[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Niko i dalje ne zna koliko poslanika ima Skupština Srbije

Posle formiranja novog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije

Definitivan kraj DOS-a?

Nova Srbija: Potrebni su novi izbori. DC: Osveta zbog naše odluke o predsedničkom kandidatu. SPS: Ni Milošević nije vukao ovakve poteze

BEOGRAD - Iznenadna odluka DOS-a da u Skupštini Srbije formira novi poslanički klub "DOS - reforma Srbije" koji bi činilo 154 poslanika iz 12 parlamentarnih stranaka, nailazi na različite komentare, kako među parlamentarnim strankama, tako i u opoziciji.

Šef novoformirane poslaničke grupe Čedomir Jovanović, podsetimo, rekao je da će novi klub biti garancija nastavka politike koja je vođena u prethodne dve godine.

U poslaničkom klubu "DOS - reforma Srbije" biće poslanici 12 stranaka, koalicija, pokreta i asocijacija - Demokratske stranke, Građanskog saveza Srbije, Nove demokratije, Koalicije Vojvodina, Saveza vojvođanskih Mađara, Socijaldemokratske partije, Sandžačke demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Pokreta za demokratsku Srbiju, Demohrišćanske stranke Srbije, Lige za Šumadiju i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Procedura

U stručnim službama poslaničkog kluba DOS-a još ne raspolažu preciznim brojem poslanika novog poslaničkog kluba i dodaju da će on i formalno biti ustanovljen kada se dobiju potpisi poslanika, od kojih su trenutno neki odsutni.
Zatim će o tome biti obaveštena predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić, čime se završava interna skupštinska procedura formiranja novog poslaničkog kluba "DOS - reforma Srbije".

Van ovog kluba ostale su četiri članice DOS-a - Demokratska alternativa, Demokratski centar, Nova Srbija i Reformisti Vojvodine sa 22 poslanička mandata.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je za naš list da je Jovanović odlučio po svojoj volji, a ne građana Srbije.

"To je priča za malu decu i još jedan dokaz da Parlament ne postoji i da su nam potrebni novi izbori", rekao je Ilić.

I potpredsednica Demokratskog centra i narodni poslanik Lejla Ruždić nije krila iznenađenje zbog ove odluke.

"Za tako nešto nije bilo razloga. Pretpostavljam da je odluka doneta zbog naše podrške predsedničkom kandidatu", rekla je Lejla Ružić, dodajući da joj nije jasno otkud ovoliki broj poslanika novog poslaničkog kluba. Prema njenim rečima, DC će danas održati sastanak, ali će odluku o daljem nastupu ove stranke rukovodstvo najverovatnije doneti posle predsedničkih izbora.

- Ovo je neprirodna situacija, institucionalna diktatura. DOS samo pravi novo zamešateljstvo. Toga nije bilo ni u vreme Miloševića, ozbiljno će Branko Ružić, potpredsednik SPS-a.

SDP se dvoumi

Portparol Socijaldemokratske partije Ljiljana Nestorović izjavila je da ta stranka još nije odlučila da li će pristupiti novoformiranom poslaničkom klubu DOS- reforma Srbije. SDP učestvuje u Vladi Srbije i članica je DOS-a, ali će Predsedništvo stranke do početka zasedanja parlamenta doneti odluku da li njenih trinaest poslanika pristupa novoformiranom klubu ili će formirati sopstveni", rekla je Nestorovićka.

- Oni bi, najpre, trebalo da isprave greške koje su do sada napravili oko poslaničkih mandata, jer je ovo sramota za Srbiju. To ni mi nismo radili. Kod nas je sve išlo tiho, a ne ovako, javno. U naše vreme poslanik ode, drugi dođe, bez ikakvih potresa. Ma, nisu oni maheri za te stvari, objašnjava Ružić. Parlament treba da se sastane i odluči o ustavnoj povelji, ali se po njegovim rečima ne zna ni ko je poslanik i zato je na tom spisku 276 ljudi. Trebalo bi, najpre, da stave tačku na mandate Ivkovića i još petorice, pa da reše 45 mandata DSS-a. A, kako će to učine kada DOS ima 29 imena koja bi mogao da stavi na spisak za zamenu. I postavlja se pitanje hoće li ta mesta popunjavati iz drugih stranaka, ili će imati manje poslanika. U SPS-u misle da bi i vraćanje mandata DSS-u, značilo priznanje DOS-a da je pogrešio, prekršio Ustav, zakone…Bio bi to Đinđićev poraz.

M. D. - P. P.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Odluka o masovnom povratku Srba na Kosmet iduće sedmice

17:40h

Skupština Kosova odbila predlog "Povratka"

17:45h

RIK o izborima na Kosmetu za predsednika Srbije

17:50h

U Hagu počelo suđenje po optužnici za Hrvatsku i BiH

18:00h

Protest britanskih novinara povodom svedočenja novinarke u Hagu

18:15h

Posle formiranja novog poslaničkog kluba, definitivan kraj DOS-a?

18:30h

Izborni štabovi, uglavnom, ne nude dnevnice članovima biračkih odbora

18:45h

Švimer poručio Beogradu i Podgorici: Požurite s poveljom

19:00h

CeSid i Strateški marketing najavljuju: Rezultati u ponoć

      


FastCounter by LinkExchange