[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS ISTRAŽUJE

Kakve su moguće posledice po Balkan nesloge između EU i SAD oko Međunarodnog krivičnog suda

Kako Evropa kaže

Male zemlje, kao bivše republike SFRJ, rado će se sakriti iza stava moćne EU, da se održi pravo na jednakost svakog građanina

Od naših izveštača

Treba li na zahtev Vašingtona potpisati "ugovor o imunitetu" njegovih građana i vojnih lica pred Međunarodnim krivičnim sudom? Kako će na ovo pitanje, na koje je Rumunija nedavno odgovorila potvrdno izloživši se kritici EU i Saveta Evrope, odgovoriti druge zemlje jugoistočne Evrope? Savet ministara EU najavio je za 30. septembar zauzimanje zvaničnog negativnog stava po pitanju američkog zahteva za imunitetom.

Foto

Zločin bez kazne: Amerika traži izuzeće za svoje vojnike, u bilo kom delu sveta

Odgovor smo potražili od parlamentaraca Jugoslavije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, koje smo zatekli na zasedanju Saveta Evrope u Strazburu.

- Za Jugoslaviju je pitanje bilateralnih ugovora posebno važno jer na našoj teritoriji boravi veliki kontigent američkih vojnika. Još pre godinu dana verifikovali smo pristup Međunarodnom krivičnom sudu. Zato moramo vrlo pažljivo da odmerimo argumente, ali ćemo u svakom slučaju ostati uz Evropu i uz stav koji zauzme Evropska unija", rekao je za "Glas" Dragoljub Mićunović.

Sličnu evropsku liniju, bar po rečima slovenačkog poslanik a u toku skupštinske rasprave, zastupa i slovenačka diplomatija. "Čekamo 30. septembar i zvanični stav EU da bismo u skladu s njim formulisali naš odgovor", rekao je on.

Kako saznajemo od sagovornika iz hrvatske kancelarije u Savetu Evrope, Hrvatska ima istu orijentaciju. Suviše smo odmakli u evropskoj integraciji.

Za razliku od njih, Emina Zećiragić nije bila kategorična da će njena zemlja da sledi isključivo Evropu.
Zećiragić iz delegacije BiH u Skupštini Saveta Evrope situaciju u kojoj su se našle zemlje Balkana poredi sa slučajem dece razvedenih roditelja. "Kad se roditelji razvode, deca ispaštaju. To je slučaj i sada, kad su Evropa i SAD zauzele oprečne stavove. Zasad nema mudrog rešenja, niti iko može znati kako će se završiti priča sa bilateralnim sporazumom. Interes BiH svakako je da postoji MKS ".

Na pitanje kakve bi bile posledice opredeljivanja za jednu od dve strane, ona naglašava da je "Bosni dosta pretnji i sankcija "i dodaje da su zemlje u regionu "samo epizoda u različitim gledištima SAD i Evrope.

JELENA MITIĆ
NATAŠA JOKIĆ


vesti po rubrikama

^tema

16:35h

"Glas" istražuje: Kakve su moguće posledice po Balkan nesloge između EU i SAD oko Međunarodnog krivičnog suda

16:45h

Dik Marti, iz Komisije za ljudska prava SE, ekskluzivno za "Glas": SAD kao Rimska imperija

17:00h

"Glas" podseća dve godine kasnije 27. septembar 2000.

      


FastCounter by LinkExchange