GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 

Upozorenje

Nestručno o medicini

Poštovani, još jednom se u srpskim dnevnim novinama pojavljuje članak zapanjujuće gluposti koji tretira temu iz medicine. Nažalost, u ovom slučaju pokriven pseudoautoritetom medicinskog radnika čija specijalizacija (ginekologija) nema nikakve veze sa temom o kojoj se govori.

Članak eksplicitno tvrdi da benzodiazepini (diazepam) mogu biti upotrebljavani sa istom dozom pravne regulative kao i aspirin, brufen ili kamilica, tj. da mogu da se kupuju bez lekarskog recepta. Članak dalje tvrdi da "je diazepam lek koji se koristi u velikom broju bolesti, uključujući i povišeni krvni pritisak (sic!), i da ne izaziva bolest zavisnosti. Ništa nije dalje od istine...

Diazepam ima vrlo usko indikaciono područje, tj. upotrebljava se u sledećim bolestima (nijedna internistička indikacija). Opšte anksiozno stanje (generalized andžiety disorder) akutni bol u leđima, benigni esencijalni tremor, Menierova bolest.

Ali ne nikako i u hipertenziji. Upotreba diazepama povećava šansu saobraćajne nesreće za više od dva puta. Upotreba diazepama i alkohola može da dovede do trovanja sa smrtnim ishodom. Uostalom, to je vrlo popularna kombinacija. Sećate li se Merlin Monro? I na kraju, najvažnije: svaki student medicine zna da benzodiazepini izazivaju zavisnost (pogledati izveštaj Svetske zdravstvene organizacije: WHO Expert Committee on Drug Dependence. Thirty-second report. World Health Organ Tech Rep Ser 2001; 903:i-v, 1-26).

Jedini argument za diazepam bi mogao da bude: ako društvo dozvoljava upotrebu, zašto ne dopušta i upotrebu benzodiazepina? Ali, to je nešto sasvim drugo nego tvrditi da je diazepam bezazlena panacea (univerzalni lek) za niz bolesti.

S poštovanjem,
ZORAN POPOVIĆ, CLEVELAND CLINIC FOUNDATION, SAD


Pitanje

Dokle više tako?

Poštovana gospodo urednici, 22. avgusta sam vam poslao napis za "Vaša pisma", rubriku vašega mi cenjenog lista: "Četnici i ratni zarobljenici u emigraciji još uvek čekaju..." I ovaj napis nije objavljen, što je naravno vaše pravo.

Ovo mi daje povoda da zaključim da ste se i vi priključili g. Svilanoviću, Đinđiću i drugim današnjim vlastodršcima da ne dadete ni dve pare za nas, stare emigrante, a specijalno nacionalist-četnike i ratne zarobljenike. Tito i njegova banda su nam prava oduzeli, Miloševićeva banda nastavila, a ova tera istim putem, a obećaše tako mnogo.

Hvala na pažnji da me saslušate.
Srdačno vas sve pozdravlja,

Miroljub Mika Đurić,
Detroit, SAD


Molba

Više o studentima

Poštovani kolegijumu, obraćam vam se iz Nju Orleansa, dubokog juga Amerike. Ja sam u SAD već pet meseci i jedine vesti koje dobijam iz zemlje su ili preko mojih drugova, rođaka ili poznanika ili preko vašeg sajta.

Na krijem da sam bio vaš redovan čitalac i ranije, pa ne znam da li će vam moja zahvalnost biti i baš najobjektivnija, ali svejedno, samo želim da vam uputim moje želje za što bolji rad i uspeh i da vam kažem da iskreno mislim da su vaše novine najbolje od svih u Srbiji. Pomogao bih vam, čak ne samo verbalno nego i finansijski, ali nažalost, ovde sam vrlo kratko vreme, tako da sam sada u teškom periodu snalaženja i stajanja na noge, pa će to sačekati neko vreme.

Jedino što bih zamolio je malo više tekstova o studentima i studentskom životu pošto su oni ipak jedna od ugroženijih kategorija stanovništva, kao i svi uostalom, ali samo za njih preti opasnost da odu iz zemlje kao što sam i ja uostalom, da bi negde drugde našli mogućnost za egzistenciju i obezbeđivanje početnog kapitala za zasnivanje porodice ili nekog posla.

S poštovanjem,
Miloš Plećaš,
Nju Orleans, SAD


Nedoslednost

U startu prekršena izborna tišina

Sredstva javnog informisanja su obavestila javnost da je "u ponoć 26/27. septembra 2002. godine u Srbiji počela izborna tišina pred predsedničke izbore zakazane za 29. septembar, koja će trajati do nedelje u 20 sati".

Međutim, u nekim dnevnim listovima je u petak, 27. septembra, ponovljen poznati predizborni plakat kandidata "grupe građana": "Ja, Miroljub Labus, kao predsednik Srbije...", a Vlada Srbije je istog dana, u beogradskom Centru "Sava", pred "više stotina privrednika najvećih beogradskih preduzeća", promovisala svoj "Novi paket poreskih olakšica", pod geslom (krilaticom): "Poboljšanje standarda građana i podsticaj za zapošljavanje i investiranje". Tokom tog dana i 28. septembra, sva sredstva javnog informisanja su promovisala tu "svečanu" sednicu Vlade Srbije, održane u vreme izborne tišine.

Očigledno je da je sve to u funkciji predizborne predsedničke kampanje predsedničkog kandidata "grupe građana" Miroljuba Labusa. Ta ista Vlada Srbije (u kompletnom sastavu) je, uveče 26. septembra, bila na tribini prilikom promocije Miroljuba Labusa, na beogradskom Trgu Republike, pa je i time dala podršku i dokazala svoju pristrasnost u korist Miroljuba Labusa.

Navedenim postupcima, sredstva javnog informisanja i Vlada Srbije su flagrantno (otvoreno) narušili izbornu tišinu, propisanu članom 5. Zakona o izborima.

Stoga su Republička izborna komisija i nadležni pravosudni organi dužni da, prema navedenim (i drugim) prekršiocima izborne tišine, primene kaznene mere propisane članom 112. Zakona o izborima, i o tome obaveste javnost.

Građanin s pravom glasa
Simo J. Kostić,
Beograd