GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


PISMO

To li je demokratija?

Rukovodiocima Zemuna dr Vladanu Janićijeviću i Veroljubu Jovančeviću

Novinar sam od 1963. u "Zemunskim novinama", zatim u "Ekspres politici", "Večernjim novostima" (izveštač iz Savezne i Vlade Srbije, saveznog parlamenta i Skupštine Srbije), "Politici" (pomoćnik glavnog i odgovornog urednika), "Novostima osam" (glavni i odgovorni urednik), bila sam predsednik Udruženja novinara Srbije i za skoro 40 godina profesionalnog iskustva, do 18. septembra 2002. godine, nisam doživela poniženje kao u Skupštini opštine Zemun, u svojstvu novinara "Hronike" za Zemun.

Dan ranije obavila sam razgovor sa g. Veroljubom Jovančevićem, predsednikom IO SO Zemun, da upotpunim seriju tekstova u "Hronici" od maja 2002, povodom opštinskog konkursa o urbanističkom uređenju Starog jezgra Zemuna. Radi novih informacija o tome dokle se stiglo u izradi urbanističkih regulacionih planova i u drugim delovima Zemuna, g. Jovančević me je uputio na razgovor sa arh. Gordanom Kostić, predsednikom opštinske Komisije za urbanizam.

Zabrana

Susret je zakazan za 18. septembar u kancelariji sekretarice g. Jovančevića, koju sam istog jutra telefonom obavestila o ovom službenom razgovoru i zamolila da me prijavi službi obezbeđenja, da ne bih imala problema oko ulaska u zgradu Skupštine opštine, pošto sam već bila upoznata sa neprijatnim iskustvima kolega novinara iz beogradskih redakcija.

Uprkos mom poštovanju kućnog reda, posao nisam mogla da obavim zbog trojice iz službe obezbeđenja, postavljenih u vašem predvorju, koji su atakovali na moje dostojanstvo, pravdu i slobodu da u svojstvu novinara - a zašto ne i u svojstvu građanina - dobijem informacije koje bi trebalo da znaju svi vaši birači, jer ste po zakonu obavezni i dužni da vašu delatnost i rad opštinske administracije učinite dostupnim javnosti. Pogotovo kada je reč o informacijama koje se tiču građana (urbanistički uslovi gradnje) koji su vas izabrali da zastupate njihove interese i sprovo-dite politiku demokratske vlasti.

Fizički sam onemogućena - opkoljena - da odem do sekretarice g. Jovančevića po poruku arh. Kostić gde ćemo se susresti, a sprečavanje da prođem do kancelarije vaši kerberi su mi obrazložili konstatacijom da sam sumnjivo lice, kao što su za njih - kako kažu - i svi drugi koji dolaze u SO! Sve je pogoršano time što su zabranili poznanici iz opštinske službe da ode na moju molbu do sekretarice g. Jovančevića da bi prenela poruku arh. Kostić gde mogu da je nađem. Mladić (saznala sam da se zove Svetozar Tica), u međuvremenu je otišao kod sekretara opštine povodom mog najavljenog susreta sa arh. Kostić.

Ali, nije bilo pomoći - stigla je poruka g. Gorana Radovanovića da mi je zabranjen razgovor sa arh. Kostić, jer prethodno nisam tražila dozvolu od njega, a na moje iznenađenje i protest, mladić me je opomenuo da ne "mlataram rukama" dok sa njim razgovaram!

U hodniku sam, zatim, srela mog drugog sagovornika - o infrastrukturi Zemuna u regulacionim planovima - člana IO Velimira Kneževića, koji me je ljubazno primio i samim tim uzeo u zaštitu od nasilja kojem sam bila izložena u zgradi Skupštine opštine Zemun. Uz njegovu pomoć uspostavili smo - lokalom - telefonsku vezu sa arh. Kostić i zamolili je da dođe u kancelariju. Ali, veoma uznemirena, arh. Kostić, saopštila mi je da, nažalost, ne sme sa mnom da razgovara, jer joj je čovek iz obezbeđenja preneo poruku sekretara opštine da joj je zabranjen razgovor sa mnom, jer - sekretar to prethodno nije odobrio! Uz izvinjenje što je to tako, arh. Kostić je rekla da mora da posluša naređenje pretpostavljenog.

Posle obavljenog razgovora, g. Knežević me je ispratio, ali me je presreo mladi kerber i preneo poruku koja je glasila: "Rekao vam je sekretar Goran Radovanović da vam je od danas zabranjen ulazak u Skupštinu opštine Zemun".

Poštovani predsedniče, u ime svoje profesije i Zemunaca, postavljam Vam nekoliko pitanja i tražim, osim izvinjenja, i javni odgovor.

Nasilje

1. Kako je moguće da dve godine posle 5. oktobra otkako je, voljom birača, demokratska vlast preuzela Skupštinu opštine Zemun, sekretar te opštine sprovodi nasilje nad novinarima i građanima Zemuna, zloupotrebljavajući službu obezbeđenja?
2. Ko je ovlastio Gorana Radovanovića da uzurpira pravo na informisanje, slobodu kretanja, što garantuje Ustav svakom građaninu?
3. Otkud mu ovlašćenje da gazi po dostojanstvu, ljudskim pravima i slobodi novinara, sprečavajući ih da obavljaju svoj posao?
4. Da li ćete preduzeti mere za smenu sekretara opštine, pošto njegova samovolja ugrožava ne samo njemu podređene (o čemu svedoče dokazi), nego i novinare na službenom zadatku (ne samo "Hronike" za Zemun)?

