[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 28. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bela kuća spremila novu verziju rezolucije o Iraku

Ubeđivanje se nastavlja

Novi pokušaj Vašingtona da u Parizu i Moskvi dobije podršku

VAŠINGTON (Beta-AFP, Tanjug) - Bela kuća juče je prosledila Kongresu dopunjenu verziju predloga rezolucije o Iraku kojom će pokušati da dobije podršku kongresmena.

Prema tom radnom dokumentu do koga je došao AFP, a koji je dostavljen kongresmenima iz redova Demokratske stranke, "predsednik može da pribegne sili da bi odbranio interese nacionalne bezbednosti SAD od pretnji koje predstavlja Irak i primeniće rezolucije Saveta bezbednosti UN".

Kongresmeni u Bagdadu

Tri američka kongresmena iz redova demokrata, koji se protive ratu protiv Iraka, doputovali su u Bagdad gde treba da ispitaju humanitarnu situaciju u zemlji. Tri člana Predstavničkog doma - Dejvid Bonior, Majkl Tompson i Džim Mekdermot - doputovali su iz Amana jordanskim avionom, ali dužina njihovog boravka u Iraku nije precizirana. Oni su doputovali na inicijativu Saveta crkava iz Sijetla i nevladine organizacije "Lajf foundejšn" iz Detroita.

Predsednik će takođe obavestiti Kongres pre početka vojnih operacija i objasniti zašto diplomatski načini nisu bili adekvatni da zaštite interese nacionalne bezbednosti SAD.

Bela kuća je iz prvobitnog dokumenta povukla frazu koja teorijski daje predsedniku ovlašćenje da interveniše na Bliskom istoku koju su demokrate ocenile kao preširoku a takođe je pojašnjen i neuspeh diplomatskih ili multilateralnih pristupa pre upotrebe sile. "Došlo je do nekih promena ali je još pitanja ostalo nerešeno i predloženi su amandmani" koji će preciznije definisati ovlašćenja predsednika, rekao je šef demokrata u Senatu Ton Dešl.

Istovremeno, SAD su intenzivirale kampanju za donošenje strože rezolucije u vezi sa Irakom, uputivši visoke zvaničnike u Francusku i Rusiju, stalne članice Saveta bezbednosti koje otežu da daju zeleno svetlo za napad na Irak. Državni podsekretar za politička pitanja Mark Grosman juče je boravio u Pariz, a danas će u Moskvi, kako bi zatražio podršku za rezoluciju kojom bi Irak trebalo da bude upozoren na ozbiljne posledice ukoliko ne izađe u susret zahtevima za razoružanje.

Nemci ne popuštaju

Nemački ministar odbrane Peter Štruk preksinoć se ponovo odlučno usprotivio preventivnom napadu na Irak i ocenio da bi taj rat doveo do "stravičnih" borbi i brojnih žrtava na obe strane. Govoreći na nemačkoj televiziji samo dan nakon što je od američkog sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda oštro prekoren zbog stava Nemačke prema iračkom pitanju, Štruk je kazao da shvata ljutnju SAD, ali da se nada skoroj normalizaciji odnosa Berlina i Vašingtona. "Irak ima armiju od 400.000 ljudi i došlo bi do stravičnih borbi sa mnogo ubijenih na obe strane. To želimo da izbegnemo", kazao je Štruk.

Britanija, nakon što je bila rezervisana u vezi sa jezikom te rezolucije, složila se da prihvati američki nacrt i šalje, takođe, zvaničnika koji će se pridružiti Grosmanu.

Ne očekuje se da nikakav tekst pre ponedeljka ne bude predstavljen Savetu bezbednosti UN. Na osnovu američkog nacrta rezolucije, Irak će biti optužen za kršenje prethodnih rezolucija UN i biće navedeno šta sve mora da uradi kako bi se složio sa UN, kao i koje će "posledice slediti ukoliko Irak ne preduzme nikakvu akciju". Međutim, Francuska, Rusija i Kina, sve stalne članice Saveta bezbednosti sa pravom veta, i dalje se nećkaju treba li dopustiti da SAD odluče kada treba da budu započeti vojni udari.

Šef ruske diplomatije Igor Ivanov izjavio je juče da Moskva zasad nije dobila nikakve jasne i nesporne dokaze da Irak poseduje oružje masovnog uništavanja i da Bagdad, navodno, održava veze sa terorističkim organizacijama.


vesti po rubrikama

^svet

16:09h

Bela kuća spremila novu verziju rezolucije o Iraku

16:18h

Posle izbora u Slovačkoj

16:34h

Johanesburg: Stranci napuštaju Obalu Slonovače

16:51h

Nastavak ruske akcije u Ingušetiji

23:37h

Dakar: "Žola" potonuo na prvoj plovidbi, nestalo više od 600 ljudi

 FastCounter by LinkExchange