[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 7. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tajni razgovori Tito - Krajačić (30)

Broz: Muslimani će biti nacija

"Tako ćemo jeftinije nabavljati naftu od Arapa i iz Afrike"

Broz: - Za dvadeset godina se videlo gde je ko? Valjda Slovenija i Hrvatska, koja ima evropske i istorijske navike rada i reda, neće kaskati za onima koji lenčare, idu masovno na bolovanja, jednom nogom su u fabrici, drugom u selu, pa kažu: "Plata ide a ja ležim, Bog da živi ovaj režim!" E, to neće, i pored njihove ljutnje, više moći... Pa, Ivek! Mi smo to u partijskim dokumentima zapisali: "Svakome prema radu, a ne prema potrebama!"... Zar i oni nisu na tome insistirali?

Stevo: - Mislim da je to i njima jasno! Nego se radi o industrijski mnogo razvijenijem severu nego jugu! Tu, oni vide svoje probleme, tu i tebe okrivljuju. Naročito su im trn one fabrike koje su iznesene iz Vojvodine i Srbije 1948. godine, kada smo se morali spasavati od Staljinove agresije...

Broz: - Pa, to je Bevc rešio sa Kočom! Zar se nije izvršilo prebijanje međusobnih dugova?
Stevo: - Bevc kaže da jeste, Srbi kažu da nije...

Broz: - To je bio predratno stanje! Sam znaš da su se najvrednije fabrike i farme, na predlog Gošnjaka, iznete iz Vojvodine, preselile u Hrvatsku i Sloveniju, kako ne bi bile poplavom uništene ako bi se morao minirati Bezdan, kad Staljinove diverzije pređu rumunsku i mađarsku granicu... Kasnije, koliko se ja sjećam, rečeno je od srpskih kadrova, da će doći do plavljenja i ispod Dunava, Mačve, Semberije?... Te fabrike su se morale spašavati! Šta tu sada nije u redu?

Stevo: - Joža! Ja ne bih sada o tome... Srbe ne može niko ubediti da nisu opljačkani, okupirani... Njihovi spiskovi povraćaja fabrika, kombinata, stoke, i da ne nabrajam, zastrašujući su!
Broz: - Oni su to, prebijanjem, pojeli! Ja im ne mogu pomoći! Nastavi, molim te!

Stevo: - "Predstavnik" Srba dalje kaže:... 'Još za vreme rata, na srpskoj zemlji koja je u sastavu sadašnje Hrvatske, još tada smo imali masakr nad Srbima! Tako da Srbi ni u partizanima nisu bili zaštićeni... "Nečuveno!?..." To je blago rečeno, gospodine ministre! Navešću samo neke primere koje Vaša istorija nije zapisala jer smo mi ipak mali i balkanski narod...

Od načelnika GŠ Hrvatske, i preranog penzionisanja najobrazovanijeg sorbonskog đaka francuske, generala Pavla Jakšića, koji je bio načelnik štaba u tom GŠ-u, stigao je izveštaj u posebno odeljenje OZNE, da je Andrija Hebrang, po ličnom zahtevu Josipa Broza Tita, sa nemačkim inženjerom i obaveštajcem Otom, koji se predstavljao i kao Ivan Jurišić, išao preko Kupe na sastanak sa nemačkim opunomoćenikom, generalom Glezom fon Horsteumom. Ove obaveštajne tajne informacije su išle mahom preko Hebranga i Bakarića, malim delom preko Ivana Gošnjaka, gde su mu mnoge i uskraćene.

A pre toga, ZAVNOH u partizansku nastavu uvodi veronauku preko katoličkih sveštenika, dok su srpski kaluđeri ubijani od Boke kotorske, preko Podgorice, Ravanice, Gračanice, fruških, slavonskih i kordunaško-ličkih crkvica i manastira, gde su im paljene brade, mučeni i zadavljivani sa najmonstruoznijim predmetima kojima se koristila inkvizicija. ZAVNOH je, uz pomoć Broza, osnovao, usred rata, Hrvatsku telegrafsku agenciju "TAH"...

