[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 31. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ko su zvanicni i potencijalni kandidati za predsednika Srbije?

Svi s verom u drugi krug

Prvi krug predsednickih izbora u Srbiji bice održan 29. septembra. Do sada je Republickoj izbornoj komisiji predato pet kandidatura - Vojislava Šešelja, Borislava Pelevica, Vuka Draškovica, Miroljuba Labusa i Velimira Ilica.

Ostali pretendenti na mesto predsednika Srbije imaju šansu da ucešce u izbornoj trci ozvanice do 8. septembra, predajom neophodne dokumentacije i deset hiljada sudski overenih potpisa gradana.

Neki od potencijalnih ucesnika na izborima oklevali su da zapocnu sa predizbornim aktivnostima, ocekujuci odluku Vojislava Koštunice.

Mada ankete javnog mnjenja pokazuju da on i Labus imaju najvece šanse da pobede, ostali kandidati tvrde da ce uci u drugi krug, a kao prvi potez po eventualnom ulasku u zgradu Predsedništva Srbije uglavnom najavljuju raspuštanje Narodne skupštine i raspisivanje vanrednih izbora.

Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, bio je najrevnosniji i kandidaturu je predao 2. avgusta. Slobodan Miloševic je iz Haga porucio socijalistima da podrže celnika radikala. SPS se, ipak, odlucio za Batu Živojinovica, a Šešelj tvrdi da ocekuje podršku patriotskih snaga. Ohrabrenje je stiglo i iz Amerike, od cetvrte teniserke sveta, Jelene Dokic.

Borislav Pelevic, kandidat Stranke srpskog jedinstva, ozvanicio je kandidaturu 9. avgusta, a biracima je porucio da "Srbija treba da postane moderna evropska država uz poštovanje svetskih i evropskih standarda u svim oblastima života". Slogan potpredsednika svetske kik-boks federacije je "Ja držim rec".

Vuk Draškovic, jedan od lidera nekadašnje opozicije, predsednik Srpskog pokreta obnove, po treci put se ukljucio u borbu za mesto predsednika Srbije 22. avgusta ove godine. Draškovicevi simpatizeri smatraju da je moto koji najbolje oslikava njegov politicki program - "Zna put".

Miroljub Labus, potpredsednik Savezne vlade, kandidat je grupe gradana, ali je iza njega stala vecina stranaka DOS-a, kao i G 17 plus. Medutim, košarkaški asovi Vlade Divac i Predrag Danilovic odbili su da mu pruže podršku. Kampanju je zapoceo na Preobraženje, 19. avgusta, pod geslom "Najbolje za Srbiju".

Velimir Ilic, predsednik Nove Srbije i gradonacelnik Cacka, u izbornu utakmicu zvanicno se ukljucio 29. Avgusta. NJegova kandidatura konacno je prihvacena posle izvesnih peripetija oko prikupljenih potpisa.

Pored ovih, ocekuje se još nekoliko prijava za ucešce na izborima. Kandidatura Vojislava Koštunice, predsednika SRJ i Demokratske stranke Srbije, nagnala je mnoge da odustanu od izborne utakmice. Velimir Bata Živojinovic prvo je morao da prode kroz "izbore" u SPS-u i tek kada je pobedio u "duelu" sa Milutinom Mrkonjicem, postao je i zvanicni kandidat socijalista.

Pod parolom "Istrajno, nego šta", kampanju ce voditi predsednik Socijaldemokratije, Vuk Obradovic, dok je jedan od aduta Borivoja Borovica, predsednika Narodne stranke "Pravda", podrška kolega advokata. Mogucnost da se nadu na izbornoj listi najavila su dvojica bivših funkcionera SPS-a - Branislav Ivkovic, koji bi bio kandidat grupe gradana i Radovan - Raka Radovic, ispred stranke "Naš dom Srbija".

Dragoljub Micunovic definitivno je odustao da na izborima ucestvuje ispred koalicije DAN, a i DHSS je povukao Nadu Kostic, poštujuci odluku vecine u DOS-u da podrže Labusa. Celnik Srpske levice, Siniša Vucinic, preporucio je svom birackom telu da glas daju Šešelju. Margit Savovic, predsednica Partije uspešnih žena, racuna na glasove lepšeg pola, a Radivoj Milutinovic - Mujo Lopov, na podršku zatvorenika.

J. Mitic


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Koštunica stoji iza DSS-ovog programa Vlade u senci

17:35h

Predsednik DC-a Dragoljub Micunovic nece se kandidovati

17:45h

Vuk Draškovic o suparnicima

17:55h

Vojislav Šešelj: EU nas ne želi

18:00h

Miloševic nema veze sa zlocinima na Kosmetu?

18:10h

JUL optužuje neke clanove SPS-a

18:20h

Pismo raseljenih s Kosmeta Đindicu i Koštunici

18:30h

Pelevic traži podatke o kandidatima

18:45h

I dalje neizvesnost da li ce Komisija usvojiti tekst Povelje

19:00h

Ko su zvanicni i potencijalni kandidati za predsednika Srbije?

19:10h

Šider pozdravio pismo celnika SRJ

19:12h

Sledece nedelje stiže predstavnik EU

19:13h

Srpski premijer Đindic ocekuje     


FastCounter by LinkExchange