[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Premijer Zoran Đinđić založio se za brže promene na fakultetima

Da ne ostanemo mimo sveta

Knežević: pojedini univerzitetski udžbenici takvi da je bolje i da se ne otvore

BEOGRAD - Raskorak između strategije reforme i svakodnevice na univerzitetu je uočljiv i zabrinjava, jer pokazuje da oni koji pripremaju reforme nisu našli put do svakodnevnog univerzitetskog života, upozorio je juče Zoran Đinđić, u razgovoru sa studentima i predstavnicima univerziteta.

On se u prisustvu resornog ministra založio za brže promene, pre svega na fakultetima na kojima to može da se uradi bez mnogo novca, ali sa dobrim planom. Cela priča oko reformi zasniva se na usaglašavanju sa svetskim standardima, jer domaći sistem visokog školstva ne može da ostane mimo tih kriterijuma, poručio je premijer.

Ministar Gašo Knežević je kritikovao univerzitetske kolege, rekavši da, za razliku od zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, oni nisu mnogo raspoloženi za reforme. To zapažanje potkrepio je pričom da je na Pravnom fakultetu gde je zaposlen, pre dve godine predložio da se uvede novi predmet koji se izučava u celom svetu i čak napisao udžbenik o svom trošku, ali sem "tapšanja po ramenima", ništa nije urađeno. A osim te inicijative, on ima u glavi još tri predloga.

Uz opasku da su pojedini univerzitetski udžbenici takvi da je bolje i da se ne otvore jer su puni materijalnih grešaka, on je upozorio da su i strani donatori primetili da ljudi na univerzitetu nisu skloni promenama, jer su mu u nedavnim razgovorima saopštili da bi oni rado ulagali u naše visoko školstvo- ali oklevaju da to učine jer misle da naši univerziteti nisu spremni da taj novac iskoriste. Iz te konstatacije izdvaja se "samo Univerzitet u Novom Sadu".

Posle razgovora sa studentima kojima su dugo nabrajali slabosti postojećeg sistema obrazovanja (arhaični programi, loši udžbenici, profesori koji ne žele da se usavršavaju), ministar je obećao da će već sutra svi univerziteti u Srbiji dobiti pismo za fakultete društvenih nauka, sa predlogom da imenuju članove komisija koji će analizirati i uporediti domaće programe sa svetskim. Procenu kvaliteta udžbenika, pošto se radi o struci, moraće da urade sami fakulteti.

Miloš Milovanović, apsolvent Ekonomskog fakulteta u Beogradu, rekao je da se studentima ne dopada tempo reformi i ocenio da je postojeći sistem visokog obrazovanja neefikasan. Za pet poslednjih godina, prosečno se upiše po 20.000 brucoša, a godišnje diplomira tek oko 5.000 akademaca. Uz opasku da profesori ne žele promene jer štite svoj lagodni život, a da studenti idu linijom manjeg otpora, Milovanović je izložio listu zabluda koje su u opticaju na univerzitetu- na prvom mestu tog spiska je verovanje da za reformu treba dosta para.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:17h

Premijer Đinđić založio se za brže promene na fakultetima

16:28h

Novinari o svom poslu: Kreativan i loše plaćen

16:39h

Za građane nekadašnje SFRJ uputstvo o vraćanju imovine

16:54h

Niš: Posle tuče na Medicinskom fakultetu

17:08h

Bivši direktor EDB Uskoković, tužio novinara

17:14h

U Novom Pazaru, posle sukoba "navijača", situacija se stabilizuje

17:19h

Načelnik Raškog okruga: Događaji u Novom Pazaru nas iznenadili, nismo ih spremno dočekali

17:26h

Mr Dimić, lekar na ispomoći u Kosovskoj Mitrovici: Tom narodu treba naša pomoć

17:46h

Britanski savet u Beogradu otvorio elektronski obrazovni centar     


FastCounter by LinkExchange