GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


DOGAĐAJ

Prodaj kartu - budi fin

Ovim putem želim dati svoj skromni doprinos opšteprihvaćenoj akciji "budi fin". Povod za moje pismo je vožnja autobusom privatnog preduzeća "RU-CO" na liniji 33p, reg. br. BG 419-613.

Dana 18. septembra 2002. oko 8.30 časova vozila sam se navedenim autobusom na relaciji Autokomanda - Trg Republike. Po ulasku u autobus na prednja vrata koja su jedina bila otvorena, platila sam prevoz vozaču, ali nisam dobila kartu uz obrazloženje da će karte naknadno podeliti kondukter. Zbog toga se nisam daleko udaljila prema sredini vozila. Isti slučaj se ponavljao i na narednim stanicama, što su putnici prihvatali kao normalno.

Međutim, jedna putnica koja je ušla na Slaviji, uporno je tražila kartu za plaćeni prevoz, što je vozača, kršnog deliju sa ijekavskim naglaskom, toliko iznerviralo da je na raskrsnici Nemanjine i Ulice kneza Miloša zaustavio autobus i nezadovoljnu putnicu "ljubazno" izveo napolje. Nastavili smo vožnju uz vozačevo obrazloženje da niko ne sme "uznemiravati poštene putnike". Karte do kraja vožnje niko nije dobio.

Ovo me podstaklo da se bolje informišem o navedenom prevozniku i o ovoj delatnosti uopšte. Vlasnik navedenog preduzeća je izvesni Bata iz Novog Pazara i u ovoj delatnosti uopšte nije izuzetak. Naime, prevoznici su dobili posao i linije na sumnjivom konkursu, pazar predaju na žiro račun samo kad treba platiti troškove registracije vozila i isplatiti zarade za nekoliko zaposlenih, dok im velika većina radnika rade neprijavljeni. Neplaćanjem poreza na promet i doprinosa za zaposlene, prevoznici prisvajaju više od 2000 evra mesečno po jednom autobusu. Cene prevoza su dovoljno visoke da mogu podmiriti sva plaćanja državi i obezbediti obnavljanje osnovnih sredstava, što se veštačenjem lako može dokazati.

Razmišljajući o opisanom postupku vozača pitam i sebe i javnost da li smo zaista toliko nisko pali da u prestonici moramo trpeti primitivizam skorojevića koji uskraćujući poreze i doprinose državi, finansijski jačaju i dele poštenom svetu lekcije o finoći?!

MILENA GRČIĆ RAGUŽ, PENZIONER RUJP
BEOGRAD


OBAVEZA

Vratiti dugove

Pošto je briga o životnom standardu građana jedan od osnovnih zadataka države, država je preuzela obaveze da svojim zakonom reguliše prava i obaveze. Kako su penzije lična svojina i ekonomsko pravo građana, ostvarene u radnom odnosu uplatom dela plate i zarade u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih.

Prema tome država je dužna da svoje obaveze prema penzionerima redovno ispunjava što u ovom slučaju ne čini. Čak je nova vlada tj. Vi, donošenjem novih kriterijuma za usklađivanje penzija sa prelaskom od mesečnog usklađivanja prema kretanju plata i zarada zaposlenih, na tromesečno usklađivanje prema kretanju polovine zbirnog indeksa zarada i indeksa troškova života sa izuzećem januara, kada su penzije smanjene za 12,07 posto u odnosu na decembar 2001. godine, i došle na niži nivo od isplaćenih penzija za oktobar i novembar 2001. godine, dovela je do osetnog pada životnog standarda penzionera i povećanja broja socijalno ugroženih.

Ovakav nekorektan postupak Vlade Srbije izazvao je veliko nezadovoljstvo penzionera, jer do pogoršanja uslova života došlo je u godini kada je doneta Povelja o poboljšanju uslova života lica u starosti na II svetskoj skupštini koja je organizovana u Madridu 2002. godine.

Odlukom Saveznog ustavnog suda poništen je način obračuna penzija koji je radio Fond PIO za period januar - jun 2002. Po toj odluci protivzakonito je izvršeno umanjenje penzija iz decembra 2001. godine, koje iznosi 12,07 posto, pa su tako penzioneri oštećeni za isplatu svih 6 (šest) penzija. Za prva tri meseca penzioneri su oštećeni u proseku za iznos od 2.325 din. Evo i kako:

1. Razlika od neisplaćenih 6.418 dinara i isplaćenih 5.643 dinara je 775, dinara. Za tri meseca je 2.325 dinara.
2. Razlika za period april - jun 6.829. - 6.005 = 849 dinara za jedan mesec, za navedeni period 824 dinara, za jedan mesec, za navedeni period 824 dinara h3 = 2472 dinara.
Znači ukupan dug za prvih 6 meseci je D1-6= 2355. dinara + 2472 dinara = 4.797 dinara.

Posle donošenja odluke Saveznog ustavnog suda, dugo se niko nije obraćao od nadležnih organa. Tek kada je Skupština Srbije donela odluku o raspisivanju izbora za predsednika Srbije, počela su licitiranja nadležnih. Tako je prvo objavljeno da će se isplatiti po 300-400 dinara, pa je taj iznos povećan na 400 dinara, da bi na kraju licitiranja izneo 900 dinara.

Gospodin ministar Božidar Đelić, republički ministar finansija, obećao je da će dug biti isplaćen do 25. septembra, a posle je preinačio i rekao da će do 15. septembra doneti odluku o isplati duga do kraja godine.

Zato tražio:
1. Da se dug za prvih 6 meseci 2002. god. isplati do kraja septembra.
2. Da se "veliki dug" iz 1994/95. i mali dug uz 1997/98. godine isplati u 2003. godini.
3. Da od januara 2003. godine počne redovna isplata penzija mesec za mesec.
4. Isplatu dve mesečne penzije dospele a neisplaćene izvršiti u četiri rate u 2003. godine tromesečno.
5. Ukinuti tromesečno usklađivanje penzija i vratiti mesečno usklađivanje prema kretanju zarada.

SINDIKAT PENZIONERA "NEZAVISNOST"
ZA IZVRŠNI ODBOR U KRAGUJEVCU
RADOVAN RADOVANOVIĆ