[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 14. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dragan Jočić, kopredsedavajući Ustavne komisije predviđa

Povelja tek posle izbora

BEOGRAD - Zoran Đinđić, srpski premijer izjavio je Tanjugu da u poslednjih sedam dana nisu vođeni razgovori o usaglašavanju teksta ustavne povelje.

- Došlo je do zastoja i opasnog uljuljkivanja u ideju da to pitanje možda i nije hitno - rekao je Đinđić i ocenio da je rešavanje statusa Srbije i Crne Gore neophodan uslov za svaku ozbiljnu integraciju zemlje, kao i da za prevazilaženje problema oko izbora poslanika postoje dve opcije.

Prvo dogovor pa sednica
Boško Ristić, član Komisije koji će i predsedavati sledećom sednicom, rekao je da je neće zakazivati dok ne dobije pismenu potvrdu da su se potpisnici Sporazuma i vodeće partije dogovorile oko izbora poslanika.

- Jedna je da, kao što piše u Sporazumu, pitanje rešimo tako što će se definisati da parlament treba da izražava volju građana, da će izbori biti po evropskim standardima i da će se održati u kratkom roku. Ako bude usvojena ovakva povelja, u parlamentu Srbije bi mogao biti usvojen zakon, koji bi predviđao direktne izbore, a Crnoj Gori bi bilo ostavljeno da se opredeli posle izbora. Druga varijanta je da sa celim paketom čekamo izbore u Crnoj Gori, ali mislim da je ona gubitnička, jer propuštamo jesen za početak pregovora sa EU - istakao je Đinđić i dodao da smatra da je to opasan stav, da vremena za okončanje sporazuma ima vrlo malo i da su upozorenja iz Evrope jasna.

- Bez postizanja saglasnosti oko tog pitanja neće biti usvojena povelja, a ono se sada koristi za politizaciju u izbornoj kampanji. Oko načina izbora vođeni su pregovori u prisustvu Havijera Solane. Vojislav Koštunica je insistirao da se odmah u povelju upiše neposredan izbor poslanika, tako da nije postignut dogovor - rekao je za "Glas" Boško Ristić, kopredsedavajući Ustavne komisije i dodao da je Milo Đukanović bio spreman da prihvati neposredne izbore ukoliko to nalaže EU, ali tek posle izbora u Crnoj Gori.

Dragan Jočić, kopredsedavajući Komisije kazao je za "Glas" da misli da povelja neće biti doneta pre izbora u Crnoj Gori.

- Ona mora biti doneta u celosti, a ne na parče. Đinđić koči povelju i trudi se da ide u prilog Đukanovićevoj politici i oni su najveći problem integracije. Vojislav Koštunica je samo jedan od potpisnika, tako da od njega ništa ne zavisi, već od drugih potpisnika i Komisije. Ono što DS predlaže je zaobilaženje institucija - kaže Jočić i dodaje da je ubeđen da će opstati državna zajednica, kao i da ćemo ući u SE.

L. Čolić


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Dragan Jočić: Povelja tek posle izbora

17:20h

Nova ponuda EU Srbiji i Crnoj Gori

17:30h

Zoran Đinđić, premijer Srbije, o optužbama Ljiljane Buhe

17:35h

Dobrica Ćosić o masovnom povratku Srba na Kosmet

17:45h

Živković o najavljenom masovnom povratku na Kosovo

17:50h

"Rosijskaja gazeta": Šverc cigareta šteti Srbiji

18:00h

Miroljub Labus: Šta nudim Srbiji?

18:15h

Mićunović: SE smatra da smo ispunili uslov za prijem

18:20h

"Glas" istražuje: Čija vozila u kampanji koriste predsednički kandidati?

18:30h

Obradović poručio glasačima iz Loznice: Neka srce odluči

18:35h

Prijepolje, Nova Varoš, Užice: Labus poklonio kompjutere

18:45h

Drašković pred žiteljima 12 sela u Banatu

18:47h

Koštunica govorio na Kolumbija univerzitetu

18:50h

Maršićanin: Koštunica pobeđuje

19:00h

Bjelica, Šešelj i Matić traže: Sloboda za Miloševića

19:05h

Joksimovićeva: Koštuničin govor mržnje

19:15h

Pelević: DOS sprema veliku izbornu prevaru

19:30h

RIK usvojio listu predsedničkih kandidata     


FastCounter by LinkExchange