GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Obraćanje

Optužbe mimo zakona

Otvoreno pismo javnosti povodom najnovijih izjava B. Đelića i A. Radovića

Kompanija "Progres" A. D. skreće pažnju javnosti da pojedini državni funkcioneri zloupotrebom javnih medija, kršenjem svih zakonskih i demokratskih principa, nastavljaju svoju kriminalnu aktivnost sa ciljem otvorene pljačke privatnog vlasništva 7500 akcionara Kompanije "Progres".

Podsećanja radi, valja reći da je "Progres" blokiran i da mu je onemogućeno poslovanje blokadom računa. Država prinudno naplaćuje porez za koji je osnovica carinska vrednost pšenice, kukuruza i brašna koji su bili državno vlasništvo i koje je država izvezla uz pomoć "Progresa". Već jednom naplaćena vrednost ove robe, država sada naplaćuje ponovo od "Progresa" i ako za to nema nikakvog logičnog i zakonskog osnova.

Kompanija "Progres" A. D. je na sasvim legalan način, putem čvrstih dokaza, validne dokumentacije i na bazi mišljenja ovlašćenih Sudskih veštaka, dokazala svima da ne postoji zakonski osnov za naplatu ekstra profita. Jasno je svima da po Zakonu o jednokratnom porezu na ekstra dohodak, ne postoji osnov da bi se oporezovao posao izvoza koji je bio na "LB" režimu, da se javno objavljen oglas - dostupan svima, ne može tretirati kao posebna pogodnost, da je na javno objavljenom oglasu od 36 ponuda, najbolja bila Kompanije "Progres", da je "Progres" uplatio najveći Avans, da je celokupnu vrednost izvezene robe u celosti, devizno naplatila Direkcija... jednostavno rečeno svima je jasno da ako se Zakon primenjuje onako kako glasi, ne postoji osnov za oporezivanje Progresa.

U svojim najnovijim izjavama i ministar Đelić i g. Radović, potvrđuju da je izvoz bio slobodan, na "LB" režimu. Da li se iz toga može zaključiti da Gospoda ne poznaju odrede pomenutog zakona - prema kome ne postoji osnov za oporezivanje?

Ne, jer i ako veoma dobro znaju da po svim odredbama pomenutog zakona ne postoji osnov za oporezivanje i za blokadu Kompanije "Progres" oni nastavljaju sa svojim javnim izjavama, blateći Progres i sa pretnjama da će nas oterati u stečaj. Ministar Đelić - kao zagovornik i "najbolji" stručnjak za poresku politiku, veoma dobro zna da po zakonu o naplati Poreza, poreski obveznik ne sme da se dovede u opasnost, da se ugrozi njegova egzistencija i poslovanje, normalno da bi i u buduće mogao da plaća poreze, on to zna, ali, u čemu mu pomaže Radović, javno izjavljuje "Ako Progres ne plati porez ide u stečaj".

Sve njegove najnovije izjave, podaci o velikim razlikama u ceni, zaradama na kursnim razlikama??? (100% devizna naplata Direkcije) samo su dokaz da Đelića ne interesuje ni Zakon o ekstra dohotku ni Zakon o porezu na dobit preduzeća, ni bilo koji zakon i Ustav, već samo ostvarenje cilja da se zloupotrebom istih, izvrši pljačka privatnog vlasništva i rasprodaja svega što vredi.

Gospodin Đelić i gospodin Radović jednostavno obmanjuju javnost, prikrivajući prave namere koje stoje iza ovih rešenja, bežeći od dokazne istine i koristeći nove isfabrikovane laži i falsifikate.

Krajnje je vreme da Đelić i Radović jednostavno, javno, pred svima, daju izjavu da je na bazi dostavljene dokumentacije, mišljenja veštaka i samih njihovih izjava, da je izvoz bio na "LB" režimu - zloupotrebljen zakon i da ne postoji osnov za oporezivanje po odredbama Zakona o ekstra profitu. To je suština, a ne nastavak pravdanja nezakonitog Rešenja uz pomoć novih podataka iskonstuisanih elemenata, koji opet nemaju nikakvog osnova u samom zakonu o ekstra dohotku.

U svakoj demokratskoj zemlji, pa i kod nas, svako doneto Rešenje koje se zasniva na lažnim dokazima ili nepostojećim odredbama, bilo bi anulirano, blokada povučena, a nikako se ne bi pravdalo novim "otkrićima", novim "dokazima" koji nemaju ama baš nikakve dodirne tačke sa prethodnom kaznom.

