[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 30. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o igrama na sreću

Više para za invalide,
sport i socijalu

Pravo na priređivanje klasičnih igara na sreću pripada Državnoj lutriji

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je prošle nedelje Predlog zakona o igrama na sreću, pa će ga, tokom oktobra razmatrati poslanici Skupštine Srbije.

Pravo priređivanja igara na sreću iz kojih će se finansirati invalidske organizacije, socijalno-humanitarne delatnosti i amaterski sport ima država koja ga može preneti na pravno lice po osnovu dozvole, odobrenja ili saglasnosti. Poslove oko igara na sreću vodi Uprava u okviru Ministarstva finansija koju nadzire Odbor. Ovaj nadzorni organ od tri člana, dužan je da podnese izveštaj Skupštini jednom godišnje.

Zabrane

Nije dozvoljeno učestvovanje u inostranim igrama na sreću za koje se ulozi plaćaju na teritoriji Srbije, kao ni prikupljanje uloga u Srbiji za učestvovanje u igrama na sreću koje se priređuju u inostranstvu. Takođe, zabranjena je prodaja, ustupanje, izdavanje, oglašavanje i svako drugo predstavljanje inostranih srećaka i tiketa. Priređivač posebnih igara na sreću ne sme da dozvoli da u njima učestvuju maloletna lica. Uslovi za učestvovanje u igrama na sreću preko interneta bliže se utvrđuju podzakonskim propisima Vlade.

Ministarstvo je razvrstalo igre na tri kategorije- klasične, posebne igre i nagradne konkurse u robi i uslugama. U klasične igre spadaju lutrija, sportska prognoza, loto, keno - tombola, bingo, video lutrija i fonto, u posebne se ubrajaju igre u kazinima, rulet, igre u kockarnicama, automat-klubovima, klađenje i rulet.

Prihodi od igara na sreću slivaće se u poseban fond u budžetu, a raspodeljuju se tako što će 60 odsto pripasti invalidskim organizacijama, 25 odsto socijalno-humanitarnim, a 15 odsto je namenjeno amaterskom i sportu kojim se bave hendikepirana lica. Od sredstava, ostvarenih priređivanjem igara na sreću, najmanje 50 odsto mora se iskoristiti za isplatu dobitaka, zatim izvestan procenat za nadoknadu priređivačima igara, zavisno od vrste igre.

Prihodi fonda, ostvareni od naknada, uplaćenih na teritoriji autonomne pokrajine usmeravaju se u budžet pokrajine. Pravo na priređivanje klasičnih igara na sreću pripada, isključivo javnom preduzeću Državnoj lutriji Srbije. Ovo preduzeće ima pravo da priredi sportsku prognozu i klađenje za sve sportove koje obuhvata Jugoslovenski olimpijski komitet.

Isplata dobitaka u klasičnim igrama na sreću obavlja se u roku od 60 dana, a ako dobitnik ne zatraži isplatu, novac se deli humanitarnim i sportskim organizacijama. Posebne igre na sreću može priređivati Državna lutrija Srbije, ali ih može i ustupiti pravnom licu na osnovu dozvole, odnosno koncesije. Koncesionar mora za vreme trajanja ovog prava, izdatog na sedam godina, raspolagati osnovnim kapitalom u vrednosti 30 miliona dinara, a radi osiguranja isplata dobitaka i javnih prihoda, posedovati u banci, najmanje 21 milion dinara ili garanciju banke. U slučaju da priređivač igara bude kažnjen, taj depozit ide u budžet. Koncesija koja se dobija uz novčanu nadoknadu od 18 miliona dinara može se produžiti na rok od po pet godina.

Kazne

Novčanom kaznom od 200.000 do 400.000 dinara, kazniće se pravno lice koje priređuje igre na sreću bez dozvole. Kazna za neuplaćene javne dažbine, nedostavljen izveštaj, neobezbeđen nadzor ili ulazak maloletnika u igračnicu iznosi od 100.000 do 400.000 dinara.

Na predlog ministra, Vlada može oduzeti koncesiju ako se utvrdi da su dati lažni podaci, da ne plaća javne obaveze ili pozajmljuje novac igračima, ne ispunjava tehničke uslove od kojih je jedan i da igračnica mora imati površinu od 350 kvadratnih metara, a može biti smeštena i u hotelu "A", "B" ili "L" kategorije. U igračnici se moraju nalaziti blagajna, menjačnica i zaštićen prostor za čuvanje novca, a priređivač posebnih igara na sreću mora obezbediti u igračnici neprekidan audi-video nadzor i snimanje na svim stolovima za igru kao i ulazak i izlazak iz te prostorije i snimke čuvati deset dana.

Zaposleni u igračnici ne smeju da učestvuju u igrama, stiču akcije, kao ni da primaju napojnice i poklone niti da novčano pomažu igrače.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:02h

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o igrama na sreću

17:11h

Za funkcionisanje železničkog Koridora 10, treba 1,3 milijarde evra

17:19h

Manji ovogodišnji rod kukuruza

17:34h

Finansijsko poslovanje EPS-a: Smanjeni gubici, povećana naplata

17:53h

U Komercijalnoj banci u Priboju krediti za perspektivne privrednike

      


FastCounter by LinkExchange