[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Nišu nastavljeno suđenje osumnjičenima za ratni zločin, veštak utvrdio

Vojnici bili neuračunljivi

U trenutku zločina, Tešić i Seregi imali su po 21. godinu i bili u stanju emocionalnog sazrevanja , predočila je nalaz dr Slađana Bogdanović

NIŠ - Stručni tim veštaka iz Psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici, nakon posmatranja od 1. do 8. jula 2002. godine, utvrdio je da su vojnici Danilo Tešić (24) iz Beograda i Mišel Seregi (24) iz Subotice, u trenutku kada su na putu Kušnin-Prizren aprila 1999. godine, po naređenju svojih starešina ubili dvojicu albanskih civila, bili "u stanju bitno smanjene uračunljivosti".

Predočavajući ovaj nalaz juče pred Vojnim sudom u Nišu, član tima veštaka dr Slađana Bogdanović jače je pojasnila da su Tešić i Seregi, u vreme dela za koje ih optužnica tereti kao za ratni zločin, imali po 21 godinu, što znači da su bili u stanju emocionalnog i socijalnog sazrevanja na nivou starijeg maloletnika.

Tokom boravka na ratom zahvaćenom području nalazili su se u stalnom stanju straha srednjeg intenziteta, a nakon naredbe starešina da urade ono što su uradili, taj strah je prerastao u strah jakog intenziteta zbog egzistencijalne ugroženosti ako zadatak ne izvrše, kao i činjenice da se prvi put susreću sa takvim zadatkom.

Pravila u vojsci

Beogradski advokat Jovan Buturović, koji brani vojnika Seregija, autor je i udžbenika za Vojne akademije u kojem se jasno definiše koja se naređenja u vojsci moraju, a koja ne moraju izvršiti.
- Zakon o VJ i Pravila službe VJ jasno definišu koja se naređenja pretpostavljenih moraju izvršiti, a koja ne. I jasno je da se ne moraju, tačnije ne smeju izvršavati naređenja koja predstavljaju krivično delo ili kršenje međunarodnog prava i konvencija, kaže za "Glas" advokat Buturović. Iz iskaza optuženih vojnika u ovom procesu naslućujem da im starešine u njihovoj jedinici nikada nisu predočile ta, a pogotovu "ratna pravila igre", niti naredbe vojne komande koje su upozoravale na poštovanje tih pravila.

Njihova sposobnost da shvate značaj dela i upravljaju svojim postupcima, bila je u toj situaciji bitno smanjena, rekla je dr Bogdanović. Ona je, inače, napomenula da veštaci nisu uzeli u obzir činjenice da su Tešić i Seregi izjavili, kako su u vreme boravka na ratnom području, uzimali kao i većina vojnika, narkotička sredstva, ili razne lekove "kombinovane" sa alkoholom.

Petočlano veće, kojim je predsedavao pukovnik Radenko Miladinović, nakon što je saslušalo nalaz veštaka, pročitalo je, kako postupak nalaže, pisane iskaze svedoka na osnovu kojih je protiv vojnika Tešića i Seregija i oficira Zlatana Mančića i Radeta Radojevića, u istražnom postupku i formirana optužnica za ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Pročitani su i dokumenti koji pokazuju da je vojnik Tešić u ratnoj jedinici pohvaljivan i nagrađivan, a da slična karakteristika stoji i u personalnom dosijeu kapetana Radojevića. Radi se inače o ratnoj jedinici VJ koja je na Paštriku imala 7 žrtava i 15 teže i lakše ranjenih vojnika i oficira.

Prekjuče su, inače, pred ovim sudom vojnici Tešić i Seregi priznali da su likvidirali dvojicu albanskih civila na način i na mestu kako im je naređeno od starešina. Potpukovnik Zlatan Mančić(43), oficir bezbednosti u ratnoj jedinici, negirao je da je ikada izdao naređenje za likvidaciju dvojice civila, dok je kapetan Rade Radojević(32) ostao pri iskazu da je odredio dvojicu vojnika po zahtevu potpukovnika Mančića kako bi "izvršili određeni zadatak".

Mančić je opovrgao i deo optužnice koja ga tereti i da je na ratnom području u okolini Prizrena od albanskih civila oduzimao novac, zlato i druge vredne predmete, a da je samo deo toga predavao vojnoj policiji. Navedeno je još i da vojnici Tešić i Seregi potiču iz socijalno ugroženih porodica.

Petočlano sudsko veće Vojnog suda u Nišu odbilo je juče predlog zastupnika optužnice poručnika Aleksandra Stanojevića da se obavi nova psihijatrijska ekspertiza dvojice vojnika, kako bi se pojasnilo da li se radi o trajnoj duševnoj bolesti i poremećaju.

A prihvatilo je zahtev zastupnika optužnice i pojedinih advokata optuženih, da se pozovu još petorica svedoka, koji su po ovom predmetu dali nedovoljno precizne pisane izjave vezane za deo optužnice koja potpukovnika Zlatana Mančića tereti i za zloupotrebu službenog položaja, tako što je od albanskih civila oduzimao novac, zlatne i druge predmete.

Suđenje će biti nastavljeno 3. oktobra.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^hronika

18:09h

Mariji Milošević osuđena na osam meseci uslovno

18:14h

Prokuplje: U saobraćajnoj nesreći povređeno dvoje članova SD

18:29h

U Nišu nastavljeno suđenje osumnjičenima za ratni zločin

18:36h

Suđenje "gospićkoj petorci", svedok izjavio: Maskirani vojnici odveli mi brata

18:41h

Suđenje Jezdimiru Vasiljeviću 14. oktobra

18:57h

Policajac i četvorica mladića osumnjičeni za otmicu

19:04h

Za Arkanove ubice tražena veća kazna

19:11h

Uhapšen rukovodilac telefonske centrale u Raševici

19:19h

Jugosloven Budimir Kujović se predao bugarskoj policiji

      


FastCounter by LinkExchange