[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Oštar izraelski odgovor na teroristički napad u Tel Avivu

Arafat opet pod opsadom

Štab u Ramali u ruševinama. Cilj akcije izolacija palestinskog lidera

RAMALA (Beta-Rojters, Tanjug) - Izraelske snage drže palestinskog lidera Jasera Arafata pod opsadom u njegovom sedištu u Ramali na Zapadnoj obali, a tenkovi izraelskih snaga poslati su duboko u pojas Gaze, nakon što je u samoubilačkom napadu u četvrtak poginulo pet, a ranjeno 50 Izraelaca.

Izrael je saopštio da je vojska ušla u Arafatovo sedište u Ramali kako bi izolovala palestinskog lidera, kao i da je tom prilikom primorala 20 Palestinaca, među kojima i neki sa izraelskih poternica, na predaju. "Mukata" - kompleks zgrada u kojima se nalazi Arafatov štab - pretvorena je u ruševine usred kojih se nalaze buldožeri i blindirana vozila.

Šesta žrtva

Tinejdžer iz Glazgova u Škotskoj, koji je zadobio kritične povrede glave u napadu u Tel Avivu, preminuo je juče, pa se time broj žrtava napada popeo na šest. Džonatan Džesner (19) pohađao je jevrejsku religioznu školu u Jerusalimu. Odgovornost za ovaj napad preuzeli su Hamas i Islamski džihad. Izraelske vlasti veruju da su tvrdnje Hamasa pouzdane.

Buldožeri su uništili 11 automobila-karavana u kojima je bila smeštena predsednička garda. Arafat je nepovređen, ali su dvojica njegovih čuvara ranjeni u razmeni vatre do koje je došlo na početku izraelske operacije.

Prethodno je na vanrednoj sednici izraelske vlade jednoglasno odlučeno da se Arafat izoluje umesto da se protera (što je navodno premijer Arijel Šaron prethodno zahtevao). Vlada je odlučila i da obnovi potpunu blokadu palestinskih teritorija i poništi svako olakšanje restrikcija prema palestinskom stanovništvu koje je nedavno stupilo na snagu.

Vlada je odlučila da ne proteruje Arafata iz Ramale u pojas Gaze, ili na neko drugo mesto, zbog protivljenja ministra odbrane Benjamina Ben Eliezera i šefa diplomatije Šimona Peresa. Bezbednosna služba Šin Bet i vojna obaveštajna služba takođe su se usprotivile proterivanju, naglasivši da bi to prouzrokovalo štetu na diplomatskom polju i podiglo Arafatov status u svetu.


vesti po rubrikama

^svet

17:28h

Oštar izraelski odgovor na teroristički napad u Tel Avivu

17:39h

Gruzija uzvraća na ruske optužbe

17:51h

Njujork: Predstavljen plan povratka inspektora u Irak

18:06h

EU s pažnjom očekuje sutrašnje izbore u Nemačkoj

 FastCounter by LinkExchange