[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kosovskometohijski Srbi privremeno odustali od odlaska u Pokrajinu

Odložen povratak

BEOGRAD - Najavljen masovni povratak raseljenih i prognanih kosmetskih Srba odložen je do daljeg - dogovoreno je juče tokom susreta potpredsednika Vlade Srbije i šefa Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojše Čovića i predstavnika svih udruženja raseljenih.

Do odustajanja je došlo posle pouzdanih informacija da albanski teroristi spremaju brojne terorističke napade na kolonu prognanika na administrativnoj granici Srbije i Kosova i Metohije.

- Posle mučnih razgovora i podataka koje smo dobili od generala VJ i MUP-a Srbije niko od organizatora nije bio spreman da preuzme rizik i u smrt odvede hiljade ljudi - izjavio je za "Glas" glavni organizator Odbora za povratak prognanih Srba Miroslav Šolević posle razgovora s Nebojšom Čovićem koji je u hotelu "Zvezda" u Vrnjačkoj Banji trajao više od tri sata.

Čović u Prištini?

Nakon razgovora s članovima Odbora za povratak u Vrnjačkoj Banji, Čović bi, kako saznaje agencija Beta, u Prištini trebalo da se sastane sa šefom Unmika Mihaelom Štajnerom kako bi razgovarali o povratku raseljenih. Hitan sastanak Visoke radne grupe SRJ i Unmika juče je predložio Čović.

Dva sata nakon početka razgovora, glavni organizator Odbora za povratak Miroslav Šolević izašao je i rekao da raseljeni nisu odustali od namere da sutra započnu organizovani povratak na Kosovo okupljanjem na administrativnoj granici pokrajine i blokadom administrativnih prelaza.

Šolević se potom vratio na sastanak, a nešto kasnije razgovore je napustio predstavnik Odbora za povratak iz Kruševca Jovan Đorđević, vidno uzbuđen.

- Ne slažem se sa pokušajima mojih kolega da se odloži blokada granice. Nas tri godine progone, ubijaju, kolju kao stoku, a sad mi treba da odložimo blokadu, iako u tom periodu nije ništa urađeno za naš povratak - rekao je Đorđević.

Okupljanje raseljenih Srba koji žele da se vrate na Kosovo i Metohiju, inače, počelo je juče popodne. Uprkos upozorenjima portparol Unmika u Prištini Sajmon Hejzloka da za sada nema uslova za masovni povratak. Hejzlok, međutim, nije osporio pravo naroda na mirne demonstracije, koje im je zagarantovano demokratskim načelom.

- Ali ako neko u ovom trenutku zahteva da se omogući masovan povratak onda se usuđujem reći da je to nezahvalno - rekao je Hejzlok Tanjugu.

"Glasu" je ponovljeno da Unmik mora da izvrši neke pripreme u mestima u koja će se Srbi vratiti. Treba im obezbediti krov nad glavom, vodu, struju i socijalnu pomoć, kako bi povratak bio održiv.

Lj. Staletović

 

20. Sep 2002 23:05 (GMT+01:00)

Čović: Mudra odluka

"Pobedili smo sebe, svoje emocije i nesreću, donoseći mudru odluku i poručili međunarodnoj zajednici da su priče kako se Srbi samo sukobljavaju zamka", rekao je Nebojša Čović novinarima posle susreta sa predstavnicima svih udruženja raseljenih kosovskih Srba u Vrnjačkoj Banji.
Čović smatra "da je doneta mudra i hrabra odluka, jer u suprotnom bi najviše dobili samo oni koji ne žele i ne rade u interesu srpske nacionalne zajednice".


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Nebojša Pavković: Šta nudim Srbiji?

17:20h

U Savetu Evrope optimisti oko prijema: SRJ u SE 7. novembra?

17:30h

Krunić o Draškovićevoj kampanji

17:35h

Inicijativa za normalizaciju trgovine SAD sa SRJ

17:45h

Šešelj poručio nacionalnim manjinama

18:00h

Čedomir Jovanović predviđa za Labusa

18:05h

Kosovskometohijski Srbi privremeno odustali od odlaska u Pokrajinu

18:15h

Porodice nestalih odustale od povratka na Kosmet

18:30h

"Glas" istražuje: Koliko su optimisti predsednički kandidati?

18:45h

Može li DHSS da utiče na povećanje broja apstinenata?

19:00h

Branko Ružić: Živojinoviću nije pozlilo

19:10h

Zbog lošeg zdravstvenog stanja, general Talić pušten iz Haga

19:15h

Odlukom predsednika Koštunice kraće civilno služenje vojske

19:35h

Bolivija protestuje zbog Koštunice: Ne poštuje druge države

      


FastCounter by LinkExchange