[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 31. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


I dalje neizvesnost da li ce Komisija usvojiti tekst Povelje

DS: Crna Gora prihvata
DPS: Nismo videli tekst

Ceda Jovanovic tvrdi da ce Komisija zasedati pocetkom nedelje. Za Vujanovica izbor poslanika i dalje sporan

BEOGRAD - Cedomir Jovanovic, potpredsednik DS-a, izjavio je juce da su vecinske stranke u parlamentu Crne Gore prihvatile tekst Ustavne povelje buduce zajednice Srbije i Crne Gore koji je ove nedelje usvojilo Predsedništvo DOS-a.

Jovanovic je na konferenciji za novinare rekao da ce taj tekst povelje vec pocetkom sledece nedelje biti pred clanovima Ustavne komisije.

Potvrda ispravne politike DHSS-a
Vladan Batic, republicki ministar pravde i lider DHSS-a ocenio je juce u Boru da je tekst Ustavne povelje koju su usaglasile republicke vlade Srbije i Crne Gore potvrda onoga za šta se zalaže njegova partija - Unija dveju samostalnih i medunarodno priznatih država.
- Naravno, svemu tome je morao da prethodi referendum gradana Srbije o tome u kakvoj državi žele da žive. Iz dnevne štampe sam saznao da sada i DPS nalazi zamerke tekstu Ustavne povelje, ali smatram a ce taj problem biti brzo rešen - kazao je Batic.

LJ. T.

Prijem u SE 9. septembra ?
Dragoljub Micunovic, predsednik DC rekao je juce da se 9. septembra na sastanku Politickog komiteta SE može ocekivati ulazak SRJ u ovu organizaciju.
- Situacija oko 2. i 3. septembra i prica da ako do tog datuma ne bude usvojena povelja necemo uci u SE je izdramatizovana. Povelja je pri samom kraju i možemo racunati da ce to proci - - rekao je Micunovic.
On je najavio da ce se sredinom iduce nedelje održati sastanak Komisije, na kojoj ce se usaglasiti stavovi oko Ustavne povelje.

- Na žalost to nije tacno. Tekst ustavne povelje koji je usaglasio DOS, nismo dobili. Prethodni dogovor dve vlade nije ispoštovan, a poslednjim izmenama, od strane DOS-a, stvari se komplikuju i vracaju na pocetak. Zarad mira unutar DOS-a, Koštunica i Đindic idu u susret dogovoru, ali je time na drugoj strani došlo do problema - navodi Miodrag Vukovic, clan Ustavne povelje iz DPS.

On smatra da je nepoštovanjem dogovora DOS sada izgubio "i na mostu i na cupriji". Vukovic istice da za ovakav predlog nece glasati predstavnici DPS, SDP, liberala i albanskih partija u crnogorskom parlamentu, i da taj predlog ne može proci u crnogorskom parlamentu.

Vukovic je najavio da ce se sednica Ustavne komisije održati u sredu ili cetvrtak u Podgorici, a da ce se konsultacije unutar dela crnogorske delegacije obaviti vec u ponedeljak.

Iako pojedini clanovi iz DPS ne prihvataju najnovije rešenje, Filip Vujanovic, crnogorski premijer u ostavci potvrdio je da su on i premijer Srbije Zoran Đindic prekjuce potpisali izjavu da su Srbija i Crna Gora spremne da ispune sve uslove neophodne za ulazak u SE.

On je naveo da se nada dogovoru u Ustavnoj komisiji i da je tekst povelje koji je usvojio DOS u najvecoj meri podudaran sa tekstom Povelje koju su usvojile dve vlade.

On smatra da se pitanje nacina izbora poslanika "otvara nepotrebno, preuranjeno i sa politickim motivacijama". Prema njegovim recima, sada treba samo da se sagleda da li je Povelja dve vlade saglasna s Beogradskim sporazumom i da se uputi republickim parlamentima.

Predsednik SRJ, Vojislav Koštunica ocenio je da je u meduvremenu došlo do još jedne politicke ili partijske konsultacije na Predsedništvu DOS-a" i da je na tom sastanku "bilo nezadovoljstva", tako da su neke od tih nesaglasnosti s Beogradskim sporazumom otklonjene.

- Ovo govorim kao posmatrac, jer u svemu tome nisam, ali bojim se da ce se tu pojaviti drugi problem. Sve to, naime, treba da se usaglasi sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovicem i sadašnjom vlašcu Crne Gore - kaže Koštunica.

- Neposredan izbor poslanika je suštinsko pitanje oko koga su se sporile delegacije. Ova poslednja izmena je u skladu sa Beogradskim sporazumom - rekao je za "Glas" Zoran Loncar, profesor upravnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i pravni konsultant Ustavne komisije.

On je rekao da je odluka Predsedništva DOS - a o obavezi donošenja posebne povelje o ljudskim i manjinskim pravima korak u nazad u odnosu na dogovor dve vlade.

- Oni smatraju da bi ostvarivanje i zaštita ljudskih i manjinskih prava trebalo da se urede na nivou država clanica. Medutim, veci deo Ustavne komisije je bio za to da se donese posebna povelja što je u skladu sa Beogradskim sporazumom i preporukama Venecijanske komisije. Preambula je u citavom tekstu najspornija. Na Ustavnoj komisiji je postignut konsenzus i dogovoreno je da ona bude izostavljena. Ona nije u suprotnosti sa sporazumom, ali nije u saglasnosti s odlukom Ustavne komisije - zakljucio je Loncar.

D. G. - L. C. - agencije


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Koštunica stoji iza DSS-ovog programa Vlade u senci

17:35h

Predsednik DC-a Dragoljub Micunovic nece se kandidovati

17:45h

Vuk Draškovic o suparnicima

17:55h

Vojislav Šešelj: EU nas ne želi

18:00h

Miloševic nema veze sa zlocinima na Kosmetu?

18:10h

JUL optužuje neke clanove SPS-a

18:20h

Pismo raseljenih s Kosmeta Đindicu i Koštunici

18:30h

Pelevic traži podatke o kandidatima

18:45h

I dalje neizvesnost da li ce Komisija usvojiti tekst Povelje

19:00h

Ko su zvanicni i potencijalni kandidati za predsednika Srbije?

19:10h

Šider pozdravio pismo celnika SRJ

19:12h

Sledece nedelje stiže predstavnik EU

19:13h

Srpski premijer Đindic ocekuje     


FastCounter by LinkExchange