[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dik Marti, iz Komisije za ljudska prava Saveta Evrope, ekskluzivno za "Glas"

SAD kao Rimska imperija

Pravda nije roba kojom može da se trguje

Od naših izveštača

Dik Marti, izvestilac o integritetu Međunarodnog krivičnog suda u Savetu Evrope, nije štedeo oštre reči kad se u Parlamentu raspravljalo o zahtevu Vašingtona da njegovi građani i vojna lica uživaju imunitet pred ovim sudom.

U ekskluzivnom intervjuu izveštačima "Glasa" on je potvrdio da bi izlaženje u susret ovakvom zahtevu značilo da evropske zemlje pristaju na selektivnu pravdu koja važi za jednu naciju, a ne za drugu.

Da li mislite da se nesloga između EU i SE s jedne, i SAD i NATO, s druge strane, neće odraziti na novu destabilizaciju Balkana, tim pre što su mnoge zapadnoevropske zemlje članice i evropskih organizacija i NATO?
- Da. Upravo zbog toga smo tražili da se debata o integritetu Međunarodnog krivičnog suda organizuje hitno. Preporučili smo Rumuniji da ne ratifikuje ugovor o imunitetu koji je već potpisala. Bilo bi zaista žalosno ako bi jedna velika zemlja kao Velika Britanija potpisala ovakav ugovor. Ako bi to uradile i druge zemlje, bio bi to kraj Međunarodnog krivičnog suda. Zasad, Vašington je imao uspeha samo kod malih zemalja, kao Timor na primer. Samo ako budemo ujedinjeni, možemo da se suprotstavimo logici Rimske imperije i Julija Cezara, koja trenutno rukovodi SAD po načelu zavadi pa vladaj. To kažem, uprkos tome što sam zaista prijatelj američkog naroda. Mi, međutim, moramo da se borimo za naše principe o jednakosti ljudskih prava za sve i da jasno damo do znanja da pravda nije roba, pa da se njome trguje. Kao što sam rekao u Parlamentu, mislim da je ovde reč o kulturnom šoku između SAD i Evrope.

Bombardovanje SRJ - greška

- Danas možemo da kažemo, i toga mnogi postaju svesni, da je bombardovanje Jugoslavije bilo greška. Nažalost, mnogi od nas su potpali pod uticaj neke vrste propagandnih informacija i ja to priznajem - rekao je Marti za "Glas".

Mislite li da američki zahtev i eventualno potpisivanje ugovora o imunitetu nekih većih evropskih zemalja posredno ide naruku onima koji su tvrdili da je Haški tribunal politička institucija koja deli selektivnu pravdu?
- Da, oni koji potpišu taj ugovor o imunitetu američkih građana i vojnika daju za pravo svima koji su izrazili rezerve prema Haškom sudu, koji je privremeni međunarodni krivični sud. I ja lično imam rezerve prema Haškom tribunalu. Hteli ne hteli, morate da priznate da Haški sud ostavlja utisak da je to sud pobednika i da se više tiče jednih nego drugih. Ugovor iz Rima Stalnog međunarodnog krivičnog suda o kome razgovaramo upravo precizira da to nije sud ad hok, dakle privremen i samo za neke zločince, a ne za neke druge. To je sud za sve po principu da nema selektivne pravde.

Osećate li se nemoćnim jer Savet Evrope, kao pre svega moralni autoritet, ne može mnogo da učini da promeni stvari, osim da apeluje da se ne potpisuje ugovor o imunitetu?
- Da i ne. Nemoćni smo jer ne možemo da nametnemo zemljama da potpišu ili ne potpišu neki ugovor, ne možemo nešto konkretno da uradimo. S druge strane, mislim da je upravo u tome što je Savet Evrope moralni i pravni autoritet njegova snaga ; To se pokazalo i izglasavanjem rezolucije o Međunarodnom krivičnom sudu, kojom se suprotstavljamo hegemonističkoj politici SAD.

J. MITIĆ
N. JOKIĆ


vesti po rubrikama

^tema

16:35h

"Glas" istražuje: Kakve su moguće posledice po Balkan nesloge između EU i SAD oko Međunarodnog krivičnog suda

16:45h

Dik Marti, iz Komisije za ljudska prava SE, ekskluzivno za "Glas": SAD kao Rimska imperija

17:00h

"Glas" podseća dve godine kasnije 27. septembar 2000.

      


FastCounter by LinkExchange