi se inače izvršio prelazak iz ratnog u mirnodopsko stanje ako tih sudova nema, objašnjava pukovnik Trifunović.

Rat je, naglašava naš sagovornik, jedna od najizvesnijih činjenica na ovom tlu. Nikoga na ovim prostorima, nije mimoišao bar jedan rat i uvek će biti manjih lokalnih oružanih sukoba.

Na kraju ako pravimo državu, kako neko reče, sa odloženim rokom na tri godine, onda ako treba da se ukine vojno pravosuđe neka se to učini onda kada se vidi hoćemo ili biti jedna država ili posebno Srbija i Crna Gora, kaže predsednik Vojnog suda.

J. Rašević


vesti po rubrikama

^hronika

18:07h

Ukida se Vojni sud !

18:14h

Posle zločina kod Centra "Sava" saslušano tridesetak osoba

18:21h

Vlajković i Sekulić: Primoravali nas da optužimo Perišića

18:29h

Niš: Završeno suđenje bivšem direktoru DIN-a

18:46h

Uhapšen Rade Bogunović (55): Bludničio nad dečakom

19:57h

Haška optužnica protiv Borovčanina     


FastCounter by LinkExchange