[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 30. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tajni razgovori Tito - Krajačić (53)

Neka bombarduju Podgoricu

Broz je naredio da bombe padaju i na Bijelo Polje, Sjenicu i Beograd

Te su za nas, Srbe, posledice ogromne! Broza su povukli iz Moskve kada je počeo svoje obračune s učesnicima 'Barcelonskog kongresa' u zemlju. Čak mu je pretila i likvidacija od Staljina, te je taj period njihovih hladnih odnosa, što je Dimitrov uspeo da poniveliše te stvari. Da ne govorim kolika je šteta što je toliko dobrih internacionalaca jednostavno fizički uništeno!

Kao što znate, bombardovani su gotovo svi srpski gradovi, posebno Beograd i Niš, kao i Podgorica - Brozovom krivicom. U tim Vašim dokumentima stoji i ova njegova drskost: ... 20. aprila 1944. godine, dva dana posle bombardovanja Beograda i Zemuna, Broz je uputio sledeće naređenje 2. korpusu NOVJ: 'Javite nam odmah koje mesto treba bombardovati. Znajte da ovo opet ja preuzimam na dušu, i prema tome dolaze u obzir samo važni objekti'...

A izdao je naređenje, jer je imao u vidu bombardovanje Nikšića, a komandant 2. korpusa NOVJ Peko Dapčević i njegov politički komesar Mitar Bakić, istog dana, šalju radiogram: 'Neka bombarduju Sjenicu, Bijelo Polje i Podgoricu. Molimo hitne odgovore na ove predloge. Peko, Mitar.'... Tako, 5. maja 1944. godine, sledi teško bombardovanje Podgorice. Štab 3. korpusa NOVJ obavestio ga je sledećim radio-gramom: 'Objekti za bombardovanje Brčko i Tuzla.

Kosta Nađ, komandant korpusa, Vladimir Popović, politički komesar korpusa'. Tako su saveznici dva puta sa po 40 bombardera bombardovali Podgoricu. Beograd? Bolje i da ne pitate, gospodine ministre! Sve je ovo posebna tema. Ali, kada pitate, ukratko: Nemačka Komanda za Jugoistok od 16, 17, i 21. aprila, u izveštaju nemačkoj Vrhovnoj komandi Vermahta, stajalo je: ... 'da je u Beogradu prvog dana bombardovanja poginulo 18 oficira (vojnika), ne sećam se, dok je na drugoj strani izgubilo život 217 civila, a ranjeno 318! Porušeno preko 300 kuća!?'...

Tako da se, gospodine ministre, rat za Srbe ne završava bombardovanjem Beograda 6. aprila od Hitlerove avio-armade, nego po okončanju rata, bombarduju ga i saveznici najvećom krivicom NOVJ, maršala Josipa Broza Tita, koji ni danas ne ostavlja Srbe na miru?!

Broz: - Ja to, Ivek, slušati više ne mogu (vrlo nervozno). Ko je taj čovek, Ivek?
Stevo: - Pitaš me ono što ti ne mogu odgovoriti. Kazao sam ti da ga Sovjeti skrivaju?

Broz: - Ja nisam kriv što sam imao nesposobne komandante! Pa to su bili mahom srpski kadrovi? Sećam se, posle bombardovanja Kragujevca, Kraljeva i Kruševca, Komandant GŠ NOV i PO Srbije, general Koča Popović, nije se zadovoljio sa mojim predlogom od 21. jula 1944. godine (Broz je uputio 18. jula 1944. godine Štabu 1. proleterske divizije naređenje sledeće sadržine: "Prvog vedrog dana saveznici će bombardovati Plevlja. Izvestite nas o jačini garnizona Plevlja i Prijepolja.

Naređujem da odmah pošaljete tačan izveštaj odmah o svemu!" Štab 1. proleterske divizije, čim je primio ovo Titovo naređenje, poslao je radiogramski izveštaj, 19. jula, u kome je rečeno" da se u Pljevljima nalazi 800. nemačkih vojnika, 500 četnika, 200 pripadnika muslimanske milicije, dok je za Prijepolje javio da se u njemu "nalazi 600 nemačkih vojnika i 80. vozila sa Štabom 2. puka divizije 'Brandeburg'... Bombardovanje ovih gradova usledilo je 24. jula. Tada je 8. savezničkih aviona, na ova dva grada bacilo 37. bombi. Umesto vojničkih ciljeva, saveznici su porušili veliki deo grada. Iz ruševina je otkopano 137. mrtvih, od kojih 30. četnika, 6. nemačkih vojnika, dok su ostali bili civili? Slično je bilo u Prijepolju!), neko je poslao sledeći radiogram: "Mesta i objekti u Srbiji koje treba bombardovati:

Beograd: - Stanovi Nemaca: Desna strana Miloša Velikoga, ulice od Londona do Nemanjine ulice, zahvatiti žensku učiteljsku školu i Gimnaziju u Kraljice Natalije ulice. Trgovačka akademija, ulica Žorža Klemansoa, Palata Albanije, Ratnički dom, Novo vreme u Dečanskoj ulici, Škola Kralja Aleksandra na Topčiderskom brdu i Zvezdara.
Topčider: Gradska kasarna, slagalište municije, jugozapadna strana groblja na Banovom brdu, grupa Gestapoa - južni deo košutnjačke šume.

Rakovica: Fabrika avionskih motora BMB i Argus, istočni deo pruge.
Niš: Aerodromski kompleks zgrada i 30 vagona benzina u voćnjaku jugoistočno od letilišta, istočno od letilišta cisterne benzina. Fabrika platna, severoistočni deo varoši i Fabrika duvana, iza železničke stanice Crveni krst.
Niška banja: Trupe u hotelima Banovinskom i Đoke Jovanovića.
Bor: Centrala i rudnik, kasarna između rudnika i sela, radionice 4 km od Bora, na putu ka Zaječaru.

Vranje: Kasarna na istočnoj i Monopol na južnoj ivici grada.
Vladičin Han: Stanicu, tunel , most, Monopol i trupa u mestu.
Surdulica: Fabrika za preradu rude molibdena u Belom Polju 2 km severozapadno od Surdulice, rudnik molidbena u Mačkatici, 8 km severoistočno od Surdulice.
Lebane: Trupe u mestu.
Grdelica: Dva mosta, železnička stanica i fabrika.
Stevo: - Otkud to sve čitaš, Joža?

Broz: - Sve podatke, sređene, dao mi je Zdenko Ulepič, a sinoć, pre zapisivanja, čitao sam ovu materiju . Spremam knjigu "Sabrana dela", gde ću u 22. tomu objaviti sve ovo što se dešavalo u Kazerti, razgovori sa Vinstonom Čerčilom, ali verovatno, bi će to u britanskoj verziji?

Piše: Radoman Mlađenović
Sutra: Na meti Beograd, Niš i Podgorica


vesti po rubrikama

^feljton

16:09h

Tajni razgovori Tito - Krajačić (53)

16:16h

Austrijski državnik o Srbima (11)

      


FastCounter by LinkExchange