[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kori Udovički za ovu zimsku sezonu obećala

Struja neće poskupeti do proleća

BEOGRAD - Struja neće poskupeti do proleća, a restrikcije ove zime nisu planirane. U toku su tenderi za nabavku neophodne količine struje iz inostranstva i pregovori oko obezbeđivanja sredstava. Nadamo se da će sve biti dogovoreno uskoro - rekla je Kori Udovički, ministar rudarstva i energetike.

- Za dve godine Ministarstvo je potpuno stabilizovalo snabdevanje strujom i naftnim derivatima u zemlji.

U obnovu elektroenergetskog sistema Vlada Srbije uložila je više od 350 miliona evra, a godišnja ulaganja veća su nego u bilo kojih od prehodnih 12 godina. Ove godine ostvareni su planirani remonti i popunjene akumulacije i deponije uglja tako da EPS dočekuje grejnu sezonu najspremniji u prethodnih deset godina, naglasila je Udovički, prilikom obilaska naftne bušotine NIS-a u Melencima kod Zrenjanina i Dispečerskog centra Elektroprivrede Srbije.

Tender

Prvi tender za kupovinu struje otvoren je u četvrtak, a trebalo bi da se održi još jedan. Cena koju su ponudile strane kompanije kreće se od 3 do 3,3 centa za kilovat/sat. EPS-u je potrebno da uveze oko 2 milijarde kilovat/sati struje, a za to je potrebno oko 60 miliona evra.

Prema njenim rečima, ključna mera u oblasti prerade nafte je Vladina Uredba o uvozu sirove nafte koja je onemogućila šverc i za republički budžet obezbedila prošle godine 23 milijarde dinara, a ove se očekuje 38 milijardi dinara.
- Radi se na njenoj promeni, jer sada može da utiče na normalno funkcionisanje ovog sektora i da stavi veliku moć u ruke Vlade - istakla je Udovički.

U obnovu i modernizaciju rafinerija uloženo je 53 miliona evra, što je povećalo preradu i proizvodnju naftinih derivata za 300 odsto. Usled toga, za razliku od januara prošle godine, kada nije bilo rezervi nafte i derivata u skladištima, sada ima oko 700.000 tona. Udovički je rekla da će povećanje cene naftnih derivata zavisiti samo od kretanja na svetskom tržištu.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:03h

Ako SRJ dobije u SAD status najpovlašćenije nacije

17:11h

Brajan Malruni najavio: Značajne investicije u Srbiji

17:19h

Đinđić: Uveravali smo ih

17:27h

U Zavodu o uvozu genetski modifikovane sojine sačme

17:33h

Sporazumom SRJ i Ruske Federacije otpisano 66 odsto duga

17:46h

Ulja će biti dovoljno

17:54h

Kori Udovički: Struja neće poskupeti do proleća

18:08h

Osniva se Agencija za kreditiranje izvoza i uvoza

18:16h

Identifikacioni broj za sve poreske obveznike u Srbiji

18:29h

Neusaglašenost odluka saveznih i republičkih organa: Telekom deli provajdere

      


FastCounter by LinkExchange