[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 7. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Skandal na manifestaciji "Serbiart" u Grčkoj

Dani poniženja u Atini

Ministarstvo kulture ni sa čim ne stoji iza projekta i organizatora Darka Bajića

Grčka publika neće videti predstavu Narodnog pozorišta iz Beograda, "Hasanaginicu" Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, iako je bila najavljena u programu manifestacije (organizator je kuća "Magična linija" na čelu s rediteljem Darkom Bajićem), "Dani srpske kulture" (Serbiart) u Atini.

Foto

Iz predstave "Hasanaginica"

Upravnik nacionalnog teatra Ljubivoje Tadić, odustao je od ovog gostovanja dva dana uoči zakazanog puta zbog, kako je izjavio, "ponižavajućih i neprofesionalnih uslova organizatora".

Tadić je naveo da su avionske karte za ekipu predstave kasnile, da je hotelski smeštaj bio problematičan, tačnije nepoznat, iako je NP besplatno ustupio svoju tehniku i za predstave Zvezdara teatra i Beogradskog dramskog koje, takođe, ovih dana gostuju u Atini.

- Najstrašniji čin za mene je otkazivanje predstave - kaže za "Glas" Ljubivoje Tadić. - Ali, NP ne može da gostuje, ako 24 sata pred poletanje aviona za Atinu ne zna ko je dobio vizu, ili ako se ponude dnevnice od 12 evra, a znamo da su za Čačak 600 dinara. Mi smo od organizatora stalno dobijali usmena uveravanja da će sve biti u redu i da su uslovi odlični, a naši majstori i tehničari nam kažu da se u Atini snalaze za hranu, da kupuju sendviče i pice na ulici. Ne može niko da mi priča da će nakon predstave sigurno biti nekih prijema na kojima ćemo moći da večeramo, jer na takvo poniženje nikada nisam pristajao u životu, čak ni u proteklih deset godina najgoreg siromaštva i mraka. Borim se za dostojanstvo pozorišta i umetnika, pa ne dozvoljavam da iko ponižava kuću u kojoj radim - objašnjava Tadić.

Kako su se i zašto "Magična linija" i Darko Bajić uopšte pojavili kao nosioci manifestacije koja je trebalo srpsku kulturu da reprezentuje u najboljem svetlu, pokušali smo da saznamo u Ministarstvu za kulturu Srbije, koje je prihvatilo projekat.

- Manifestaciju "Serbiart" u Atini podržali smo samo kao događaj, kao što bismo podržali svaki program koji nam se ponudi, a koji ima za cilj promociju naše kulture u inostranstvu. Vrlo mala svota novca izdvojena je za kampanju projekta, ali nije ga Ministarstvo naručilo, niti biralo ljude koji će ga nositi, a ni umetnike koji će nas predstavljati u Grčkoj. Ponudi Darka Bajića i "Magičnoj liniji", dakle, dali smo samo moralnu podršku, jer ništa loše nismo videli u tom programu. Naprotiv. Ali, mi apsolutno nemamo nikakve veze sa tim kako će umetnici putovati, gde će spavati ili kolike će dnevnice dobiti - kaže za "Glas" pomoćnik ministra za kulturu Aleksandra Jovićević.

Jučerašnji pokušaji da stupimo u vezu sa Darkom Bajićem ili nekim drugim iz kuće "Magična linija", bili su bezuspešni. Nezvanično smo saznali da će ovih dana Bajić sazvati konferenciju za novinare na kojoj će "sve biti razjašnjeno".

R. R.


vesti po rubrikama

^kultura

16:02h

Skandal na manifestaciji "Serbiart" u Grčkoj

16:11h

Promocija knjige "Umetnost pobune" Ivana Ivačkovća

16:19h

Likovna kolonija Orašac 2002

16:27h

Bijenale arhitekture u Veneciji

16:33h

Ljubiša Samardžić okuplja ekipu za prvi srpsko-hrvatski film posle 12 godina

22:14h

Sinoć u Muzeju jugoslovenske kinoteke: Plaketa Rajku Grliću

      


FastCounter by LinkExchange