[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stanje u Hrvatskoj sve napetije

Haška optužnica
razbolela Bobetka

Ambasador SAD u Zagrebu poručio da nema trgovine oko izručenja

ZAGREB (Beta, FoNet) - Deo optužnice protiv generala Janka Bobetka haški tužioci su prepisali iz krivične prijave protiv Bobetka koju su još 1994. podnele vlasti tadašnje Republike Srpske Krajine, piše "Jutarnji list" donoseći faksimil tog dokumenta, uz napomenu da ga poseduje i hrvatska vlada.

"Na primer, Haški sud u optužnici Bobetka optužuje za smrt 100 vojnika i civila, što je identično optužnici koju su protiv njega podnele kninske vlasti", ističe list.

Žrtvena jagnjad

Zapovednik domobranske jedinice koja je učestvovala u akciji "Medački džep" Mile Kosović izjavio je da su on i general Rahim Ademi bili žrtvena jagnjad tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška i načelnika GŠ HV Bobetka. On je rekao da ima i dokumentaciju kojom će se boriti protiv Bobetka i izrazio spremnost da pred Haškim sudom dokaže istinu.

Zdravstveno stanje penzionisanog generala HV Janka Bobetka (83) pogoršalo se zbog "stresa", pošto je objavljena optužnica koju je protiv njega podigao Haški tribunal, piše "Večernji list". Haški tribunal je 20. septembra otpečatio optužnicu protiv Bobetka, zbog zločina protiv čovečnosti, počinjenih nad Srbima u akciji "Medački džep" u septembru 1993. Bobetko je izjavio, odmah pošto je saznao za optužnicu, da u Hag "neće otići živ".

List piše da je Bobetko preživeo dva srčana udara, da mu je ugrađen pejsmejker, da ima slabo srce, šećernu bolest i aterosklerozu. Bobetko je optužen i za progon srpskih civila, pljačkanje njihove imovine i bezobzirno razaranje naselja i sela. Bobetko je najviši oficir HV kog je Hag do sada optužio.

Ambasador SAD u Hrvatskoj Lorens Rosin odbacio je kao neosnovane glasine da su SAD spremne da podrže Hrvatsku u sukobu s Haškim sudom u zamenu za političku trgovinu po pitanju Međunarodnog krivičnog suda.

"Pitanje MKS i Haga dve su odvojene stvari. Reč je o fantaziji i gluposti da bilo ko veruje kako će SAD nekako pomoći Hrvatskoj u njenom sukobljavanju s Haškim sudom oko trgovine optužnicama", izjavio je Rosin Vjesniku.

Opozicione stranke i udruženja žestoko su napale pojedine delove preksinoćnog Mesićevog obraćanja naciji, tvrdeći da se Mesić distancira od većine hrvatskog naroda ili da je "nastupio kao haški svedok, a ne predsednik države", jer je pristao da se Hagu izruči čovek koji je odbranio Hrvatsku. Optuženi Bobetko nije propustio priliku da izvređa Mesića, nazivajući ga "šarlatanom i provincijskim vicmaherom koji prenosi tuđe misli, što je sramotno za hrvatski narod".


vesti po rubrikama

^balkan

17:02h

U Hrvatskoj sve napetije: Haška optužnica razbolela Bobetka

17:13h

BiH među vodećim potrošačima duvana

17:21h

Busek pozdravio trilateralu u Sofiji

17:29h

Solana u poseti Sarajevu

17:37h

MIP BiH odložio posetu Svilanovića Sarajevu

17:52h

Skoplje: Poplava lažnih diploma

      


FastCounter by LinkExchange