GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 

Podrška

Divca za predsednika

Poštovani gospodine, budite originalni i odgovorni: osmislite, povedite i realizujte kampanju "Divca za predsednika Srbije".

Podići ćete tiraž, ali i omogućiti nekompromitovanom i mudrom sportisti da, poput pisca Havela ili nekada lošeg glumca Regana, s lakoćom, plebiscitarno pobedi na izborima. Uostalom, pogledajte alternativu.

MIROLJUB STOJAKOVIĆ, MLAĐA SA KRSTA, BEOGRAD


Sećanje

Sudija Gerasimović

Dežurstva u Palati pravde su doživljaji posebne vrste. Njima dominira onaj nepopravljivi, ko zna još kad umetnuti, pomalo groteskni osećaj značaja, nekakve posebne važnosti kojim nas informiše taj dan, prožet neizlečivo teskobnim iščekivanjem događaja, nečega nesvakidašnje značajnog, što će neprimetne i skrajnute, ali uvek spremne i poslušne šrafove levijatanskog mehanizma naterati da, uz svu onu zaglušujuću škripu, zveket i pompu, lenjo pokrenu svoje kabaste trupine i konačno izađu iz anonimne pripravnosti.

Za vreme jednog takvog dežurstva, dugog, neprolaznog i dozlaboga dosadnog, kada su isprane, dremljive i površne priče oba sudionika beznadežno krunile i vrtele u krug, često i sudarajući po svom lavirintskom bezizlazu, kada je uobičajena prisutnost obojice u dežurnoj sobi bila pred iščekujućim istekom, zazvonio je telefon, prvi put toga dana.

Istražni sudija Gerasimović nevoljno podiže slušalicu, predstavi se onim svojim gospodski učtivim glasom koji mu je savršeno pristajao, započe nemušti, nepovezani razgovor sa svojim sagovornikom, brzo zaključi da od toga nema naročite koristi, podiže one svoje guste, dobroćudne obrve, spusti slušalicu i obrati se javnom tužiocu koji se, nezainteresovan za sudbinu razgovora, uveliko razdragano spremao za odlazak i iščekujući zasluženi počinak.

- Inspektor Petaković iz Stanice milicije Batajnica se javlja, kaže, uhvatili su grupu Roma, konjokradica, i hoće da ih privedu nama, odmah, sa sve konjima, samo da pohvataju još nekoliko odbeglih.
- Koliko? - zapita još uvek nezainteresovani tužilac, ne prekidajući ritualno pakovanje svoje opasno nabrekle tašne.
- Ne znam tačno, reče mi oko dvadesetak - saopšti Gera ozbiljnim, savršeno mirnim glasom, sada već zastalom, početno zaprepašćenom tužiocu.

- Gero, ne zavitlavaj me, suviše sam star za takve stvari, imam još stotinu poslova kod kuće, ženu, decu, domaće zadatke...
- I ja bih se radije sa lupom zagnjurio u one moje marke nego besomučno nadgovarao ovde sa tobom i timario tamo nekakve još ne ukroćene konje - odvrati sudija Gerasimović sa blagom žestinom u glasu.
- A je l' on lud, taj Pataković, kakvi konji, kakvi Cig..., te lopuže sad pred "Dnevnik", gde bre da dođu, šta je ovo ljudi, što sve meni mora da se desi, zovi tog Patakovića, molim te, neka zadrži te konje i za te C... - te lopove do sutra, a što mora odmah da ih privodi kada ima tri dana - sada već uspaničeno zavapi javni tužilac.

- Pataković, inspektor Petaković tužioče, izvolite, recite mu sami, pomalo već ljutito mu se obrati sudija, pružajući mu telefon. Potom napusti dežuranu, siđe u neosvetljeni trem Palate pravde, u stvari parking za automobile zaposlenih, prošeta se praznim prostorom koji je mogao ličiti na solidan amaterski odbojkaški teren ili napuštenu pozorišnu binu, kao kakav odocneli glavni glumac, onako visok, elegantan, stasit i brzo zaključi da je najbolje konje vezati za betonske stubove kojih je bilo nekako, taman toliko, što saopšti i usnulim stražarima i zamoli ih da spreme užad i koji naramak zobi, tek da najavljene konje pristojno i bezbedno ugoste u Palati pravde, kao pravi domaćini. Stražari ostadoše širom otvorenih i očiju i ustiju.

Priča se, naravno, namotavala na svoj prvobitno započeti kalem sa svih strana, u svom neuhvatljivom ritmu, ulepšavala, uozbiljavala, krunila i odevala u različita ruha, bez konačne, zvanične autentične verzije, ali je njena suština ipak ostala netaknuta.

