[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 30. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


VODOSTAJ NEDELJE

Svakog da poželiš za predsednika

Što samo jedan

Ko nije zanemeo od obećanja, može slobodno da priča. Prođe predizborna tišina, a juče se birao novi predsednik. Četvrti od uvođenja višestranačja u Srbiji. Bio prvo Milošević, pa Milošević, pa nije mogao Milošević zbog Ustava, pa došao Milutinović.

Na listiću, ovaj put bila su ispisana imena 11 kandidata, a samo jedna fotelja na Andrićevom vencu. Kako su pričali na mitinzima širom Republike, svakog da poželiš za predsednika. Ali, što bi rekao Batić, Srbija se pitala. Poziv za glasanje dobilo je 6.553.042 građana. Šta su odlučili - znate i sami.

Spreman šampanjac

Pred izbore, u žaru kampanje, optimizam je bio na nivou. Svi spremili šampanjac da proslave pobedu u prvom krugu. Labus i Bata Živojinović ni da pomisle na drugi krug, Koštuničini bili ubeđeni da će njihov lider ubedljivo da pobedi kandidata grupe građana, a Šešelj uporno ponavljao da će do nogu da potuče Koštunicu. Timovi se potrudili za što zvučniju parolu. Sve se pozivali na znanje i Srbiju.

Tvrdeći da "zna Srbija", jedan od kandidata tvrdio da njegov konkurent nije "najbolje za Srbiju", što je ovaj naravno negirao, dok je treći ukazivao da "zna put" i da nijedan od pomenutih ne valja. Četvrti reče "znamo se", pa je obećavao da će da nam vrati osmeh na lice...

Obećanja i radovanja

Kad bi se sabrala obećanja kandidata za predsednika, našem radovanju ne bi bilo kraja. Očas bismo s novim ustavom i osmehom na licu u Evropu, teško se prisećajući da je ovde nekad bilo mafije. Labus je poručivao da će biti predsednik svih građana Srbije kao lidera na Balkanu.

Koštunica nije ponudio med i mleko preko noći, već podelu tereta tranzicije. Šešelj je ponavljao: "Ja jedini mogu da se obračunam s mafijom". Pelević je poručivao da državni interesi moraju biti iznad partijskih, za Draškovića je Drina granica koja po sredini seče srpski narod...

Skupo pitanje

Nema kod nas - ne pitam šta košta. Božidar Đelić sračunao je da će za izbore iz budžeta da ode više od 300 miliona dinara ili oko pet miliona evra. Tu su obračunate dnevnice od 1.300 i 1.500 dinara za rad biračkih odbora, angažovanje članova RIK-a, izborni materijal...

Toliko košta odgovor na pitanje - ko je predsednik Srbije. Istovremeno, iz Ministarstva prosvete saopšteno da je prošle godine ponavljalo 150.000 srednjoškolaca, zbog čega je Republika na gubitku skoro tri miliona evra. Mlađan Dinkić, guverner NBJ, prošle nedelje obelodanio je da su devizne rezerve povećane 5,8 puta.

Nova podela

Vladajuća koalicija se, eto, dodatno podelila i pred izbore. DOS, kakvog se sećamo pre 5. oktobra, predstavljala su dvojica kandidata. Nezvanična "prozivka" ko je za Labusa, a ko za Koštunicu, doprinela stvaranju nove poslaničke grupe "DOS - reforma Srbije".

Naravno, šef je opet Čedomir Jovanović. Mićunović, Čović i Isakov stali iza Koštunice, Mihajlović ostao neopredeljen. Velimir Ilić se ranije odrekao predsedničke kandidature u korist predsednika DSS-a. Nenad Čanak ustvrdio: "Sad su sve trule jabuke u jednoj korpi". Sprema se sednica Predsedništva DOS-a, a na dnevnom redu biće čuvena tema - redefinisanje odnosa u koaliciji.

Jedinstveni

Hoće li biti jedinstva - ostaje da se vidi. To čeka da vidi i Savet Evrope. Nezvanično su nas primili u svoje redove, a sve će biti po protokolu tek kad Srbija i Crna Gora usvoje ustavnu povelju. Tada će, valjda, i vojsci da svane. Dotad, na meniju biće uglavnom kupus i pasulj.

Saopšteno je energetska vrednost obroka za vojnike manja za 20 odsto od propisane. Nije precizirano da li bar ulja ima dovoljno. Sada je jeftinije i nema ga u prodavnicama, dok se u banjalučkim prodavnicama prodaje po 63 dinara. Srećom, najavljeno je ukidanje poreza na mast.

D. Stevanović


vesti po rubrikama

^panorama

16:15h

Vodostaj nedelje: Svakog da poželiš za predsednika

16:20h

Moskva: Pola veka od malo poznate nuklearne katastrofe

16:25h

Londonski "Times" objavljuje: Tajna veza bivšeg premijera

16:35h

Milano: Tvigi ponovo na modnoj pisti

      


FastCounter by LinkExchange