[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 14. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zategnutost u odnosima Rusije i Gruzije

Jačanje snaga na granici

SAD isključuju političku trgovinu tipa "Gruzija za Irak"

MOSKVA (Tanjug, Beta-Rojters) - Zamenik američkog državnog sekretara Džon Bolton, koji boravi u poseti Rusiji, isključio je juče mogućnost razmene bilo kakvih ustupaka između Vašingtona i Moskve u njihovim stavovima o situaciji oko Iraka i Gruzije.

"Nikakve razmene ustupaka po pitanju stava SAD o Iraku neće biti, ni sa Rusijom, ni sa drugim zemljama. Naša pozicija je jaka sama po sebi, veoma je argumentovana i osnovana", rekao je on.

Prekjuče je Stejt department saopštio da SAD neće podržati ruskog predsednika Vladimira Putina ukoliko ispuni svoju pretnju i napadne baze čečenskih pobunjenika u Gruziji. "SAD podržavaju teritorijalni integritet Gruzije i protiviće se svakoj unilateralnoj vojnoj akciji Rusije unutar Gruzije", rekao je jedan predstavnik Stejt departmenta.

Predsednik Putin je u sredu upozorio generalnog sekretara UN i lidere zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti UN da će, ako Gruzija ne uništi teroriste na svojoj teritoriji, Rusija "preduzeti adekvatne mere" i iskoristiti svoje pravo na samoodbranu od terorističke opasnosti.

Juče su, inače, Rusija i Gruzija gotovo istovremeno objavile da su pojačale zaštitu granice između dve zemlje.

Rukovodstvo Federalne pogranične službe (FPS) Rusije saopštilo je da je čečenski deo granice s Gruzijom "pouzdano zatvoren". Prema rečima zamenika direktora FSP, general-pukovnika Nikolaja Rezničenka, čečenski deo granice i dalje izaziva zabrinutost Rusije zbog toga što su u Pankijskom klancu na teritoriji Gruzije koncentrisane snage ekstremista.

Istovremeno, načelnik štaba gruzijskih pograničnih snaga pukovnik Kornelij Salija saopštio je da je Gruzija počela da pojačava snage na čečenskom delu granice s Rusijom. Na tom delu otvorene su dve nove pogranične stanice, koje treba da zatvore ekstremistima moguće pravce prelaska granice, rekao je Salija.

Čečenski deo rusko-gruzijske granice iznosi 82 kilometra.


vesti po rubrikama

^svet

17:02h

Zategnutost u odnosima Rusije i Gruzije

17:18h

Sutra u Švedskoj parlamentarni izbori

17:29h

Odjeci Bušovog govora u UNFastCounter by LinkExchange