[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sugestija međunarodne zajednice pobedničkoj koaliciji u Makedoniji

Ahmeti mora da se "oproba" u vladi

Zvanični pregovori o formiranju novog kabineta još nisu počeli

SKOPLJE (Tanjug) - Predstavnici međunarodne zajednice u Skoplju juče su ponovo sugerisali da bi u budućoj vladi trebalo da se "oproba" i Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija, najuticajnija stranka etničkih Albanaca u Makedoniji.

Sugestija se pojavila u trenutku kada se u Makedoniji još nije stišalo slavlje pobedničke koalicije "Za Makedoniju zajedno", koja je trijumfovala na opštim izborima. Mada još nisu počeli zvanični pregovori između pobedničke koalicije i DUI, iz oba "tabora" se tvrdi da na "indirektan, politički način" slede potezi eventualnih partnera.

U Skoplju se ocenjuje da je sasvim izvesno da će "saveti" diplomatskih predstavnika Zapada imati, možda, i presudnu ulogu u "izboru" partnera pobednicima - iz albanskog političkog bloka. Iz SDSM-a, lidera Branka Crvenkovskog, čelnika pobedničke koalicije, stižu objašnjenja da bi bilo "politički pogrešno, eventualno, izolovanje stranke koja je u albanskom elektoratu dobila najveći broj glasova".

Da sam ja Crvenkovski...

Ambasador SAD u Skoplju Lorens Batler ocenio je da bi makedonske stranke koje su pobedile na izborima trebalo da sarađuju s Ahmetijevom DUI. "Da sam na mestu Branka Crvenkovskog, DUI bi mi bila partner u vladi", izjavio je Batler za skopski "Dnevnik".

Međutim, portparol "Za Makedoniju zajedno"Jani Makraduli istovremeno ukazuje da bi prilikom izbora koalicionog partnera među albanskim strankama morale da se "sačuvaju" osnovne karike iz programa koalicije. Okosnica programa pobedničke koalicije se zasniva na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, povratku mira, stabilnosti i ingerencija pravne države na čitavoj njenoj teritoriji, povećanju broja zaposlenih, borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, uz istrajavanje na kampanji za članstvo u EU i u NATO.

Koliko je takav program "pomirljiv" sa platformom DUI - ostaje da se vidi, ali je sasvim izvesno da se ubrzo mogu očekivati i prvi direktni kontakt, kako u Skoplju vlada mišljenje, "na nivou potpredsednika partija".

Da u rukovodstvu DUI, očito, računaju na ulazak u vladu potvrđuju i neke posredne pretenzije "na jedan od ključnih resora, poput odbrane ili unutrašnjih poslova", kako je rekao portparol DUI Agron Budžaku, uz objašnjenje da i lider Ahmeti "opominje da je na Balkanu prošlo vreme velikodržavnih ideja i snova i da se sada treba okrenuti evropskim standardima i regionalnim integracijama".

U jednodomom parlamentu, od ukupno 120 poslanika, pobednička koalicija ima 60 mandata, DUI 16, dok Demokratska partija Albanaca sa sedam zastupnika, odbacuje mogućnost ulaska u vladu.


vesti po rubrikama

^balkan

16:07h

Sugestija međunarodne zajednice pobedničkoj koaliciji u Makedoniji

16:12h

Haška optužnica protiv generala Bobetka stigla u Zagreb

16:19h

Nezapamćeno u Bugarskoj: Bacio suprugu sa šestog sprata

16:23h

Mesić o Đinđićevim i Koštuničinim izjavama

16:28h

Evropski komesar Kris Paten u poseti BiH

16:34h

Banjaluka: Stroga pravila za lepljenje predizbornih plakata

16:41h

Trebinje: Vladika Grigorije osudio rušenje minareta

16:56h

Suđenje Krajišniku i Plavšićevoj 2003.

17:12h

Garancije za Martića

22:48h

Otpečaćena optužnica protiv hrvatskog generala Janka Bobetka

      


FastCounter by LinkExchange