[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 22. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Da li vaš Pi-Si postaje"lampaš"?

Da li se sećate prastarih radio i TV prijemnika "lampaša"?

Da li znate da su i prvi računari imali vakuumske cevi kao aktivne elektronske elemente umesto današnjih visokointegrisanih čipova. Vakuumske cevi su se nedavno trijumfalno vratile na scenu kao sastavni deo osnovne ploče za računar renomiranog svetskog proizvođača AOpen. ADž4B-533 Tube - Nova ploča iz Aopena inkorporira neuobičajenu, retro a ipak modernu adaptaciju ideje koju je iznedrio još pronalazak električne sijalice Tomasa Edisona 1879. - vakuumsku cev.

Praveći veliki iskorak ka audio perfekciji Aopen ADž4B-533 Tube matična ploča bez ikakve sumnje cilja probirljivo tržište pasioniranih audiofila, ali i edžtreme game-ra, kojima se konačno pruža prilika da asembliraju svoj unikatni PC centar zabave. Imajući u vidu činjenicu da svi mi po malo pripadamo i jednoj i drugoj grupi (čast izuzecima), izgleda da je Aopen imao i jasnu prodajnu viziju kada je konstruisao ovaj proizvod. Marketinšku viziju sigurno, računajući medijsku pažnju koju je ova ploča izazvala još sa prvim najavama da Aopen sprema nešto na ovom polju. Da se radi o neobičnom proizvodu, svedoči i kutija u kojoj se distribuira koja je podeljena na dva dela. Jedan sadrži ploču, a drugi Sovtek 6922 cev i poseban CARDAS (kabl) interfejs za konekciju sa pločom.

Interesantan podatak, SOVTEK vakuumska cev (ili po naški-elektronska lampa) napravljena je u Rusiji. Cevi ovoga proizvođača se obično ugrađuju u profesionalnu opremu raznih brand-name kompanija na polju zvuka. Osnovna odlika SOVTEK cevi je najbolji odnos cena-kvalitet, koji je opredelio Aopen da se odluči za njih, u oštroj konkurenciji Filipsa i Telefunkena. Ono što sigurno prvo zanima prosečnog poznavaoca problematike je - čemu sve to? Generalna ideja upotrebe vakuumske cevi u pretpojačalima je da učini zvuk "mekšim" i doda mu specifičnu "toplinu". Zvučni podsistem ove ploče se sastoji od: Realtek ALC650 AC'97 codec, vakuumska cev Sovtek 6922 uz mogućnost zamene nekim drugim modelom, ELNA kondenzator u napojnom kolu cevi, CARDAS kablovi između pojačala i konektora na ploči, REL MultiCap kondenzator u okviru zvučne sekcije i VISHAY otpornici.

Inače matična ploča sadrži sve one osobine koje prosečan korisnik zahteva, pa čak i više od toga. Ima mogućnost priključenja tri PCI i jedan za AGP port, sa mogućnošću proširenja, šest USB 2.0 ulaza, zatim podešavanje takta procesora po 1 MHz, kao i promena napona CPU za ljubitelje overklokovanja centralnog procesora, i mrežnu kartu Intel LAN on board for 10/100Mbps Ethernet. Ploča je namenjena za CPU Intel pentijume IV. Bazirana je na čipsetu Intel 845E. Cena pomenutog uređaja je 299 evra u dinarskoj protivvrednosti (bez poreza), a za sve detalje pogledajte sajt www.comtrade.co.yu .


vesti po rubrikama

^tehnologij@

18:02h

Da li vaš Pi-Si postaje"lampaš"?

18:22h

Reporter "Glasa" na Međunarodnom sajmu kompjutera, informacionih tehnologija, komunikacija i novih medija     


FastCounter by LinkExchange