[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 30. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Finansijsko poslovanje Elektroprivrede Srbije

Smanjeni gubici,
povećana naplata

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije u prvoj polovini godine smanjila je gubitke u distribuciji električne energije za 207 kilovat/sati, što predstavlja uštedu od 460 miliona dinara.

Ovo je samo jedan od rezultata proizvodno ekonomske konsolidacije ovog javnog preduzeća u poslednje dve godine. Naime, prema podacima EPS-a, stepen naplate u odnosu na prethodnu godinu povećan je za više od 17 odsto i sada iznosi skoro 100 odsto. Apsolutna dugovanja potrošača u ovoj godini smanjena su za 1,2 milijarde dinara. Kroz racionalizaciju i tendere troškovi su smanjeni za 900 miliona dinara.

U odnosu na prošlu godinu zbir subvencija iz budžeta, pozajmica Vlade i donacija smanjen je za 600 miliona dinara. Do kraja godine u EPS-u očekuju još veće popravljanje finansijske situacije usled povećane cene struje, ali i prodaje.

Međutim, bez obzira što je naplata poboljšana, u narednom periodu za stabilnost rada sistema potrebno je obezbediti dodatna finansijska sredstva od 2,2 milijarde dinara.

Nadležni u EPS-u planiraju da za četiri godine stanje celog sistema dovedu na nivo onog iz 1990. godine, koji omogućava pouzdan rad i zadovoljavanje potreba stanovništva i privrede za strujom. U tih četiri godina u cilju saniranja elektroenergetskog sistema potrebno je izvršiti obimne remonte, sanacije oštećenih objekata i rudarskih kapaciteta i neophodne investicije.

V. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:02h

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o igrama na sreću

17:11h

Za funkcionisanje železničkog Koridora 10, treba 1,3 milijarde evra

17:19h

Manji ovogodišnji rod kukuruza

17:34h

Finansijsko poslovanje EPS-a: Smanjeni gubici, povećana naplata

17:53h

U Komercijalnoj banci u Priboju krediti za perspektivne privrednike

      


FastCounter by LinkExchange