[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 16. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tajni razgovori Tito - Krajačić (39)

Zlatibore, šapni Tari da Krcuna ubi stari

Piše: Radoman Mlađenović

Stevo: - A ne kažeš o tvom i njegovom sukobu kad si s njim, Markom, putovao za Brione? Krcun ti je mnoge stvari sasuo u lice, a ti to ne voliš?
Broz: - Šta mi je to kazao što ja, Ivek, od njega, ne bih mogao otrpeti?

Stevo: - Rekao ti je sledeće: "... Da su te Srbi dočekali na okupiranoj teritoriji u pratnji popa Milutinovića, doveli te u Užice, tamo te čuvali. Kako to da su ti bili sumnjivi svi ratni srpski komandanti, pa si se istih oslobodio, kao: Sretena Žujovića Crnog, Blagoja Neškovića, Ljube Đurića, Pavla Jakšića, Miloja Milojevića, Radivoja Jovanovića Bradonje, Sretena Uroševića!... Sve znam, samo ne znam kada će doći red na nas dvojicu!?... To te ukopava, Joža! O tome Srbi tiho pričaju, škrguću zubima! Znaš li, Joža, da Užičani pevaju ovakvu pesmu od koje mi se kosa diže na glavi:

"Zlatibore šapni Tari
Da Krcuna ubi Stari
Oj, Srbijo, al' si tužna
Da l' si tako Titu dužna
Bez Krcuna Srbijanca tanka
Šta bi bilo da ne rodi Marka
Druže Tito otrovnice
Kad ćeš doći u Užice
Hoćeš smeti kroz ulice
Da provedeš ulizice".

BROZ: Prekini! Kažem ti da prekineš. (Ustade, poče nervozno da šeta. Udaljava se od letnje bašte, prilazi posluzi. Stevo primijeti da uzima ponovo one zelene pilule, pri čemu se nasmiješi. Zatim se vrati. Nastavi...)
On je bio emotivan, kako da kažem, naopak čovjek! To svjetska i srpska propaganda pripisuje meni, a ja ti kažem da je to neko drugi napravio, a ti nikad nijesi mogao da mi daš uvjerljive i sigurne podatke: ko je to, i zašto mu je montiran udes?

STEVO: Znam da je šestog decembra 1964. godine za Užice trebalo da ide budući predsednik Skupštine Srbije, Dušan Petrović Šane. U zadnjem momentu, neko je promijenio tu odluku, te je to naređeno Krcunu? Valjda je to bio sastanak političkog aktiva? Ja vjerujem da je to učinio neko iz tadašnjeg vojnog vrha? ... Padala je kiša, put je bio klizav i mokar. A, bilo je i magle!? Oko podne, kod Stepojevca, sa automobilom marke "oldsmobil" (gdje smo za nesreću imali samo taj jedan!?), na jednoj teškoj krivini, doživeo je saobraćajni udes?

BROZ: Ja sam znao da je u Skupštini Srbije, jer mi je to javio Marko, došlo do nekih nesuglasica između Dušana Petrovića Šaneta, koga smo ionako planirali da zameni Krcuna, i Jovana Veselinova. Krcun je delovao plahovito i, kada je shvatio da u Užice nema ko otići, sjeo je u taj automobil, sa šoferom i pratnjom - i krenuo. Baš na tom putu, koji je dosta uzak, koji ima jaku krivinu, pojavila su se, sa jednog sporednog puta, zaprežna volovska kola jednog meštanina koji je, u to vrijeme, dovlačio drva iz šume. Kasnije, kada je ispitivan vozač koji je preživeo udes, živio je samo sedam dana, po njegovoj izjavi, kako mi je rekao Mišković, ti i Marko, nije se moglo naslutiti da je to "montaža" za Krcunovo ubistvo? ...Mnogi nesumnjivo postavljaju pitanje zašto je odmah, poslije udesa, naišla patrola milicije!? Pa, ja sam sa Markom bio u stalnoj vezi, te sam deset minuta do dvanaest sati pitao da li je Krcun dobro stigao u Užice? Sa tim se manipuliše! Ali sam to radio iz iskrene zabrinutosti kada mi je Marko rekao pod kakvim je uslovima otišao na put, kako je vrijeme, kiša i sumaglica? Rijetko ko od funkcionera takvog ranga smo puštali na put ranije vozilom?

STEVO: Ali je ta patrola razvalila automobil i hitno odnijela Krcuna u lazarevačku bolnicu. Kažu da je tu bilo i mrtvih i povređenih, ali "njih" je interesovao samo Krcun?
BROZ: Pa, normalno! Niko nije znao da li je mrtav, bio je u komi, trebala mu je hitna pomoć kako bi preživeo?... Izveštaj koji sam ja prostudirao, u istom se kaže "da su naišli drugi automobili, pokupili povređene i prevezli za Beograd". I to je logično, jer je samo jedan Krcun i njemu je trebalo ukazati hitnu pomoć u najbližoj lekarni. Bolnici.

STEVO: Ko je naredio da se ta kola, automobil, u kojima su bili povređeni i mrtvi, zaustave kod Žarkova, da ih preuzmu od vozača-civila? Znači, DB ili KOS? ... Šta se želelo sa tim? Da svjedoci ne progovore?
BROZ: Ti, Ivek, pretjeruješ? Uvijek si, kao policajac, sumnjičav? Čeprkaš ne bi li nešto iščeprkao?... Pa, normalno da sa mjesta udesa nije mogao niko imati telefon i javiti to meni, Marku, Ivanu, Gošnjaku, Šanetu, Ljubičiću, tebi? To je javljeno iz Užica, te su službena kola krenula u susret unesrećenima...

STEVO: Udes se dogodio 6. decembra 1964. godine u petak. Kako to da vozač Lamić živi sedam dana poslije nesreće i da poslije sedam dana bude ubijen?
BROZ: Šta kažeš? ...Ubijen!?

STEVO: Upravnik bolnice, koga sam žestoko ispitivao, mi je rekao da je ušla neka doktorka Lela, koja je radila u vojnoj bolnici, koju je on ranije samo po imenu poznavao, i da se zvala "Lela"? ... Rekla mu je da li može šta da mu pomogne, pošto oporavak ide dobro i - najvažnije: da si je ti lično poslao, te da želi da pogleda bolesnika? Kada ih je napustila, umro je u teškim stomačnim i disajnim grčevima za pet minuta. Upravnik bolnice je izvestio SDB, a ovi Žeželja, a Žeželj je obavestio tebe. Ja sam naredio obdukciju i ustanovio da je u injekciji penicilina bilo i arsenika! Kada smo ispitivali tu "Lelu", gde smo prvo pokušali da izvršimo identifikaciju njene ličnosti, nije progovorila, a kod nje nijesmo našli ništa što bi nas navelo na bilo kakav trag. Ti si aktivirao svoju super-tajnu policiju da je nađu, pre nego što je umrla kazala je: "Morala sam, progovorio bi?" Kada sam je lično upitao ko stoji iza ubistva Krcuna, kazala mi je: "Ubijte me, ne znam?" Tako je izdahnula...

nastaviće se


vesti po rubrikama

^feljton

16:54h

Tajni razgovori Tito - Krajačić (39)

17:02h

Policija i sekte (12)

      


FastCounter by LinkExchange