[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Obudkcioni nalaz smrti Ivana Obradovića (9) iz Niša na ekspertizi

Dečak se ugušio, imao zdravo srce

Roditeljima usmeno saopšteni rezultati obdukcije, a zvaničan nalaz najavljen za ponedeljak

NIŠ - Roditeljima Ivana Obradovića, devetogodišnjaka koji je 25. avgusta preminuo na Dečijoj klinici u Nišu, juče je posle neobjašnjivog kašnjenja, usmeno predočen obdukcioni nalaz Zavoda za sudsku medicinu.

Obdukcija je inače i rađena na zahtev roditelja koji tvrde da je njihov sin preminuo zbog nemarnosti i kašnjenja dežurnog lekara Dečije klinike dr Martina Novaka, a nakon prethodno saniranog astmatičnog napada u Hitnoj pomoći.

U Zavodu za sudsku medicinu novinarima juče nisu želeli da dostave obdukcioni nalaz, uz napomenu da su "krivi što se oko svega digla tolika medijska frka", a majci Dragani je rečeno da će nalaz biti konačan narednog ponedeljka, posle ekspertize tima koji je formiran na zahtev Ministarstva zdravlja.

Zanimljivo je da je prvobitni obdukcioni nalaz koji je saopšten roditeljima ukazivao "na trajnu i tešku srčanu manu koja je Ivanu davala šansu na najviše još šest meseci života", a bio je povučen nakon protesta roditelja i njihove napomene da je nerealan i da samo služi pravdanju tvrdnje dežurnog dr Novaka da "Ivanu nije bilo spasa".

- Juče mi je, nakon insistiranja novinara, u Zavodu za sudsku medicinu saopšteno da je Ivan "umro usled gušenja izazvanog astmatičnim alergijskim napadom i nisu pronađeni tragovi nekog ozbiljnijeg oboljenja koje bi moglo da izazove smrtni ishod", kaže za "Glas" majka Dragana Obradović.

Ali, ona dodaje i da joj je stavljeno do znanja da će ovaj nalaz, pre konačnog objavljivanja, biti "proveren" ekspertskim veštačenjem, posle čega bi i definitivno bilo jasno da li bi blagovremeno pružena lekarska pomoć sprečila Ivanovu smrt.

Roditelji pokojnog Ivana ističu da će nakon konačnog dobijanja obdukcionog nalaza odmah podneti krivične prijave i tužbe protiv dežurnog lekara i ostalog osoblja Dečije klinike, za koje smatraju da su nemarom i odsustvom sa radnog mesta u vreme kada je Ivan dopremljen iz Hitne pomoći uz prethodnu najavu, izazvali dečakovu smrt.

Niški SUP je saopštio da će sve činjenice do kojih su došli tokom istrage, uz obdukcioni nalaz, proslediti nadležnom tužilaštvu. Prekjuče su u Kliničkom centru boravili i članovi ekspertskog tima, a novinari su u međuvremenu saznali da Disciplinska komisija, čiji je "hitan i objektivan rad" najavljen od strane rukovodstva Kliničkog centra, u stvari i ne postoji, niti njen predsednik zna da je na toj funkciji.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^hronika

17:58h

Obudkcioni nalaz smrti Ivana Obradovića (9) iz Niša na ekspertizi

18:06h

Pančevo: Poginuo pilot Saša Hans (32) prilikom probe novog aviona

18:14h

Balistički stručnjaci utvrdili: Čedić ubijao iz nađene puške

18:21h

Suđenje kuvaru iz Sombora: Ojadio žrtve za 7.200 evra

18:36h

Suđenje optuženima za zločin na Ibarskoj magistrali

18:57h

Privedeni direktori DD "Posavina" i "Vest komerca"

19:03h

Beograd: Suđenje zbog iznude do 4.000 evra     


FastCounter by LinkExchange