[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Miloš Milosavljević, četrnaestogodišnji slikar iz Novog Milanovca

Stručnjaci kažu - genije

Pokušaće da preskoči srednju školu i upiše Akademiju. Slike vredne, ali ih ne prodaje

Miloš Milosavljević je učenik osmog razreda OŠ "Jovan Popović" u Kragujevcu. Pre tri godine, novinari "Glasa" prvi su proneli priču o ovom dečaku koji lepotu prirode i svega što ga okružuje vešto prenosi na papir. Tada su i oni što ispred svog imena nose predznak stručnih u oblasti likovne umetnosti ostali zatečeni pred njegovim umećem.

- Počelo je sa "nindža kornjačama", kada je Miloš imao pet- šest godina. Vidim dete zna da crta, pa kad je krenuo u školu, kažem njegovoj učiteljici: "Pripazi malo na njega i pokaži mu po nešto". Prođe mesec, dva, pitam dete pomaže li mu učiteljica a on kaže - ne. Meni krivo, lepo sam molio. Proverim u školi, a učiteljica će: "Nemoj da pitaš. Crta bolje od mene, šta da mu pokažem?" - priča otac Božidar.

Rat nije za četkicu

Za vreme Nato agresije, Miloš nije slikao. Nijedan crtež, ni liniju nije povukao. Otac se tada uplašio da je Miloš zauvek ostavio boje i četkicu. Rat je, jednostavno je govorio dečak.

Naravno, pomagala je i učiteljica. Učlanio se u KUD "Zastava" gde već godinama prati njegov rad i usmerava ga istaknuti profesor likovne umetnosti Miodrag Kostić. Došli i profesori sa beogradske Akademije, jednostavno kažu - genije. A mali genije voli fudbal, dobre automobile i motore. I srećan je zbog naših košarkaša.

- Uvek je sve sam radio, pa i sada. Naslika pejzaž, mrtvu prirodu, bilo šta - železnicu, zaljubljene patike, pošalje na konkurs i stiže neka od nagrada - kaže majka Milica i dodaje da joj nije jasno kako njen Miloš prođe bez nečije intervencije. Neretko, on slika i sa odraslima. Tako je bilo i u Likovnoj koloniji Kragujevac 2001. godine. Oko njega znatiželjni zagledaju, a on slika, ne primećuje ljude oko sebe. Jednom, na izložbi, jedna gošća pita: "Koji slikar je Milošev otac, pa je ovako talentovan na njega?" I upoznaše je sa dečakovim ocem - radnikom u "Zastava Kamionima", čije krupne i spretne ruke otklanjaju sve kvarove. Čini se, i planinu bi mogao da prevrne. Gošća, zatečena, ipak izdrža i lepo se pozdraviše.

Nanizao je dečak iz Novog Milanovca nagrade sa "Liparskih dana", "Festivala humora za decu", "Železnice u očima deteta", Regionalne smotre radova naučnog i umetničkog stvaralaštva, konkursa Kredi banke... Već drugu godinu je u Centru za talente. Ove godine pokušaće da preskoči srednju školu i konkuriše za Akademiju. Za njegove slike odrasli kažu da vrede mnogo, ali ih Miloš ne prodaje.

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^Kragujevac

15:03h

Miloš Milosavljević, četrnaestogodišnji slikar iz Novog Milanovca

15:09h

Spisak želja za predsednika

15:14h

Nastavljena letnja rasprodaja cveća

15:21h

Tri društva Grupe "Zastava" treba da se osamostale

15:26h

Danas se održava Liparski sabor na Liparu u Donjoj Sabanti

15:37h

U OŠ "Treći kragujevački bataljon" s prvacima se radi po posebnom programu

      


FastCounter by LinkExchange