[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 7. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lionci ne odustaju od igrališta "Šljunkara"

Omladina u odbrani parka

Ova ambijentalna celina dobila Oktobarsku nagradu za 2001.

Skuplje je naše zdravlje i igra od vaših podzemnih profita - poručuju deca s igrališta "Šljunkara" kod Liona gde je planirana izgradnja javne podzemne garaže, namenjene stanarima iz ovog kraja.

Na mirnom protestnom skupu koji je održan juče, okupilo se nekoliko stotina građana. Najviše je bilo najmlađih Beograđana, kojima je ovo igralište jedina oaza na kojoj mogu mirno da se igraju i provode vreme u hladovini pedesetak stabala zasađenih pre 30 godina. Primećeno je mnogo parola a najzanimljivija bila je "dajemo 330 političkih partija za jedno drvo"

Kako navodi Miloš Delić, stanar iz Ulice Spase Garde, ova urbanistička celina, od Batutove do Cvetkove pijace, prošle godine je dobila Oktobarsku nagradu za idejno arhitektonsko i urbanističko rešenje, i dodaje da su stanari potpuno apolitični, žele samo da pokažu da ovde ljudi postoje, da njihovih 900 potpisa protiv izgradnje garaže nije izmišljeno, a pridružuju im se i stanari iz ostalih delova grada. Stoga pozivaju i Vuka Đurovića, gradskog sekretara za urbanizam, da se sa njima javno dogovori i popriča o igralištu, jer oni nisu neozbiljni klinci i boriće se za svoje igralište.

Međutim, po regulacionom planu, koji treba da bude usvojen, planira se izgradnja garaže, koja će evidentno ugroziti ovaj mirni kraj.
- Povređeni smo što nas niko ne pita i što smo zapostavljeni. Uostalom, osnovno pravilo urbanizma je poštovanje ljudskih potreba - objašnjava Milena Stevanović, arhitekta i stanar sa Liona.

Stanari MZ Zvezdara su, danas, uputili detaljnu Primedbu na Nacrt regulacionog plana, Ministarstvu Građevina Republike Srbije, Republičkoj urbanističkoj inspekciji, gradonačelnici Beograda, predsedniku vlade Beograda, sekretaru za urbanizam i načelniku sektora za planiranje planova, u kojoj ističu da igralište sa lokalnim, stambenim ulicama, drvećem, i okolnim porodičnim kućama predstavlja ambijentalnu celinu i vrednost koja bi bila potpuno i nepovratno uništena.

Akciju spasa igrališta na skupu je podržao i slavni košarkaš Aleksandar Đorđević, koji je odrastao na Lionu, za koji je emotivno vezan, uz obećanje da će lično obnoviti igralište i pozvati svoje prijatelje.

Jelena Radivojević, arhitekta iz Centra za planiranje i urbani razvoj, koja je učestvovala u projektovanju garaže, izjavila je da će se primedbe građana uzeti u razmatranje.

M. Stojanović
Foto: D. Peternek


vesti po rubrikama

^Beograd

22:27h

Lionci ne odustaju od igrališta "Šljunkara"

22:34h

Sa sednice IO Skupštine grada: Novi stanovi solidarnosti

22:41h

Za vikend u KST-u: Srpski andergraund

22:48h

Suđenje policajcu Novaku Bejatoviću

22:56h

Lekar Instituta za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije tražio mito

23:02h

Obnavlja se konkurs za Mitićevu rupu i kompleksa u Rajićevoj ulici

23:09h

Požar uništio zgradu škole za slepe "Veljko Ramadanović"

23:17h

Otpor revoltiran radom gradske vlasti

23:23h

Preuređena pošta u Maksima Gorkog 2

23:31h

Studenti s hendikepom "Protiv arhitektonskih barijera"

23:38h

Uređenje priobalja Save i Dunava

      


FastCounter by LinkExchange