Sekretar SO Zemun direktno sabotira aktuelnu kampanju Vlade Srbije "Ponosni na Srbiju", jer neko kome je ugroženo dostojanstvo, sloboda i pravo na informisanje, teško da može biti ponosan. Nije li vreme za promene na bolje i u našoj sredini?

LJILJANA ZORKIĆ, NOVINAR,
ZEMUN


UČTIVOST

Malo pravde, molim

Otvoreno pismo v. d. predsedniku Okružnog suda u Beogradu

Žao mi je što Vam se obraćam na ovaj način, ali to je izgleda i jedina šansa da na moj problem obratite pažnju. Pisao sam Vam i ranije, ali su Vaši službenici odgovorili da nisam stranka u postupku. To je tačno, ali stranka je moja supruga, inače zemaljska stjuardesa, koja se već pet godina povlači po sudovima nastojeći da dokaže krivicu i dobije pravičnu naknadu od čoveka, koji je 28. oktobra 1997, udario kamionom, a zatim pobegao sa mesta nesreće.

Vozač "zastave" je istog dana uhapšen, dok je moja supruga bila u Urgentnom centru, a u K. br. 1177/97, osuđen je na šest meseci uslovno i novčanu kaznu od 1.000 dinara. Posle pet godina parničenja, sudija Trećeg opštinskog suda Savo Mićković doneo je 13. juna 2001. presudu br. 3047/98, u korist moje supruge kojom se tuženom nalaže da plati odštetu. Vozač je na to uložio žalbu Okružnom sudu, koji je presudu 31. januara ove godine ukinuo i vratio na ponovno razmatranje, uz obrazloženje da "nije u potpunosti utvrđeno činjenično stanje"?!

Neverovatno, a sam vozač je priznao da je udario suprugu i pobegao. Okružni sud u odluci je naveo da tuženi traži mogućnost manje isplate naknade štete, pozivajući se pri tom na njegovo loše materijalno stanje?! Kao da smo na pijaci! A sudija Mićković je detaljnim saslušanjem svedoka i raznim veštačenjima utvrdio da je moja supruga zadobila nagnječenje kuka i pretrpela strah, ali Okružni sud je, izgleda, samo ovlaš analizirao presudu.

Ne znam da li je po sredi otaljan posao ili nešto drugo, ali sam siguran da moja supruga ponovo ima suđenje u novembru u Trećem opštinskom sudu. Opet, Jovo nanovo. Možda će sada, "zahvaljujući" Okružnom sudu, morati da dokazuje i da je nije udario vozač, već ona njega!

VLADIMIR MIHAILOVIĆ,
VRAČAR - BEOGRAD


REAGOVANJE

Doktor se lažno predstavio

Veoma sam neprijatno iznenađen objavljivanjem kleveta, laži i uvreda izrečenih od strane izvesnog dr Petrovića "Sestra, pa neljubazna", u "Glasu" od 20. septembra 2002, zbog čega najoštrije protestujem.

Dvoumio sam se da li ima smisla pisati demanti teksta, s obzirom na to da autor sa ovim imenom i ličnim podacima, suprotno svojim navodima, nikada nije radio u KBC "Zvezdara", niti postoji u evidenciji MUP-a, a po mom uverenju, lažno predstavljanje samo po sebi diskvalifikuje izjave. No, zarad istine i očuvanja integriteta glavne sestre KBC-a, gđe Milije Ćaćić, savest mi nalaže da objasnim da se radi o izuzetnom čoveku, kolegi i stručnjaku, čiji ugled i čast ne smeju biti dovedeni u pitanje proizvoljnim izjavama i jeftinim etiketiranjem.

Od "Glasa javnosti" očekujem da proverava identitet autora i verodostojnost izjava, ako želi da se razlikuje od žute štampe. Stojim na raspolaganju g. klevetniku za dostojanstven i otvoren razgovor, pod uslovom da se predstavi i suzdrži od niskih udaraca i bezočnih laži. Vaše saradnike pozivam da posete naš centar i da se na licu mesta uvere u istinitost mojih navoda.

DIREKTOR KBC "ZVEZDARA", PROF. DR ZORAN IVANKOVIĆ,
BEOGRAD


REAGOVANJE

Gradski zavod za veštačenje ne odlučuje

U postupku legalizacije Gradski zavod za veštačenje radi samo popis objekta, da li je stabilan, bezbedan i da li ispunjava higijensko sanitarne uslove. O tome se šalje izveštaj isključivo Urbanističkom zavodu.

Gradski zavod za veštačenje ne izdaje nikakve konstatacije o građevinskoj dozvoli kao što je objavljeno juče u "Glasu", povodom rušenja u Šavničkoj ulici.

SLOBODAN ZRILIĆ, DIREKTOR GRADSKOG ZAVODA ZA VEŠTAČENJE,
BEOGRAD


ČUĐENJE

Zna se šta je LSD

Zar je potreban onoliko dugačak i detaljan tekst opisivanja dejstva LSD-a? Tekst vašeg novinara Spajića može u velikoj meri biti mač sa dve oštrice, jer svojim podobrim opisivanjem i to naširoko o dejstvu te droge ... ne vodi računa da će mnogi mladi to čitati.

MIODRAG BJELIĆ,
NJUJORK, SAD