GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 

Razmišljanje

Amerikanci nemaju jake kočnice!?

U načelu sam kosmopolita. Amerika je zemlja za poštovanje i svaki njen potez odražava se na sve ljude i zemlje sveta! Zato njihove odluke moraju, preko SB UN, da budu kontrolisane. Mislim na pripremu za invaziju na Irak, stav povodom MKS-a, te najnoviji stav prema Vladi RS povodom izveštaja u Srebrenici.

Parapsiholog sam i izuzetno obaveštajno informisan. Neka Ameri, od Roja Džefersona, pukovnika DIA (nije pravo ime), uzmu sve podatke oko Srebrenice, pa će videti da su mudžahedini i vojska BiH pobili više Srba i spalili sela oko Srebrenice nego što su to, u direktnom ratnom sukobu, oružane snage RS, pod komandom Krstića i Miloševića, likvidirali borce armije BiH - Srebrenčane!? Zašto to kriju i napadaju argumentovane podatke pozivajući se na svoje ratne saveznike:

"To je politički gaf ove vlade (ko drugi nego Dodik) amaterski napisan u svrhu manipulacije javnim mnjenjem pred izbore u BiH 5. oktobra, jer se vidi da je izveštaj pisan pre nekoliko godina i da ga je pisao jedan čovek (znaju dobro na koga misle, i znaju dobro da to nije tako kako svetskoj javnosti žele još da prestavljaju Srbe u RS i njene organe, posebno što su nemoćni da uhvate Karadžića i Ratka Mladića, jer dok su oni na slobodi, dok nisu u kazamatu njihovog političkog suda, oni će uvek strepeti od odgovornosti šta su sve počinili srpskoj naciji, te plaćanju reparacija zbog agresije i na RS i na SRJ!). Izveštaj je pisan '96. i '97, što dokazuje i podatak da u njemu nema izveštaja holandskog Instituta za ratnu dokumentaciju o Srebrenici..."

Čudno saopštenje za takvu supersilu? Zato pitam: Zašto ne objave podatke o događajima kako je nastao masakr civila u Ulici Vaske Miskina, na Markalama, u koju svrhu je to pripisano Vojsci RS, zna se! Jer, ako to sada neće reći i otkriti, to će uraditi, umesto njih, istorija? A šta će Amerima tada reći pokolenja koja su tako žestoko manipulisana i obmanjivana! Sarađivali su s Alkaidom, a ista im je priredila 11. septembar!?

Prilika je da izrazim saučešće zbog te tragedije divnom američkom narodu, ali ne i "divnim" američkim kongresmenima i političarima, koji ne bi bili to što jesu u američkom narodu da nisu u lobijima islamskog fundamentalizma... No, i to će im se obiti o glavu!

Istorija će pokazati i dokazati nemontiranim i nameštenim svedocima, "insajderima", da je "mudžahedin brigada" presekla konvoj civila iz Srebrenice i da je, pred zoru, izvršila ono što sada pripisuju Srbima! I to je znao vrh (politički i vojni) BiH, to zna vojni i politički vrh RS! U čijem je interesu da Srbi uvek budu krivi, zna se.

ILIJA GARAŠANIN, NIŠ


Nevolja

Umor umesto odmora

Da li je zatajila turska strana ili agencija Rotemi

Sve je počelo kao u bajci, dugo očekivano letovanje, Kušadasi, od 16 do 25. avgusta - u organizaciji turističke agencije Rotema iz Beograda. Aranžman je podrazumevao devet punih pansiona (švedski sto - doručak i večera), hotel sa tri zvezdice, smeštaj u dvokrevetnim sobama sa klima uređajem, autobuski prevoz i prisustvo vodiča.

Cena aranžmana bila je 215 evra. Dva dana pred polazak, u agenciju je stigla potvrda rezervacije iz hotela Selvi. No, kada su putnici stigli na odredište ispostavilo se da je hotel prebukiran, i d za njih nema mesta. Posle angažovanja turističke policije Kušadasija, i naplaćene kazne direktoru hotela, putnici su, kao privremeno rešenje prihvatili smeštaj u devet soba.

Njih 30 u devet soba! Sutradan, u pet popodne, premešteni su u drugi hotel. Hotel je bio bez zvezdica, bez klima uređaja, bez švedskog stola (tačnije sa trećerazrednom hranom). Ono što je plaćeno nije dobijeno! Ono što je dogovoreno sa agencijom nije ispoštovano! Dva dana su nepovratno izgubljena! I sve bi bilo kao u bajci bez srećnog kraja, da su junaci izmišljeni, a ne stvarni.

Po povratku u Beograd predstavnici putnika su razgovarali sa vlasnikom agencije Rotema, ali, nije postignut nikakav dogovor o obeštećenju. Vlasnik tvrdi da agencija nije odgovorna za ono što se desilo, kriva je, navodno, turska strana.

Oštećeni putnici traže da se obeštete za razliku - kategorija hotela, neodgovarajuća hrana, dva izgubljena dana u pronalaženju smeštaja... Pokrenuće tužbu. Do sledećeg letovanja čeka ih dugih 12 meseci i nada da će vreme i zaborav uspeti da izbrišu ROTEMIN hod po mukama.