Dakle, sudija Gerasimović se mirno vratio u dežuranu, blago hramajućim hodom iscrpljenog odbojkaša, sa iznenadnim dečačkim sjajem u očima, i u njoj zatiče usplahirenog tužioca kako bezuspešno pokušava da pronađe i odvrati inspektora Petakovića od nameravanog suludog poduhvata.
- Sigurno je već krenuo - pokuša da ga umiri sudija - šta da radimo tužioče, propisi su propisi, beskrajna je ovo i nikad zatvoriva čekaonica.

I dok je sedeo i, po ko zna koji put toga dana, pripaljivao dugački "Marlboro", javni tužilac je skakao po dežurani psujući telefon i inspektora Petakovića, preteći mu da će ga uhapsiti sa sve konjima i onim C... lopovima, "pa nije bre ovo Divlji zapad, Gero, zar sam došao u Beograd da budem konjarski tužilac, Gero, molim te, brate, slušaj me, ja to neću da radim". Gera ga i ne pogleda, zabaci glavu unazad, na uzglavlje fotelje i odluta mislima na tople plaže Australije, koje su mu uvek nekako izmicale, upravo kada bi mu bile nadohvat ruke.

Prolazili su sati i sati, otkucala je i ponoć, u zlo doba, pronađoše dežurnog u Stanici milicije Batajnica koji ništa nije znao o konjokradicama niti o inspektoru Petakoviću ili Patakoviću. Ni dan danas se ne zna kada su napustili dežuranu, jer je ljutiti tužilac zapretio čuvarima da će ih sve pohapsiti ako išta procuri o vremenu njihovog odlaska.

Sutradan. Jutarnji sastanak svih istražnih sudija kao na kakvom ratnom zgarištu, jer se ništa ne vidi od neprozirnih oblaka duvanskog dima. Čitaju se novine, ritualno ispija kafa, brižljivo analizira aktuelna politička situacija, pričaju vicevi, ogovaraju javni tužioci... Sudija Gerasimović, vidno neispavan, bledunjav, ali uobičajeno elegantan, obrijan, namirisan, sa onim neugaslim dečačkim sjajem u očima. Ćuti i puši.

Ulazi sudija Simeunović koji se inače gnuša ovakvih sudijskih kružoka, uobičajenog stepena nervoze, uzlazno ljut na ceo svet, prilazi Geri sa kojim, inače jedino i komunicira, žali mu se na svoj dugotrajni proliv na jučerašnjem dežurstvu. Gera nešto promumla kroz gusti oblak duvanskog dima, ne skidajući pogled sa novina. Nele se napravi nevešt da ga nije čuo i ponovi pitanje, a Gera mu odvrati uljudno, pobednički lako cinično, kako, eto, srećom, ništa nije imao. Nele ne promeni izraz lica, zaćuta, nastavi da šeta nervozno po dežurani, ponovo priđe Geri i zapita ga detinje nestrpljivo: "Kako ništa? A šta je bilo sa onim konjima?"

Koliko dugo nisu govorili sudije Gerasimović i Simeunović, tačno se još uvek ne zna i to za ovu priču nije ni važno. Sa sigurnošću se ne zna, ali se osnovano sumnja da je sudija Gerasimović odmah prepoznao glas navodnog inspektora Petakovića, ustvari svog jurodivog prijatelja i kolege - sudije Simeunovića i da je, iako neprijavljen, drugarski vešto i diskretno čuvajući tajnu, i više nego uspešno odigrao svoju ulogu u nesvakidašnjem štosu svog velikog druga.

I upravo kada se sudija Gerasimović konačno obreo na toplim plažama Australije, neočekivano i misteriozno, kako to samo on ume da priredi, nestao je sudija Simeunović, a ovo, posle neuspele dvogodišnje, ovozemaljske istrage o uzrocima njegove smrti, u taj svet nepoznate kakvoće i neispitanih dimenzija, hrabro se otisnuo i sudija Gerasimović, da bi, između ostalog, dovršio istragu o mističnoj smrti svog velikog druga.

Ili je sve to samo još jedan u nizu, ovoga puta savršeni, nerazotkriveni štos o kome su obojica sanjali, znajući da im takva drskost od tvorca nikada neće biti oproštena.

Ostaće, siguran sam, i u tim nama nedostupnim i neshvatljivim svetovima i dimenzijama, one istinski pravedne, nepotkupljive, umorno cinične nebeske sudije, kakvi su bili i za svojih ovozemaljskih života, ostavljajući nam, nemuštim testamentom, sijaset debelih fascikli sećanja sa palimpsestnim, teško razumljivim mapama svog tajno zakopanog blaga, da njihovim odgonetanjem pokušamo da ga otkrijemo, dotaknemo i sačuvamo.

MILIJA MILOVANOVIĆ, ZAMENIK OKRUŽNOG JAVNOG TUŽIOCA U BEOGRADU, BEOGRAD