Na žalost, koristeći trenutno stanje, stavljajući sebe iznad i izvan Zakona, ministar Đelić i A. Radović nastavljaju realizaciju svoga cilja - nezakonite pljačke privatnog vlasništva, nas preko 7.500 akcionara. Imajući u vidu da izdato rešenje i blokada Kompanije "Progres" nemaju osnova u Zakonu na koji se pozivaju, molimo svu javnost, sve stručnjake i eksperte da stanu u zaštitu naših prava, u zaštitu osnovnih građanskih prava, zagarantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Apelujemo na sve, da objektivno i nepristrasno ocene da li se bilo koje konkretno Rešenje, sa pozivom na konkretne tačke i odredbe zakona, može zakonski sprovoditi ako se dokaže (ako i Đelić potvrdi "LB" režim), da nemaju osnova ni u jednoj tački samog Zakona. - ili se mora anulirati? Sve ostale ocene i procene, bombaste izjave i "novi" podaci ministra Đelića su nebitne za konkretno Rešenje po kome, bez prava odbrane, neko treba da bude likvidiran.

Prema tome, gospodo Đeliću i Radoviću izvršena je zloupotreba zakona o ekstra dohotku a vi ste u tome pomogli tako što ste bez ikakve osnove naložili i zagovarali donošenje rešenja prema kome Progres trba da plati ekstra profit koji nije nikada ostvario, a uz to činite i krivično delo nastojanjima da uverite javnost da ste pravilno postupili.

To što radite je pljačka naše imovine - nas akcionara Kompanije "Progres"A. D. što je sada javnosti notorno jasno. Shodno tome i blokadi žiro računa Kompanije "Progres" koju ste sproveli ne temelji se na zakonu i zakonskim odredbama, već predstavlja instrument pljačke Kompanije "Progres".

Očekujemo i iskreno verujemo da će te najzad shvatiti da se ne može i ne sme protiv zakona te da će te iskoristiti poslednju šansu i doneti jedino moguću pravednu odluku o poništenju rešenja o naplati poreza na ekstra dohodak (koji ne postoji).

U IME AKCIONARA KOMPANIJE "PROGRES" A. D.
ČLANOVI SKUPŠTINE:
ZORAN VASILJEVIĆ, DUŠAN TOŠKOVIĆ, ŽIVKO RADANOVIĆ I MIRKO VULETIĆ,
BEOGRAD


Analiza

Poslednja tanga jednog ministra

Da li će slučaj sa skidanjem tange u kampu za mlade biti poslednji udarac za smenu Gaša Kneževića, ne znam, ali jedno je sigurno: gospodin ministar sa tim slučajem nema nikakve veze!

Tu neka budu prozvani pedagozi i roditelji, a za sve ovo su duboki razlozi i koreni zla.

Ako su nam već dugi niz godina deca u provodu do zore, i ako je tanga donji veš, onda dotična devojka i nije skinula gaće, jer ih nije ni imala. Da li je tu ministar kriv prosudite sami. A o prosvetarima i pedagozima da i ne govorimo. Osim što se javljaju samo oko povećanja plate, nigde da ih čujemo da se sa roditeljima pobrinu da se spasava što se spasti može od ove naše ispuštene mlade generacije.

Deca nam izlaze oko ponoći, provode se do jutra, do podne spavaju, popodne već prebiraju po mobilnom za sledeće noćne šetnje. Negde posle pola noći gradom kao fantomi jure sjajni džipovi sa sjajnim devojkama i momcima, sa blagim ukusom i mirisom parfema i prestiža. Oni siromašniji čuče po skromnijim kafićima, ali se ipak svi vraćaju onda kad mu vreme nije. Dakle, tu bi i ministar zdravlja morao da bude smenjen!

Nikako da razumem kako ovaj narod, čuven po pameti i lucidnosti, ali i po pravljenju opasnih gluposti (do izazivanja rata), misli da smenom ministra reši tako složen i zapušten problem.

Sekte odnose živote, droga uzela zabrinjavajuće razmere, razuzdani provodi su sasvim uobičajena stvar (ovo oko kampa je čista naiva). Zašto se, najzad, ne pokrene jedna akcija na liniji roditelji-škola-društvo i ne preduzmu ozbiljne mere oko brige za živote mladih. Neka se oni provode, ali do granice dopustivog, sa stanovišta zdravlja, ali i vaspitanja.

Uostalom, bila je tužna i smešna izjava gospođice N. M. u holu Skupštine, gde je reporteru izričito izjavila da je ponoćno zatvaranje kafića korak nazad od Evrope: pa, upravo ona se rasplakala nad iscepanom čarapom od strane jednog generala! Ako već treba da srljamo u Evropu, s gaćama ili bez njih, valjda je bolje da idemo putem kojim se ređe i rađe ide, ali to ne rešava sam ministar. Dobro bi bilo saslušati i mlade da li znaju gde su i ko su.

MILA MILOSAVLJEVIĆ
BEOGRAD