[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 4. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Vrnjackoj Banji zadovoljni letnjom turistickom sezonom

Potraga za starom slavom

U odnosu na prošlu godinu, zabeleženo povecanje broja turista za 30 odsto

Vrnjacka Banja, nekadašnje mondensko mesto Evropljana, poslednjih godina svojom turistickom ponudom pokušava da oživi stari sjaj, i posecenost milion turista po sezoni, koliko je imala u svojim zlatnim godinama. Da li ova sezona nagoveštava povratak starim dobrim vremenima?

- Letos je bilo 30 odsto više turista nego prošle godine, što znaci da je zabeleženo 15.000 gostiju više. Tome su, svakako, doprinele povoljne cena. Izborili smo se sa ovdašnjim hotelijerima da cene bude na nivou prošlogodišnjih, a omoguceno je i placanje u više rata. Uz pomoc Opštine Vrnjacke Banje, rekonstruisani su neki hoteli, produžena je i proširena promenada, a otvoreni olimpijski bazen preureden je po najvišim evropskim standardima- prica Goran Karavesovic, referent za turizam TSC Vrnjacka Banja.

Mali raj
Bogoljub Vukovic, poznatiji kao Bata, nekadašnji predsednik opštine Vrnjacke Banje, ciji je otac pre Drugog svetskog rata držao cuveni hotel"Švajcariju", dobro se seca vremena kada je u Banji cvetao turizam i dolazili ljudi iz citave Evrope.
-Prema sacuvanim statistickim podacima iz Kraljevine Jugoslavije, samo 1938. godine Banja je ostvarila 968. 400 nocenja i znatno prevazilazila posetu Dubrovnika. Budva je takode, u odnosu na Banju, bila drugorazredno turisticko mesto. S velikim pravom naše mesto su zvali "mali raj".

Bez fijakera
Iako su fijakeri oduvek bili zaštitni znak Banje, ove godine, prema zvanicnoj odluci Opštine Vrnjacke Banje, sklonjeni su iz centra grada. Aleksandar Vukovic, u cijem su vlasništvu saobracali fijakeri, i dalje ne može da objasni razlog ovakve odluke.
-Na svim razglednicama i turistickim prospektima, fijakeri su neizbežni detalj. Pre rata bilo ih je na stotine i saobracali su od stanice do centra. Vremenom su nestali, a oživeli smo ih devedesetih godina. Bilo je pravo uživanje za turiste kada se stazom platana provozaju fijakerima dok ih ostali gosti radoznalo posmatraju. Nakon zabrane u centru, dozvolili su nam da vozimo sporednim ulicama što je prakticno nemoguce jer su izuzetno strme. U svim vecim metropolama Evrope fijakeri su sacuvani kao deo tradicije ali su ih u Banji zamenili mini vozici.

Uspešnijoj sezoni nego prošlog leta, svakako je doprinela i izuzetna kulturna ponuda ovog mesta. Još se u Banji prica o koncertu grupe "Hari Mata Hari" koja je okupila oko 20.000 posetilaca. Zapažen je bio i koncert Željka Samardžica, Đorda Balaševica, grupe "Đogani".

U Banji je održan i Medunarodni džez festival na kome su nastupali poznati umetnici. Na centralnoj vrnjackoj promenadi, turisti su videli i letnji Festival knjiga kao i tradicionalni Festival filmskog scenarija.

Trenutno se u Banji odmara oko 7.920 posetilaca koji su smešteni u hotelima, odmaralištima i privatnom smeštaju. Cene u hotelima su od 720 do 1.200 dinara . Pun pansion u hotelu "Fontana" u dvokrevetnoj sobi je 1.300 dinara, u pansionu "Vuk" 1.050 , a u luksuznoj vili "San" nocenje s doruckom 45 evra.

U vanpansionskoj ponudi cene su uglavnom raznolike. Zavisno od restorana, kafa košta od 10 do 20 dinara, sok i pivo od 35 do 50 dinara ili kolac od 30 do 40 dinara.

U ovogodišnju turisticku ponudu svrstan je i let helikopterom i panoramsko razgledanje grada i okoline, koji košta par hiljada dinara. Organizuju se i izleti na Goc, Kopaonik i Zlatibor ili do obližnjih manastira Ljubostinje, Studenice i Žice. U pansionu "Vuk" organizuje se i škola jahanja kao i safari tura po bespucima okolnih planina.

Privatizacija je i ovde aktuelna, ali citav proces u Banji ide prilicno sporo i ceka se zakon o denacionalizaciji. Oko 80 odsto hotela ima stare vlasnike, cija prava moraju da se razreše. U Banju je, kako kažu, dolazilo oko 50 stranih delegacija zainteresovanih za kupovinu pojedinih ugostiteljskih objekata, ali je sve zaustavljeno, jer stranci ne žele da ulažu u turisticke objekte gde nije rešeno vlasnicko pitanje.

Žaklina Milenkovic
foto: R. Petrovic-Rici


vesti po rubrikama

^putovanja

14:46h

U Vrnjackoj Banji zadovoljni letnjom turistickom sezonom

15:08h

Srbiju ovog leta posetilo milion stranih turista     


FastCounter by LinkExchange