[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 18. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tajni razgovori Tito - Krajačić (41)

Zagonetna smrt vozača Lomića

Piše: Radoman Mlađenović

STEVO: Ko je naredio da se ta kola, automobil, u kojima su bili povređeni i mrtvi, zaustave kod Žarkova, da ih preuzmu od vozača - civila? Znači, DB ili KOS? Šta se želelo s tim? Da svjedoci ne progovore?
BROZ: Ti, Ivek, pretjeruješ? Uvijek si, kao policajac, sumnjičav? Čeprkaš ne bi li nešto iščeprkao? Pa, normalno da sa mjesta udesa nije mogao niko imati telefon i javiti to meni, Marku, Ivanu, Gošnjaku, Šanetu, Ljubičiću, tebi? To je javljeno iz Užica, te su službena kola krenula u susret unesrećenima...

STEVO: Udes se dogodio 6. decembra 1964. godine u petak. Kako to da vozač Lamić živi sedam dana poslije nesreće i da poslije sedam dana bude ubijen?
BROZ: Šta kažeš, ubijen!?

STEVO: Upravnik bolnice, koga sam žestoko ispitivao, mi je rekao da je ušla neka doktorka Lela, koja je radila u vojnoj bolnici, koju je on ranije samo po imenu poznavao, i da se zvala Lela. Rekla mu je da li može šta da mu pomogne, pošto oporavak ide dobro i - najvažnije: da si je ti lično poslao, te da želi da pogleda bolesnika. Kada ih je napustila, umro je u teškim stomačnim i disajnim grčevima za pet minuta. Upravnik bolnice je izvestio SDB, a ovi Žeželja, a Žeželj je obavestio tebe. Ja sam naredio obdukciju i ustanovio da je u injekciji penicilina bilo i arsenika! Kada smo ispitivali tu Lelu, gde smo prvo pokušali da izvršimo identifikaciju njene ličnosti, nije progovorila, a kod nje nijesmo našli ništa što bi nas navelo na bilo kakav trag. Ti si aktivirao svoju supertajnu policiju da je nađu, pre nego što je umrla kazala je: "Morala sam, progovorio bi?" Kada sam je lično upitao ko stoji iza ubistva Krcuna, kazala mi je: "Ubijte me, ne znam?"
Tako je izdahnula...

Septembar. Miholjsko leto, 20. oko 9 časova Ivan Stevo Krajačić sleteo je vojnim avionom na aerodrom Pula. Nije ni sačekao da mu komandant aerodroma preda raport, nego je hitno gliserom produžio na ostrvo Vangu, Brione. Sa Josipom Brozom počeo je razgovore oko 10 u letnjoj bašti. Bili su sami kao i uvek kada su vodili ovakve razgovore... Posluga je bila smanjena, obezbeđenje takođe?

Stevo: - Znači, drug Leka i Gošnjak su dolazili tebi odmah posle održane druge sednice 22. juna u prostorijama "velike sale" kada je "formiran" redosled izlaganja! Nešto si mi telefonom kazao?

Broz: - Stigli su 28. juna vojnim avionom na aerodrom Pula. Otuda mi se javio Gošnjak?... Mene su teško probudili zbog napada migrene. Bio sam iznenađen kada sam saznao da drug Marko nije došao na drugu sednicu u Užičkoj 15 svojom voljom? To mi je kazao Kardelj i Bakarić?... Ja sam ga lično morao ponovo pozvati? Tu se sad da mu je pozlilo, odnosno, da je meni pozlilo?... U mom stanu, posle plenarnog izlaganja druga Krste Crvenkovskog, drug Marko je podneo ostavke na sve funkcije, što sam ti i predočio?

Stevo: - Joža! To znam? Šta je bilo 28. juna na Brionima kada je stigao sa Gošnjakom?
Broz: - Bio sam iznenađen sa njegovom hladnokrvnošću i hrabrošću?... Shvatio je sve, znao je kuda vodi njegov otpor te ga nije hteo pružati da Srbiji ne bi bilo gore. Čak je predložio da se iz zdravstvenih razloga, kada je to bilo gotovo 22. juna, gde je "podneo neopozivu" ostavku na sve partijske i državne funkcije, povuče? Kao da me prezreo, kao da mi je zauvek okrenuo leđa, kao da me prokleo kao da me i u snu proganja?... Mislim Ivek, da si ga ti potcenio? Plenumska ostavka Rankovića bila je čista formalna stvar...

Zašto? Ono što je kasnije kazao na plenumu, to je bila formalnost, početak neke žestoke borbe!?... Pitao sam se, šta se iza toga krije? Shvatio sam da nas on nikada nije napustio, da su njegovi ljudi među nama, da to "ćutanje" ne mogu probiti ni pobediti!?... Poželeo sam da je Hrvat i da nije Srbin?... Jer koliko god mi čistili Srbiju, koliko god ga njegovi i moji saradnici sada osuđivali, šta god da se sa njim i njima, koje su javne ličnosti, učini, Srbija će ćutati jer će znati koga gubi? Zato, mislim da su nas oni i ovde prisluškivali, pretekli?... Kako, pitaš?... Tako što sam ga napravio herojem? Zato što posle četvrtog plenuma više ništa ne može biti kao ranije?... Ako se bude Jugoslavija raspadala, a to je sigurno da hoće, ako brže ne damo republikama veću samostalnost u odlučivanju u sferi i ekonomije i politike, krajnji ceh će platiti Hrvatska, Slovenija i Makedonija, i ako prividno izgleda da će ga plaćati Srbija i Crna Gora! Za Bosnu i Hercegovinu ne smem ni da pomislim?...

Ivek! Srbi su najjači kada misliš da su pobeđeni?... Zato me njegov dolazak na Brione, tri dana pre plenuma, nije oduševio? Video sam u tom dolasku, gde je Gošnjak delovao vrlo naivno misleći da će Ranković moliti, delovao više nego smešno, te njegovu smenu treba ubrzati. Brzo na čelo postaviti hrvatski vojni kadar? Kasnije ćemo ubaciti Ljubičića ako Hrvati "zabrljaju" da se opravdamo kod Srba? Jer i oni nešto opasno spremaju? Zato si ti, Ivek, budala! Drug Mrko je velika zverka!?... On može samo politički odgovarati jer je bio celo vreme na drugim funkcijama, a ne obaveštajnim?... Šta bi svet rekao?... On me zaista poslušao, ali mi se narugao?... Kao da mi je hteo kazati: izvoli, razbij sve što smo mukom stvorili?...

nastaviće se


vesti po rubrikama

^feljton

15:46h

Tajni razgovori Tito - Krajačić (41)

15:59h

Policija i sekte (14)

      


FastCounter by LinkExchange