[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 31. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ricard Holbruk potvrduje Financial times-u da ce se pojaviti pred Haškim tribunalom

Spreman i voljan da posvedocim

Ponosam sam na svoju ulogu u oslobadanju Kosova i izvodenju Miloševica pred lice pravde

U clanku Kalola Hojosa od 23. avgusta, u kojem se pominje mogucnost da neki sadašnji i bivši americki funkcioneri, medu kojima sam pomenut i ja, svedoce na sudenju Slobodanu Miloševicu pred sudom za ratne zlocine u Hagu, izneto je nekoliko neistina.

Da rašcistimo: Stejt department je generala Veslija Klarka, mene i druge bivše vladine funkcionere obavestio da nas, sa zakonske tacke gledišta, niti može, niti želi da spreci da svedocimo. Taj deo clanka je tacan.

Ali, u toku ovog razgovora ponudena nam je trajna pravna podrška Stejt departmenta. Buduci da bi se moje svedocenje odnosilo samo na dogadaje i akcije koji su se odigrali tokom mog mandata u vladi, ja sam prihvatio ovu ponudu, ne želeci da sam angažujem pravnog savetnika, niti da direktno kontaktiram s Tribunalom. Stejt department još pregovara s Haškim sudom o uslovima pod kojima bi došlo do svedocenja. Pregovore vodi pravni savetnik Stejt departmenta Vilijam Hauard Taft Cetvrti. Gospodin Taft i državni sekretar Kolin Pauel vrlo profesionalno i mudro rešavaju ova pitanja.

Kao što sam i ranije govorio, ja sam spreman i voljan da svedocim i vec sam proveo mnogo sati pomažuci Karli del Ponte, Džefriju Najsu i njihovim saradnicima.

Teško mi je, medutim, da shvatim zašto je vaš dopisnik odlucio da napiše kako bi meni možda "bilo neprijatno" da svedocim jer bi moje svedocenje, navodno, "pokazalo da sam Slobodanu Miloševicu pružio istaknutu ulogu". Kao predsednik Srbije, Slobodan Miloševic je godinama, cak i pre Dejtona, igrao centralnu ulogu i bio je najistaknutija licnost u pregovorima sa svima, pocev od lorda Karingtona, preko Sajrusa Vensa i Dejvida Ovena do Vorena Kristofera.

Takode ne mogu da shvatim zbog cega bi mi bilo neprijatno. Mi koji smo ucestvovali u mirovnom procesu i okoncali rat koji je cetiri godine voden u Bosni, ili koji smo odigrali odredenu ulogu u oslobadanju Kosova i izvodenju Miloševica pred lice pravde, ponosni smo na te svoje uloge u ovom još nezavršenom, ali istorijski važnom nizu dogadaja.

PREVELA: Ž. DULIC
PIŠE: RICARD HOLBRUK


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

"Glas" istražuje: Odakle mladima toliko oružja koje ih tako rano nacini ubicama (2)

16:50h

"Glas" prenosi: Ricard Holbruk potvrduje "Financial times-u" da ce se pojaviti pred Haškim tribunalomFastCounter by LinkExchange