OŠTEĆENI PUTNICI:
Košarkaški klub M-83 iz Železnika - trener MIHOSKI ĐORĐE
ZORAN PRAIZOVIĆ
VESNA TOMIĆ
LJILJANA VUČINIĆ
VLADAN PAVLOVIĆ
MILOŠ DUKIĆ


Užas

Pljačkanje opljačkanih

Mnoge porodice iz BiH su u minulom ratu, da ne bi rizikovale svoje živote, napustile svoju kuću i svoj zavičaj i odlazile tamo gde im nije pretila opasnost po život. Toliko su se rasuli, da ih još uvek ima u svim bivšim republikama predratne Jugoslavije, a najviše u Srbiji.

Ima ih mnogo i u svim državama Zapadne Evrope, u SAD, Kanadi i Australiji, gde većina njih misli da ostane zauvek. Sada je za njih najaktuelnije vraćanje njihovih stanova, kuća i druge imovine, koju koriste porodice kojima je dodijeljena na privremeno korišćenje u ratnom vremenu. Za to vraćanje mora se pribaviti mnogo raznih dokumenata. Neka od tih dokumenata potrebna su i onim pojedincima koji su otišli da žive u drugim zemljama.

Kad se u nadležnim organima opštinske, kantonalne i entitetske vlasti nađu čestiti ljudi koji razumije muke tražioca tih dokumenata i ne zloupotrebljavaju svoju moć, dokumenta se relativno lako dobiju. Ali, kad se tu nađu bezobzirne gulikože, onda onaj ko od njih traži pojedina dokumenta prvo bude izmrcvaren dugim čekanjem dok se ne "seti" da to treba "podmazati". A ako je taj koji traži dokumenta u inostranstvu i traži ih preko nekog bližeg, onda "podmazivanje" mora biti debelo. Evo jednog od drastičnih primera za to. Dejan Laganin iz Livna, koji sada živi u Orlandu - SAD, tražio je da mu u rodnom Livnu svastika Mirjana pribavi smrtovnicu za pokojnu suprugu Milenu.

U nadležnom opštinskom organu nisu hteli da izdaju taj dokumenat, iako je odgovarajući organ Opštine Livno na licu mesta zapisnički konstatovao da su pokojna Milena i njen brat svirepo ubijeni i opljačkani 1992. godine u Livnu, kao civilna lica. U nastojanju da pribavi taj dokumenat, Mirjana se batrgala od Opštine do suda i dok nije dala traženih 600 maraka (a normalno se daje desetak-dvadeset maraka), nije dobila ni obećanje da će smrtovnicu dobiti.

Sada je, s obećanjem, podugo očekuje. "Jadni naš Dejan", kukamo mi, njegovi prijatelji. Supruga mu je kao civilno lice svirepo ubijena, kuća opljačkana, a sada najobičniji dokumenat o svima dobro poznatoj, žalosnoj činjenici u Livnu, ne može dobiti a da ne bude opet opljačkan, koliko god je to na ovaj način moguće.

MR DRAGO BILAL, LOZNICA


Nepravda

I "Infostan" potkrada!

Pre dvadesetak godina, opredelio sam se da se troškovi za stan koje posedujem (održavanje, "Dunav osiguranje", građevinsko zemljište, ekološka zaštita, grejanje, voda i zajednička električna energija) naplaćuju preko mog tekućeg računa 1060520 kod "Poštanske štedionice" Beograd, u okviru objedinjene naplate za Beograd, poznate kao "Infostan", o čemu su mi svakog meseca dostavljane priznanice o uplatama sa naznačenog mog tekućeg računa, sa naznakom "Naplata preko tekućeg računa".

To je redovno (svakog meseca) vršeno sve zaključno sa julom 2002. godine, što je iskazivano u mesečnim izveštajima "Poštanske štedionice" a. d. Beograd o promenama na mom navedenom tekućem računu.

Međutim, sredinom avgusta 2002. godine, od strane "Infostana" dostavljena mi je opšta uplatnica za konačan obračun (uplatu), kojom sam obavezan da uplatim 17,48 dinara, bez naznake "Naplata preko tekućeg računa". Nešto pred kraj avgusta tekuće godine, od "Infostana" mi je dostavljena još jedna uplatnica za avgust 2002, kojom sam obavezan da uplatim 1.297,95 dinara, takođe bez naznake "Naplata preko tekućeg računa". U oba slučaja, intervenisao sam na naznačeni telefon 600-564, sa kojeg mi je dato objašnjenje da je u pitanju greška i da će mi naznačene sume biti naplaćene preko tekućeg računa.

Kako još nisam dobio izvod "Poštanske štedionice" Beograd o promenama na mom tekućem računu za mesec avgust 2002. godine, ovim izražavam osnovanu sumnju da se radi o podmetanju - da vlasnik tekućeg računa (ako to ne uoči) dva puta plati sredstva objedinjene naplate.

SIMO J. KOSTIĆ, BEOGRAD