Broz je naredio da se, posle rata, uhvati i Hebrang! Zato što je Hebrang znao mnogo o noćnim morama Broza... Kad su ga uhvatili, po zapisniku izvršitelja hapšenja, kod njega je zatečeno čitavo bogatstvo u vidu zlata i srebrnog posuđa, koje je kasnije nestalo na neobjašnjiv način, iako je isto pripadalo poubijanim Srbima od ustaša...

Broz: - Pa, Ivek! Gde se otuđi to blago?
Stevo: - Sve je predato crkvi!
Broz: - Ja nisam naredio da se preda sve!?
Stevo: - Deo je upotrebljen za "crne fondove" u stvaranju nove hrvatske SDB, jedan deo je pretvoren u devizni novac kojim se pomaže HOP u Paragvaju i Argentini, a veći ostatak je predat, u našem novcu, inženjerijskim jedinicama za izgradnju skloništa i komandnih mesta u Kuparima, Bilogori i Kočevskom rogu, Vukovaru. Nedostajalo je za izgradnju istih takvih komandnih mesta u Bugojnu, Dinari, Skopskoj Crnoj Gori?

Broz: - Nisu to svi punktovi gde je otišao taj novac! Niti je to sve sa njim pravljeno! Šta je sa ona 32 sanduka zlatnih poluga što su Crnogorci '45. g. doneli u Beograd iz manastira Ostroškog?
Stevo: - Sve je to upotrebljeno kako je Komisija odlučila, po tvom naređenju. Renoviranje Belog dvora, izgradnje nekih fabrika u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni... Najviše je otišlo u Narodnu banku Jugoslavije, kao zlatna rezerva. Ujedno, od toga je kupovana vazduhoplovna vojna oprema, jer vojni budžet nije za to bio dovoljan.

Broz: - Misliš na onaj puk "MIG-ova", te onaj raketni puk protivzračne odbrane raspoređen oko Beograda?
Stevo: - Da. Bio si sa Kardeljom, Bakarićem, Rankovićem, kada su '62. godine, u julu, izvršili bojevo gađanje na vazdušnu metu na rt Kamenjar, kraj Pule?

Broz: - Pa, bili su sjajni! Svidelo mi se to koheziono jedinstvo u tako elitnoj armijskoj jedinici... Kada bi se to moglo tako stvoriti svuda?

Stevo: - Sovjeti traže čisto zlato i devize! Odobrio si da se unapred plati moderniji takav raketni puk koji će biti stacioniran oko Zagreba?
Broz: - Čujem da je ljudstvo u "Raketnom školskom centru", na obuci! I, to iz svih krajeva Jugoslavije! Da su mi Crnogorci vrlo odani... Ah, ti, Srbi... Ne mislim na te divne uniformisane mladiće, nego na njihove političare? Žele, Ivek, da me udalje od srpskog naroda!?

Stevo: - Taj raketni puk PVO je mnogo više koštao?... Koštaju i ruski instruktori?!
Broz: - Ako! Sve što je za odbranu zemlje dato, to nije skupo... Nego, Bevc se ljuti što se takvim ili modernijim raketnim sistemom ne obezbedi i Ljubljana?

Stevo: - I to je u planu! Pitanje je da li ćemo imati dovoljno novca za sve! Joža, putovanja mnogo staju... Te posete delegacija nesvrstanih, kojih ima svaki dan u Beogradu i Zagrebu...
Broz: - Nama će se to i te kako isplatiti i vratiti... Kako bi nabavljali naftu da nemamo toliko prijatelja u afričkom svetu? Ujedno, moramo misliti o muslimanima u Bosni i Sandžaku... Priznati ih kao naciju!

Piše: Radoman Mlađenović
Sutra: Bosna štiti Hrvatsku i Sloveniju


vesti po rubrikama

^feljton

16:09h

Tajni razgovori Tito - Krajačić (30)

16:16h

Policija i sekte (3)

      


FastCounter by LinkExchange