[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Peta titula svetskog šampiona gurnula u zapećak nemire unutar ekipe na SP u Indijanapolisu

Pešićeva osveta od zlata

Selektor plavih završio šampionat kao apsolutni pobednik, dok priča frustriranog Radmanovića možda nikad neće biti ispričana...

Uspeh pokriva sve tamne trenutke koji su mu prethodili. Zlatna medalja na 14. Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu, istorijska po mnogo čemu, odgurnula je u zapećak probleme unutar jugoslovenske reprezentacije tokom boravka u najkošarkaškijem američkom gradu.

Iako su gotovo svi negirali postojanje bilo kakvih nesuglasica, sve do poslednje utakmice drugog kruga takmičenja sa Turskom, atmosfera u ekipi ničim nije podsećala na šampionsku. Sumorna lica, neuobičajena tišina na klupi plavih, bez sportskih gestikulacija i uz veoma malo komunikacije, primetna nervoza selektora Svetislava Pešića, koja je eskalirala posle poraza od Portorika neumesnim obraćanjem prisutnim novinarima.

- Šta je bilo, "bušite", gledate s tribina i smejete se - dobacio je Pešić u prolazu iznenađenim predstavnicima medija.

Najupečatljivija, mada ne i jedina ilustracija ove priče, svakako je slučaj Vladimira Radmanovića, koji je na šampionat došao kao jedan od najboljih NBA rukija protekle sezone i igrač koji svojim fizičkim i košarkaškim potencijalima može da udahne svežinu Pešićevoj selekciji.

Ipak, osim po svetskoj tituli i veličanstvenom beogradskom dočeku, Radmanović će Indijanapolis pamtiti i po dešavanjima koja prevazilaze selektorovo objašnjenje da "u ovom trenutku nije spreman da pomogne reprezentaciji".

Sve je počelo nakon poraza od Španije, kada je po nezvaničnim informacijama (zvaničnih možda nikad neće ni biti) Radmanović ušao u verbalni duel sa razbesnelim Pešićem, ne dozvoljavajući obraćanje visinom tona koja je često tokom šampionata bila previsoka. Kako se moglo načuti, čak je i bio spreman da napusti ekipu!

Vlade Divac, kao faktor stabilnosti, opustio je prenapregnute nerve u pomenutom duelu, ali je Pešić odgovorio marginalizovanjem Radmanovićevog učešća u igri, te je igrač Sijetla do kraja šampionata omirisao teren samo u finišu meča sa Turskom.

- Da, da, da... Ovo mi je mnogo značilo - u prolazu je sarkastičnim glasom rekao Radmanović posle te utakmice, nije otišao u svlačionicu i sam se uputio u hotel.

Vrhunac je svakako odluka selektora da udalji Radmanovića iz tima na poluvremenu polufinalne utakmice sa Novim Zelandom. Dok je s tribina, okružen publikom, bez reči pratio meč, igrači s klupe su ga često tražili pogledom.

Pešić ponovo nije želeo da komentariše takvu odluku, naglasivši značaj finalne igre sa Argentinom, dok se posle utakmice saznalo da je bio iznerviran time što je Radmanović nezainteresovano jeo bananu u trenucima kada je ekipi objašnjavao taktiku za nastavak meča. Saznalo se i da nije samo Radmanović jeo bananu. Ali, očito je prevagnuo animozitet između njih dvojice.

- Pitajte Pešića šta je bilo, ja ću pričati kada se vratim u Beograd. Sutra je finale i ne želim da dižem tenziju - prozborio je Radmanović nakon sporne utakmice.

Finalnu utakmicu pratio je iz lože Konseko Fildhausa, dok je njegovu medalju, u njegovom dresu, primio 13. igrač Aleksandar Smiljanić.

Ipak, vratio se u Beograd kao deo ekipe, proslavio titulu na skupštinskoj terasi kao deo ekipe, napokon sa osmehom licu, tako da Radmanovićeva priča možda neće biti ni ispričana.

Sa osećajem ličnog trijumfa, nad sportskim protivnicima i onima koji "buše", Svetislav Pešić je napustio Indijanapolis. Uspeh sve briše...

V. Preradović


vesti po rubrikama

^sport

15:00h

Peta titula svetskog šampiona gurnula u zapećak nemire unutar ekipe na SP u Indijanapolisu

15:15h

Košarkaške vesti: Profitirali Sančez, Koturović i Aroja; Nesterović i dalje "vuk"...

15:35h

Mijatović dolaskom u Levante zatvara čarobni fudbalski krug

15:45h

Nenad Lukić o razlozima prelaska iz CSK u Spartak iz Varne

15:55h

Dodeljivanjem organizacije Kupa nacija, EHF odala priznanje našoj zemlji i RSJ

16:10h

Naš dvojac bez kormilara Stojić - Višacki otputovali u Španiju na SPFastCounter by LinkExchange